Leder

Hensynet til opinionen

Debat
27. juni 2012

Det kan godt være, at FN rapporterer om ekstrem vold i Syrien. Og det kan godt være, at udlændingemyndighederne i Sverige og Norge nu har besluttet, at situationen i landet er så alvorlig, at syriske asylansøgere som udgangspunkt bør have en form for opholdstilladelse. Men i Danmark er det altså dansk lov, der gælder, og de danske myndigheder må fastholde, at syriske asylansøgere hver især skal være individuelt forfulgte, hvis de skal have opholdstilladelse.

Det forklarede SF’s udlændingeordfører, Karina Lorentzen, i gårsdagens P1 Morgen, efter Information havde beskrevet, hvordan Sverige og Norge har ændret praksis over for syriske asylansøgere.

Ordføreren havde misforstået flere forhold.

Blandt andet sagde Karina Lorentzen, der må formodes at tale på regeringens vegne, at »Sverige anlægger nogle helt andre kriterier for at give asyl end Danmark.«

Synspunktet synes mest af alt at være udtryk for en lidt uheldig provinsialisme. De svenske myndigheder vurderer nemlig, at en hjemsendelse af syriske asylansøgere kan udgøre et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions forbud mod at udsende mennesker til lande, hvor de risikerer tortur, umenneskelig behandling og lignende. Danmark er bundet af præcis samme artikel i konventionen som Sverige. Den er derfor skrevet ind i den danske udlændingelov.

Særlig bekymrende er Karina Lorentzens forklaring på, hvorfor vi med ordførerens ord ikke »bare siger til alle, at de kan komme her og få asyl«. Hun forklarede, at »vi altså skal have opbakning til asylsystemet i Danmark, og jeg godt kan frygte, at hvis det er, vi bare giver los, jamen så falder opbakningen blandt danskerne.«

Det er vist det, man kalder en tilståelsessag. Det er ikke menneskerettighederne, der optager ordføreren. Det er hensynet til opinionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her