Leder

Et nyt redskab, tak!

Debat
11. juni 2012

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har besluttet at fusionere forsvarets øverste ledelse ind i Forsvarsministeriet. Formålet er klart: Ministeren ønsker øget politisk kontrol med Forsvarskommandoens officerer, der i en lang række sager har udvist en sådan nidkærhed i tjenesten, at det har ført til vildledning af både Folketing og offentlighed. Men er det nu også det, der bliver resultatet at en sammensmeltning af den militære og den politiske ledelse? I dagens avis mener flere forskere, at det er helt andre midler, der skal tages i brug, hvis forsvaret skal under reel demokratisk kontrol. Den ene forsker mener, at det omfattende hemmelighedskræmmeri omkring forsvarets forhold må stoppe. Den anden efterlyser ministre, der nærer et ærligt ønske om åbenhed, gennemsigtighed og dialog.

Men spørgsmålet er om den slags bløde løsninger er tilstrækkelige til at sikre reel demokratisk kontrol med den stat i staten, som det 23.000 mand store forsvar nu engang er. Efter 10 år som krigsførende nation i Irak og Afghanistan står det lysende klart, at der er hårdt brug for en mekanisme, der kan sikre, at Folketinget og offentligheden får reel indsigt i både forsvarets og Forsvarsministeriets virke. De sædvanlige paragraf 20-spørgsmål, udvalgsspørgsmål og ministerredegørelser har vist sig at være utilstrækkelige midler til at sikre, at Folketinget og offentligheden får korrekte, rettidige og ucensurerede oplysninger om Danmarks krigsindsats fra den til enhver tid siddende minister.

Og det bliver formentlig endnu sværere nu, hvor ministerens embedsmænd og forsvarets officerer får endnu bedre mulighed for at koge politisk acceptable svar sammen i det nye fusionskøkken. Folketinget mangler ganske enkelt et instrument, der kan åbne sardindåsen, hvis den siddende minister ikke vil. Et blik over Atlanten, hvor Kongressen til enhver tid kan indkalde officerer og embedsmænd til afhøring under ed, kunne være den løsning, der kan sikre, at vi fremover fører aktivistisk udenrigspolitik på et væsentlig mere oplyst og sandfærdigt grundlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her