Leder

Villys standarder

Debat
6. juni 2012

»Vi skal tage utvetydigt afstand fra tortur under alle former, i alle lande. Et sådant krav må være en minimumstandard.«

Så sandt, så sandt. Ordene er skrevet af Villy Søvndal i 2007, men han har tilsyneladende siden svedt dem ud. Konstatere må vi i hvert fald, at han i dag på det groveste svigter sine egne standarder.

Villy Søvndal skal selvfølgelig ikke gøres ansvarlig for den borgerlige regerings fangepolitik. Men som udenrigsminister bærer han et hovedansvar i det påtrængende oprydningsarbejde efter de mange løgne og fortielser, denne avis løbende har været med til at blotlægge.

Villy Søvndal må derfor være den første til at kræve svar på, hvordan i alverden Udenrigsministeriet kunne finde på at udlevere lister med navne på torterede irakiske fanger til de irakiske myndigheder. Disse fanger løb i forvejen en stor personlig risiko ved i 2004 at fortælle en dansk delegation om det irakiske politis mest anvendte torturmetoder.

Vores tak var altså at stikke dem, vi burde have beskyttet.

Nogen ’utvetydig afstandtagen fra tortur i alle former’ kan det ikke kaldes. Snarere en indirekte opfordring til at fortsætte mishandlingerne. Om der er tale om almindeligt amatørarbejde eller om misforstået loyalitet over for de irakiske myndigheder vides endnu ikke. Og Udenrigsministeriet vil ikke svare på Informations spørgsmål i sagen.

Hvordan kan Villy Søvndal leve med den afgrundsdybe distance, der er mellem hans egen minimumstandard fra 2007 og hans handlinger i dag? Er Villy Søvndal blevet komplet skamløs? Vi kan ikke tro det.

Derfor må han nu sætte sig igennem over for sit eget ministerium, selv om der måtte være en uvilje i departementet mod at se sig selv kritisk efter i sømmene. Men der er ingen vej udenom. Det er ikke i orden at parkere denne sag i det årelange kommissionsarbejde om Irak-krigen, som Villy Søvndal foreløbig har forsøgt. Villy Søvndal må tage sine egne standarder alvorligt og give svar. Nu! Ellers kan ingen tage ham alvorligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger Madsen

Er der nogen der tager Villy alvorligt i dag.?

Dorte Sørensen

Bør opmærksomheden ikke rettes mod Per Stig Møller i denne sag.
Per Stig Møller har desværre mange andre tvivlsomme udtalelser der ikke passer med hans handlinger - FX. hans udtalelses om ,at Danmark IKKE går med i en angrebskrig mod Irak, hvis ikke FN giver grønt lys.

Anne Albinus

Information 4.6.2012: "Den 16. juli 2004 modtog Udenrigsministeriets Mellemøstenkontor en hastefax fra Forsvarsministeriet om sagen. Det viser aktindsigter, som Information har fået fra de to ministerier".

t.o. var kontorchef i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor fra 2003-5 Bo Lidegaard.

Det er svært at ændre en kultur i et ministerium, hvor man følger procedurer uden at reflektere og heller ikke kontakter organisationer, som har indsigt i emnet som Den internationale Røde Kors Komité i Geneve.

Om værdier i Udenrigsministeriet kan man læse her i UM's Årsrapport fra 2004:

"I Udenrigsministeriet arbejder vi som enkeltpersoner og organisation på grundlag af Musikalitet - Handlekraft - Professionalisme - Arbejdsglæde - Åbenhed"

- Ordet reflektion burde indgå i UM's værdier.

Anne Albinus

Den artikel Christian Jensen henviser til i starten er fra 19.10.2007: "Regeringens torturhæleri", der kan ses her:

http://www.information.dk/148664