Leder

Av, av, Audi

Debat
23. juli 2012

Det skete i de regnvåde sommerdage, at bilforhandlere fra fjerne lande fløj til København for at bevidne verdenslanceringen af den ny Audi A3. Billboards i byens centrum inviterede folk og fæ til Christiansborg Slotsplads, hvor det rødlakerede vidunder stod til skue.

Men noget var galt. Den tyske bilproducent havde lånt pladsen foran det danske demokratis helligste tempel til en teknisk opvisning i miljøvenlighed og klimaansvarlighed.

Grønne adjektiver, som fint matcher hovedstadens miljøambitioner, men som unægtelig er svære at klistre på det CO2-syndende automobil, som Audi fremviste folket.

»Væk,« sagde Københavns Kommune, der forinden udtrykkeligt havde forbudt Audi at bruge pladsen til billancering. »En misforståelse,« bedyrede Audi, som skyndte sig at fjerne vidunderet. »Greenwash,« udbrød til gengæld de grønne, som dermed satte ord på et stadig mere udbredt globalt fænomen. Nemlig, at firmaer forsøger at fremstå grønnere, end deres sorte opførsel berettiger.

At Audi lancerer deres A3 i København, er langt fra tilfældigt. København har internationalt ry for at være miljøbevidst og moderne. En »progressiv by til en progressiv bil,« som Audis talskvinde formulerede det. Forløbet viser, at Københavns Kommune bør være mere opmærksom på, hvem de lader lukrere på byens miljøvenlige brand.

Sagen er dog mest pinlig for Audi og bilmærkets ejer, Volkswagen, som i denne tid gør sig ihærdige anstrengelser for at udvande og forhale EU’s helt nødvendige forsøg på at skærpe miljøkravene til Europas bilfabrikanter. At Audi samtidig bruger Københavns grønne goodwill til at markedsføre en miljøbelastende bil, er ikke progressivt, men straight up hykleri.

Indtil Volkswagen stopper kampen mod en forbedret europæisk miljølovgivning, kræver det lidt mere end en køretur i sommervåde, miljøvenlige København at vaske et sort image grønt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her