Leder

De glemte fanger

13. juli 2012

Undtagelsesvist har vi grund til at påskønne det danske forsvars omgang med oplysninger om krigens gang i Afghanistan.

Modvilligt har forsvaret de seneste år måttet erkende, at antallet af tilfangetagne afghanere var højere end først oplyst. Desuden har både forsvaret og politikere fortalt halve sandheder om kendskabet til tortur på de afghanske politistationer, hvor fangerne efterfølgende blev afleveret. I det lys er det opløftende, at Forsvarskommandoen nu selv i et notat til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) rykker ud med endnu en korrektion til det hidtil opgjorte antal fanger, der var på 55.

Et eksakt antal kan ikke oplyses, men det står klart, at de afghanere de såkaldt ’enkeltmandsudsendte militærpolitifolk’ har anholdt fra 2002 til 2006 ikke er blevet registreret af det danske forsvar. Forsvarskommandoens ledelse kan – eller vil – blot konstatere, at der er tale om minimum otte anholdelser.

Bekymrende er det selvsagt, at forsvaret i årevis har overset anholdelser af fanger, hvis videre skæbne ingen kender til. Her skal vi huske på, at anholdelserne er foretaget i en periode med højspændt politisk debat om netop den danske fangepolitik.

Håbet om en nyvunden åbenhed fra forsvarets side blev dog dementeret, samme dag som Information kunne fortælle om rodet i fangestatistikkerne.

Hvis den type anholdelser ikke er blevet registreret i Afghanistan, er de så blevet det i Irak? Det har forsvaret ikke tænkt sig at undersøge. Nej, det er en sag for den nyligt nedsatte undersøgelseskommission, forslog Forsvarskommandoen i går her i avisen.

Det svar bør forsvarsministeren ikke stille sig tilfreds med. Hvorfor gemme i et årelangt kommissionsarbejde, hvad forsvaret selv burde kunne undersøge i dag? Hvis ministeren vil sætte handling bag snakken om et mere åbent forsvar, må han straks bede forsvarets ledelse om at iværksætte en granskning. Har ministeren alternativt tænkt sig at hengemme ethvert nyt tvivlsspørgsmål i et kommissionsarbejde, der er lukket for offentligheden? cj

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

P1 s Orientering kunne dog tilføje, at denne gang var det forsvarsministeren, der var kommet med orienteringen til Folketinget og ikke som tidligere, hvor oplysninger mere eller mindre blev tvunget ud af forsvarsministerne i VK-regeringen.