Leder

Jysk exodus

5. juli 2012

Bliver folkekirken mere eller mindre rummelig, efter at kirkeminister Manu Sareen (R) trods massiv modstand fra kirkens højrefløj har indført vielser af homoseksuelle?

Spørgsmålet melder sig, fordi Jyllands-Posten kan berette om stribevis af frimenigheder, der opstår i det jyske som protest mod den teologiske udvanding af folkekirken, de mener homovielser er udtryk for.

For alle de homoseksuelle, der for nogle uger siden fik anerkendt deres kærlighed som ligeværdig, er kirken blevet mere rummelig. For højrefløjen er rummeligheden til gengæld blevet alt for stor, og de drager konklusionen, at kirken ikke længere har rum til dem.

For nogle år siden var der ligeledes blæst om kirkens rummelighed, da Taarbæk-præsten Thorkild Grosbøll fortalte, at han ikke troede på Gud. Grosbøll fik lov til at blive i kirken under skærpet tilsyn, hvilket dog ikke førte til den store udvandring af konservative kristne af den grund. Ganske forunderligt faktisk, da man i dag har meget travlt med at sige, at det ikke er de homoseksuelle, man har noget imod, alene den teologiske udvanding.

Eksperterne forudser, at den jyske udvandring kun lige er begyndt, og splittelsen af kirken trækker dybe spor. Ni kirkelige organisationer har sammen sendt et åbent brev, hvor de lægger afstand til det vielsesritual, otte biskopper endte med at udfærdige på opdrag af kirkeministeren. Desuden erklærer de den evangelisk-lutherske kirke for at være i »en historisk krise«, mens kommentatorer beskylder Manu Sareen for netop at have splittelsen som skjult hensigt.

Dunkle hensigter eller ej: Når de konservative kristne forlader kirken, er det nærliggende at diskutere, hvorvidt forestillingen om staten som garant for en rummelig folkekirke stadig holder. Og hvis ikke, bør konsekvensen så være en adskillelse af stat og kirke?

Så kan alle få det, som de vil have det. Uden statslig indblanding. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer