Leder

Regeringens mål

Debat
9. juli 2012

13 gange i regeringsgrundlaget står ordet ’arbejdsudbud’. Og efter ni måneder med Thornings regering har vi set reformer og strategier, som skal gøre grundlaget gældende i den danske virkelighed: Arbejdsudbuddet skal øges.

Men efterhånden er et venstreorienteret problem med udbudspolitikken blevet velkendt: Den skaber ulighed. Hvis man siger, »det skal betale sig at arbejde«, skal det koste ikke at arbejde – medmindre man vil hæve lønningerne, og det vil ingen. Reformerne øger uligheden mellem dem med arbejde og dem uden arbejde, og de reducerer lediges muligheder og rettigheder.

Nu ser vi endelig kritik af det fokus på udbud på arbejdskraft, som har domineret dansk finanspolitik siden 90’erne. SF’ere kræver nyt regeringsgrundlag, fordi de ikke kan se venstreorienteret mening med udbudspolitikken. LO’s formand, Harald Børsting, der ikke kunne overtale sine medlemmer til at ofre fritid for arbejdsudbuddet, slog i weekenden fast, at »øget arbejdsudbud ikke er et påtrængende politisk problem«.

Svaret fra regeringen har været, at produktet er rigtig, men indpakningen er forkert.

»Der er talt utroligt meget om arbejdsudbud,« sagde SF’s politiske ordfører Jesper Petersen fredag. Og det er ifølge »svært at gøre til en sællert«. De radikales Marianne Jelved beklagede i Jyllands-Posten brugen af tekniske udtryk som »behov for større arbejdsudbud« og socialdemokraternes ordfører Magnus Heunicke udtalte, at man fremover skulle snakke mere om, ’hvorfor’ og ikke om ’hvordan’ man løser problemerne.

Det er en uheldig kombination, forstår man, af dumme vælgere og dårlig kommunikation, som har gjort udbuddet til en fiasko. Det er ifølge regeringen en misforståelse, at øget udbud af arbejdskraft skulle være et mål – det er bare et middel.

Vi mangler så svar på, hvilket mål der retfærdiggør, at man reducerer rettigheder, øger arbejdstid og skaber ulighed?

Og »mere velfærd« er ikke et mål, det er to tomme ord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Lykkeberg, kan målet tænkes at være reducering af velfærdsniveauet i danmark, såvel som i andre europæiske stater, samtidig med at Obama forsøger at bringe USA lidt over U lands niveau, således at de to systemer gennem nivellering bliver kompatible, før den forudsigelige sammensmelting af verdens fire store unioner, skal finde sted?

Steffen Gliese

Tak, Rune Lykkeberg - men pressen er jo også besynderligt langsom til at stille disse spørgsmål. Der har været næsten 20 år til det.

Søren Kristensen

Målet er intet, vejen er alt, siger de gamle yogier og vejen mod fuld beskæftigelse er belagt med jobtilbud, som er så hårde at kun sulten udenlandsk slavehær orker at tage udfordringen op, i øvrigt til arbejdsgivernes store tilfredshed for den nye arbejderklasse knokler hårdt og stiller ikke mange spørgsmål, dels fordi de ofte ikke mestrer sproget og dels fordi de ingen interesse har i at lægge sig ud med den hånd der fodrer dem. Man forstår hvis fagforeningerne føler sig sat lidt udenfor i det spil. Venstre derimod hygger sig, tilbagelænet med en cool attitude, hvilket sikkert giver pote hos de unge, for alt det der med fagforening siger dem ikke ret meget. Hvis de har brug for penge tager de sig bare et job, fx. i Netto. Det er jo ikke sådan at der ikke er job.

Mikkel Nielsen

Jeg er i chock en journalist der stiller spørgsmål!

Jeg som troede regering kun havde 3 mål

1: reducere omkostningerne til bunden så de enten må bo på gaden eller dø af sult giv pengene fra besparelsen til de rige.
2: aktiver dem der overlever så de enten skrider til udlandet, finder et job, eller begår selvmord. Mere besparelse der igen kan give lettelser til de rige
3: laver bruger betaling på sygehuse etc. = lig med bunden ikke har råd til behandling = mege besparelse især når de dør = stor lettelse til de rige.
4: afskaf soc. Staten. Og lav en lov så alle der tjener over 0,5mil ikke længere skal betale skat.

Jens Carstensen

Fornem ferielæsning.
Rune Lykkeberg stiller spørgsmål til hykleriet omkring arbejdsudbuddet.
Hvem viser solidaritet med de ledige.De mange ledige som faktisk er kvalificerede til rundt regnet 85 % af de ledige stillinger. Glem alt om reformer på ryggen af de arbejdsløse !

Lise Lotte Rahbek

Nyt spinfloskelforslag til regeringen:

"Det skal kunne betale sig at skabe flere arbejdsløse".