Leder

Mangler mod

31. august 2012

Kulturminister Uffe Elbæk tjente i sin tid sine sporer i det århusianske som leder af Frontløberne og Kaospiloterne, der var friske med nye utraditionelle initiativer til inspiration for hele det danske kulturliv. Ikke mindst derfor var der store forventninger til ham som ny minister og sand ven af kunsten. Indtil videre har Uffe Elbæk dog mest vist sig som administrator af det etablerede, institutionaliserede kulturliv. Det er simpelthen for meget, hr. kulturminister. Fordi det er for lidt.

Hvad er der sket med den før så visionære politiker? Han sprang op som en løve, da han tiltrådte, med en ide om, at der skulle flyttes penge fra klassisk til rytmisk musik ved at nedlægge et af symfoniorkestrene. Betimeligheden kunne selvfølgelig diskuteres, men modet svigtede ham. Ideen blev hurtigt droppet.

Nu er han trådt i karakter, hvis man kan kalde det sådan, med et udspil til årets finanslov, der flytter rundt på nogle ganske få millioner, som skal komme kulturminder som Den Gamle By i Aarhus og Fregatten Jylland til gode. Lige vand på Dansk Folkepartis kulturmølle, og mere alvorligt: Den gratis adgang til Statens Museum for Kunst, som var forgænger Brian Mikkelsens progressive fortjeneste, skal væk. Den gav ellers 50 procent flere besøgende. Okay, der gives fire millioner kr. mere til forfatterne og godt for det og dem.

Resten går til kulturarv, specielt i provinsen. Løjerligt nok med SF’s og Enhedslistens velsignelse, skønt de endnu ikke har vundet det mindste ved at kopiere andres politik.

Salig redaktør og MF Jens Peter Jensen sagde engang om sin søn, Uffe Elleman-Jensen, da han syntes, han var blevet for ufolkelig: »Der er for meget Ellemand og for lidt Jensen i ham!« Om Uffe Elbæk kan siges, at der er for lidt frontløber og for meget medløber i ham. Bjørk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Bloch Ravn

Desværre er Kristen Bjørnkjær faldet for Kulturministeriets dygtige spin, som får det til at se ud som om Den Gamle By får en ekstra bevilling på 1,2 mio kr. Det er desværre ikke tilfældet, og hvordan man end vender og drejer det, så er virkeligheden, at staten reducerer et særligt tilskud fra 4 mio til 1,2 mio – altså en reduktion på 2,8 mio kr.
Pengene var givet for at Den Gamle By skulle udvikle projektet Den Moderne By, hvor museet sætter fokus på 1960erne og 70erne.
Det er bestemt ikke i overensstemmelse med de signaler, vi fik for fire år siden, hvor meldingen helt klart var, at bevillingen på 4 mio kr var permanent – for det, den var givet til, nemlig Den Moderne By, er jo noget blivende.
Det er træls, og det er ærgerligt. Men nu må vi slå koldt vand i blodet og huske på, at det her jo bare er regeringens forslag til finanslov. Alle erfaringer siger, at den endelige finanslov vil komme til at se helt anderledes ud.
I Den Gamle By tror vi imidlertid på, at der er besindige politikere, der ønsker at støtte et museum, der med skabelsen af et bykvarter fra 1970erne udfører et arbejde helt ud over det sædvanlige. Den Gamle By er et museum, der formår at nå ud til mennesker, der normalt synes, at museer er kedelige og elitære. Dertil kommer, at Den Gamle By er et museum, der rent faktisk også udfører vigtige sociale opgaver – fx overfor demente og overfor psykiske syge. Og endelig gør Den Gamle By det, som regeringen hele tiden har sagt, at alle kulturvirksomheder skal gøre, nemlig selv tjene penge og skaffe midler fra private. Så vi undrer os.