Leder

Maskefald

Ekstra Bladets maskefald i afhøringslokalet i Gladsaxe kalder på eftertanke i hele den danske presse. Er samarbejdet mellem presse og politikere gået for vidt?
Debat
30. august 2012

Leder: Afsløring af magtmisbrug er en paradedisciplin for Ekstra Bladet, men i de seneste dage har avisen mest afsløret sig selv.

I Skattesagskommissionens afhøringslokale i Gladsaxe har de indledende afhøringer ikke gjort os meget klogere på dét, det hele handler om: Hvordan blev afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts skattesag lækket til pressen? Og forsøgte forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) at påvirke afgørelsen?

Positionerne i de første to dages afhøringer var velkendte: Ekstra Bladet hævdede, at Peter Arnfeldt, spindoktor for Troels Lund Poulsen, forsøgte at ’sælge’ avisen lunser af Skats Thorning-Kinnock-afgørelse. Det afviste spindoktoren, der dog i går erkendte, at han af Skat København havde fået afgørelsen udleveret.

På forhånd havde Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, bedyret, at avisen havde, »hvad der skal til« for at bevise spindoktorens vilje til at misbruge sin magt og sværte en statsministerkandidat. Ekstra Bladet dukkede imidlertid op med slettede båndoptagelser og notater på en notesblok.

Intet er altså foreløbig definitivt godtgjort, alt er endnu ord mod ord. Måske kommer vi Peter Arnfeldts rolle nærmere, når han og redaktører fra BT – avisen, der bragte afgørelsen – til oktober tager plads i vidneskranken. Måske gør vi ikke.

Ofte lyder der kritik mod tidens mange undersøgelseskommissioner: De er dyre, langsomme og når sjældent frem til juridiske resultater. Det er korrekt, men Skattesagskommissionen har allerede på andendagen vist sig som en undtagelse.

Offentligheden har således de seneste dage fået et sjældent – og uhyggeligt – indblik i et samarbejde mellem Ekstra Bladet og de magthavere, avisen ellers hævder at være sat i verden for at kontrollere. Avisens rutinerede Christiansborg-journalist Jan Kjærgaard har leveret en selvafsløring, der umiddelbart savner fortilfælde i dansk presses historie.

Jan Kjærgaard har beskrevet sit tætte og ’kreative’ samarbejde med Venstre-spindoktoren Arnfeldt. De to har ikke blot diskuteret mulige historier. De har ifølge Kjærgaard iscenesat historier, som avisen efterfølgende har viderebragt til sine læsere og den øvrige offentlighed som virkelig virkelighed.

Konkret handler det om historien om den særlige konto, skatteminister Troels Lund Poulsen oprettede i 2010 til danskere, der selv mener, de betaler for lidt i skat. Jan Kjærgaard forklarede tirsdag, at der var tale om et ’set-up’, som Helle Thorning-Schmidt skulle fanges i under en folketingsdebat. Hun havde nemlig tidligere udtalt, at der efter hendes mening findes danskere, der betaler for lidt i skat.

Kontoen blev oprettet, statsministerkandidaten afæsket svar, og historien blev efterfølgende bragt i Ekstra Bladet. ’En gimmick’, kaldte Ekstra Bladet forløbet. Sniksnak. Der er tale om intet andet end gemen manipulation med avisens læsere.

For det andet har Ekstra Bladet gentagne gange givet udtryk for, at Peter Arnfeldt forsøgte at proppe brudstykker af Thorning-Kinnock-afgørelsen fra Skat København ned i halsen på dem. Klart står det nu, at Ekstra Bladet også selv spillede en aktiv rolle med gentagne telefonopkald, hvor Jan Kjærgaard plagede Arnfeldt om ulovligt at udlevere afgørelsen. Med et års pinlig forsinkelse valgte Ekstra Bladet så i fjor at afsløre både sin kilde og sig selv.

Ekstra Bladets maskefald i afhøringslokalet i Gladsaxe kalder på eftertanke i hele den danske presse. Er samarbejdet mellem presse og politikere gået for vidt? Breder der sig en usund kultur på Christiansborg? Alle ansvarlige medier og redaktører bør kigge sig selv kritisk efter i sømmene.

Anerkendes skal Ekstra Bladets offentlige bodsgang, men der er tale om renskuret hykleri, når chefredaktøren forsøger at bekæmpe betændelsen i sine egne redaktionelle processer ved at kalde alle andre syge.

»Vi har taget opgøret åbent. Jeg synes, at andre medier er hyklere, hvis de ikke også stiller sig frem og siger, at de er nødt til at tage et opgør med kulturen,« udtalte Poul Madsen i går til sin egen avis.

Dette udsagn er en presset chefredaktørs forsøg på at rejse sig fra sit eget fald ved at trække alle andre med ned i sølet. Ekstra Bladet har afsløret sig selv, men de sidste masker i denne sag er efter alt at dømme endnu ikke faldet. cj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er rimeligt uhyggeligt at se dette sammenrend af personager udøve en magt, de ikke har beføjelser til at udøve. De pisser godt og grundigt på demokratiet og ser åbenbart sig selv som personager, for hvem almindelige regler om anstændighed ikke gælder. Noget må være glippet i deres liv.
Såp meget desto værre er det, at hele slænget af spindoktorer edr overordnetligt kostbart for de offentlige kassert. En spindoktor kostede i gennemsnit (i 2010) 1.000.000 kroner, og uansete hvad, så må deet være en klar sag, at disse midler kunne være brugt bedr end til at ansætte folk, hvis væsentligste opgave er at udbrede løgne og foretage demagogiske afledningsmanøvrer. Stop dette vanvid.

Steffen Gliese

Vi mistede partipressen, men det tilbageblevne borgerlige pressemonopol har bevaret kamptaktikken, nu blot uden artikulerende modpart.
Kan den frie presse over en bank begå magtfordrejning?

Ole Chemnitz Larsen

Vagthund uden tænder

I hvert fald dokumenteret, at hunden ikke bidder den hånd, som fodrer den.

Vibeke Rasmussen

Som Troels Mylenberg køligt kunne konstatere i Deadline – ville have linket til udsendelsen, hvis ellers jeg havde kunnet finde den, da alt, hvad TM sagde her, var 'spot on' – har Poul Madsen nu bevist, at ikke alene har han ingen moral, han har heller ingen rygrad.

Lasse Glavind

Jo, men var det ikke samme Troels Mylenberg, der spillede fuldstændig samme falske melodi i sagen om Margretes Vestagers sms'er til Lars Løkke under skatteforhandlingerne i forsommeren? Var det ikke hans avis, der bad om 'aktindsigt' og fik det en time senere, fordi man havde aftalt spørgsmålet på forhånd med Vestagers spindoktor?

Der indgår mange udmærkede pointer i Christian Jensens artikel. Men det er for nemt blot at hænge Ekstrabladet og Poul Madsen ud, mens resten af pressen slår kors for sig og bedyrer deres renfærdighed à la Troels Mylenbergs forarget-mopsede host i Deadline.

Det er ikke blot Ekstrabladet, som kører "kampagne-journalistik" med klare partipolitiske undertoner og iscenesættelse af nyheder. Det finder sted på de fleste større dagblade og i de elektroniske medier. Heldigvis gennemskuer befolkningen det ofte - der er altså en grund til, at journalister i almindeligt omdømme rangerer på linje med brugtbilshandlere.

Christian Jensen har helt ret, når han påpeger, at der er behov for et bredere, internt opgør i "standen", hvis engelske eller amerikanske tilstande i medierne skal afvises. BTs hysteriske kampagne sidste sommer omkring den såkaldte skattesag repræsenterer forhåbentlig et lavpunkt. Opmuntrende her at læse standens eget blad, Journalisten, hvor uhyrlighederne nøgternt er blevet gennemgået.

Det største lavpunkt i demokratiske landes lournalistik i nyere tid er vel set i skandalen omkring Murdoch's "News of the World", hvor journalisterne anvendte kriminelle metoder i form af bl a ulovlig telefonaflytning m v for at skabe nyheder ( der var ikke tale om at afsløre kriminalitet, men om at nasse på folks privatliv for at sælge aviser).

Der er vel ikke så forfærdelig langt fra lavpunkterne i dansk presse og ned til News of the World niveauet ?

Men i øvrigt, så er intrigemageri og karaktermord ikke noget nyt i politik , i foreninger , i erhvervsliv, på universiteter o s v.

Folk, der aldrig har interesseret sig for Danmarks-/ verdenshistorien , er måske overraskede over "skattesagen" og hvad der følger i kølvandet på den, men der har til alle tider været sager af denne kaliber (og værre).

Man må bare arbejde på at "hæve standarden" og kvalitetsniveauet - og det bliver nok et langt sejt træk.

Lasse Glavind

Jeg skal straks beklage, at jeg har blandet Fyns Stiftstidende og Fyns Amtsavis sammen og således har trukket Mylenberg ind i sagen om Vestagers 'aktindsigt-stunt'. De to aviser, der medvirkede i Vestagers setup var Politiken og Fyns Stifttidende.

http://journalisten.dk/det-er-helt-utroligt

http://www.altinget.dk/artikel/mediejurist-vestagers-smser-vaekker-undren

Michael Kongstad Nielsen

Ja, Ekstrabladet har afsløret sig selv. Men vi er ikke overraskede, vel? Ekstrabladets chefredaktør Poul Madsen mener, at Ekstrabladet og alle andre medier bør tage et opgør med kulturen. Jeg tror ikke det kommer til at ske. Informations Christian Jensen føler sig ikke truffet, men mener, at alle ansvarlige medier og redaktører bør kigge sig selv kritisk efter i sømmene. Ja, det er nok en god idé, men jeg tror heller ikke der, at det vil give nogen forandring - desværre.

Vulgariseringen af journalistikken vil fortsætte og måske bare blive værre. Der er en hel masse selvforstærkende faktorer, der spiller sammen her:
1) de andre gør det samme, 2)spindoktorerne er lavet til samme formål, 3) politikerne spiller diskret med bag forhænget, men er selvfølgelig vældig forargede, når ufinhederne kommer for dagens lys, 4) aviserne skal sælges, 5) alle tror, befolkningen vil have privatlivssnasket, og en mediestandard, der er lige så lav som i USA og UK, 6) det er generelt umoderne at holde høj moral.

Mads Henriksen

I 3. øverste kommentar spørger Peter Hansen:

Kan den frie presse over en bank begå magtfordrejning?

Ja - hvis det er Saxobank kan de godt.

Men det er et sidespring.

Jeg lider under den naive vrangforestilling, at visse dele af politikerkasten vil være meget klogere, når alt dette er overstået. Især hvis der kommer den rigsretssag, der så inderligt skal til, for at især Venstre lærer, hvor langt det er tilrådeligt at gå - og forhåbentlig vil politikerkasten som helhed betragtet være meget klogere mht. hvor lavt man kan synke, og hvor lidt befolkningen og kulturen der er Danmark tolererer brugen af politiske lejemordere på engelsk eller amerikansk facon. Måske vil vi se politiske partier der brander sig på at ansætte sæelige rådgivere på partikassen egen bekostning, og ikke for skattekroner? Måske går der endda mode i bæredygtig og demokratisk brug af spindoktorer?

You may say, I'm a dreamer...

Der er ikke behov for "et bredere, internt opgør" i "standen", tværtimod ...

Der er behov for, at dette post-moderne fænomen, hinsides enhver anstændighed og moralitet med mere eller mindre synlige totalitære tendenser, helt hindres i at kunne deformere folkestyret og aldrig mere får lov til at udsætte dette for en utilstedelig "ungraceful degradation" - som man kan observere næsten dagligt i andre lande - se bare på valgkampen i guds eget land ...

Jeppe Bundgaard

1) Fyr aile spindoktorer
2)Pressens redaktioner ud af Christiansborg
3) Ratationsprincip for journalister der har deres daglige gang på Christiansborg
4) Ingen politikkere der skal forud godkende spørgsmål fra pressen.

Osv.

Frisk fra Berlingske.dk:

Venstre-folk planlagde Thorning-fælde med Troels Lund

Tre Venstre-folk planlagde en skattefælde for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal. Partiets skatteordfører husker ikke, om han drøftede planerne med spindoktoren Peter Arnfeldt.

http://www.b.dk/politiko/venstre-folk-planlagde-thorning-faelde-med-troe...

Lisa Rasmussen

Jeg gætter på, at hele Venstres folketingsgruppe har været på kursus hos Viggo Fischer.

Peter Andersen

Måske VAR demokratiet og kapitalismen ikke så god en ide.
- For de fleste!

Michael Kongstad Nielsen

Jo, demokratiet var en god idé - men kapitalismen var det ikke.

Demokratiet er stadig en god idé, én af de bedste - men man skal bare gøre sig klart, at det konstant er under angreb fra kapitalistiske kræfter, som kun ønsker først at nedgøre det og dernæst søge at tømme det for handlingsmuligheder - og til slut aflive det ved førstkommende lejlighed jfr. EU - det er såkaldt inkommensurable størrelser ...

Peter Andersen

OK, demokratiet er fejlfrit.
Vi behøver ikke kikke ud og videre.

Fake that

lars abildgaard

Derfor planlagde de tre Venstre-folk Troels Lund Poulsen, Torsten Schack Pedersen og Jacob Jensen tilbage i 2010 i fællesskab at stille Thorning og Søvndal enslydende spørgsmål i Folketingssalen under

http://www.b.dk/politiko/venstrefolk-planlagde-thorning-faelde-med-troel...

Peter Andersen

Demokratiet mangler totalt fremtid.
Igen og igen er kommentarerne, var - er.
Hvor er - bliver - blevet af?

Mihail Larsen

Hvilket opgør? Hvilken bodsgang?

Ekstrabladet vil nu også rose sig af at være en slags moralens vogter på hele pressens vegne. Efter først 1) at have konspireret med Arnfeldt om at bringe HTS i fedtefadet i folketinget ved et plantet spørgsmål, 2) at have forsøgt ulovligt at få private dokumenter udleveret om HTS's ægtefælles skatteforhold, 3) at have brudt kildebeskyttelsen og 4) at have destrueret bevismaterialet.

Hvis Ekstrabladets chefredaktør, Poul Madsen, overhovedet skal tages alvorligt, så må et 'opgør' og en
'bodsgang' da som det første komme til udtryk ved, at Jan Kjærgaard fyres på gråt papir.

Peter Andersen

Ekstrabladet - papiret som du finder brugbart,
når toiletpapiret er slut.

Dan Johannesson

Der bliver jo blot eksponeret hvad vi har talt åbent om på disse sider i snart et årti. Der politiske OG de medierede system er defekt. Korrumperet og rådnet indefra.

Det mest vanvittige er at vi læsere stadig opfatter medieoutputtet som validt.

Peter Andersen

Respekten for læserne er vist begravet.
Sammen med bagagen af kapital.
Kapital korrumperer, det ligger i ordet.

Peter Andersen

Medieoutputtet er bare fælles-orgasme,
og har ingen ting med at gøre med det subjektive.
Den ensomme "aqualung" er blevet en fællesfest.

Holger Madsen

Når den lovgivende magt - politikerne - og demokratiets vagthunde - medierne - er sovset ind i en gensidig afhængighed, som vi har erfaret et utal af gange, så er det naivt at tro, at flere maskefald vil føre til ændringer af noget som helst.!

Thomas Gam Nielsen

Her er linket til Deadline-indslaget med Troels Mylenberg, som Vibeke Rasmussen nævnte - http://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-114#!/

Det kommer cirka 13.05 inde i indslaget.

Peter Andersen

Når man hedder Peter og har en advokat, og begge ligner en dårlig artikel,
så kan vi kun håbe på den 3 statsmagt. Desværre huserer retfærdigheden
ikke der, kun sporadisk.

Mikkel Nielsen

At Ekstrabladet gør det ekstrabladet er bedst til, bør ikke overraske nogle, deres slogan er trods alt TØR HVOR ANDRE TIER, Men at politikerne vil sammarbejde med en avis der ligefrem er berygtet for dårlig morale og lav Journalistisk standard er dybt dybt bekymrende. At det så hverken er nyt eller overraskende er så hvad det er, men det er og bliver et problem for demokratiet, det kommer vi ikke uden om. Men tror ærligt talt de er ligeglade, for mennesker der ansætter folk til at fordreje sandheden har nok ikke fantastisk høj morale når det kommer til stykket, for dem handler det om magten, hvordan man får den og bibeholder den samt bruger den er blot bagateller.

Mihail Larsen

Klodsmajor

Indtil for få dage siden var der en udbredt formodning (eller direkte forventning) om, at denne her sag havde potentiale til at overgå Tamil-sagen. En af årsagerne var, at Ekstrabladet havde spredt det rygte, at de lå inde med fældende beviser.

Efter to dages afhøringer af først Kjærgaard fra Ekstrabladet og dernæst Arnfeldt er jeg nok ikke den eneste, der har indtrykket af, at det slag tabte Ekstrabladet.

Jeg har ikke store tanker om Arnfeldt, men jeg har endnu mindre om Kjærgaard. Og rent ud sagt: Jeg tror, han slettede båndoptagelserne, fordi de ville være belastende - ikke for Arnfeldt, men for Kjærgaard selv.

Med den interesse, vi nu ved at Kjærgaard lagde for dagen, forekommer det fuldkommen usandsynligt, at han skulle have slettet disse bånd, hvis de kunne understøtte hans egen version af samtalerne (bånd, der så vidt jeg forstår i øvrigt blev optaget uden Arnfeldts vidende).

Det værste ved dette klovneri er måske, at det alt i alt svækker HTS, fordi Arnfeldt - uanset sin mulige skyld - kan gå fra høringerne som 'sejrherre'.

Peter Andersen

Måske slettede kan let blive pludselige fundet, hvis og hvis...

Vibeke Svenningsen

Peter:

Jeg fik faktisk også tanken idag, at EB måske kunne ligge inde med mere, der pludselig dukkede op i forløbet - rent pludselig tanke. Det kunne holde gryden og oplaget oppe i hele kommissionsforløbet sådan at klatte det ud. Men....det er blot en tanke.

Peter Andersen

Vibeke

Ville du slette?
- jeg ville ikke!
Men gemme - og se...

Vibeke Svenningsen

Peter:

Jeg skrev nøjagtig det samme i en anden kommentartråd tidligere på ugen. Det slettes bare ikke.

Vibeke Svenningsen

Der kom jo også et dryp i dag med fra hotmailen vedr. den såkaldte gimmick.

Niels Engelsted

Et forslag, som måske kan hjælpe en lille smule:

Alle medier livestreamer fra deres redaktionsmøder, så offentligheden kan følge, hvordan produktet skabes.

Information kunne for eksempel gå forrest.

For boersnoterede virksomheder gaelder der strenge regler om at "insider" viden skal formidles til boersen/markedet samtidigt. Det er forbudt at hviske noget i oeret til en enkelt.

Det er ogsaa forbudt for alle udenfor virksomheden at bruge eventuel "insiderviden" dvs. handle med aktierne.

Hvad er det i et demokratisk land der taler for at disse regeler ikke gaelder for regeringer?