Leder

Putin til grin

Debat
10. august 2012

Hvem er det russiske punkband, som danske Facebook-brugere for tiden poster Amnesty International-producerede støtteerklæringer for? Det spørgsmål har mange af de aktive facebookbrugere sikkert svært ved at svare på. Det er heller ikke mange, der i detaljer kan redegøre for, hvad det præcist er ved Putins Rusland, som Pussy Riot er imod.

Det er heller ikke helt sikkert, at de 800 plysbamser, som et svensk reklamebureau i sidste måned kastede ned over Hviderusland, har skabt en dyb og varig forståelse for de politiske kompleksiteter i et land, der på den ene side regeres af en diktator, men på den anden side ikke har nogen særlig folkelig opposition. Eller at aktivistgruppen FEMEN’s bare bryster i protest mod både Ukraine og Hvideruslands regimer har øget indsigten i de to landes problemer. Eller at kunstgruppen Voina, der forrige år malede en kæmpe penis på en klapbro ud for den russiske sikkerhedstjenestes vinduer, opnåede reaktioner, der var mere reflekterede end fjollede fnis.

Men ét er sikkert: Mange seriøse kritikere, der forsøger at komme til orde i autoritære regimer, har lidt en kvælningsdød, der ikke kun skyldes deres regimers jernnæver, men også vores andres (omverdenens) svage interesse for vigtige politiske problemer, der føles lidt fjerne.

Få af de nok så seriøse dissidenter, der har holdt sig til at skrive en kronik, melde sig ind i en græsrodsforening eller gribe et skilt, vil nogensinde opnå at se popstjernen Madonna smide jakken for at fremvise deres navn på sin ryg. Kritik er ikke ret meget uden opmærksomhed, og opmærksomhed er en valuta, som de nye spektakulære aktivister forstår at handle i.

Mens fortvivlede, oversete aktivister før ofte greb til våben, vold og sabotage i afmagt, har de humoristiske, spektakulære aktivister forstået noget meget grundlæggende om diktatorer: De er gode til våben, men elendige til humor. Pussy Riot har gjort Putin til grin, og derfor har de allerede vundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"... elendige til humor."

Ja, de er i hvert fald ikke meget for løssluppenhed.
Madonna omtales af ledende folk som 'spildevand fra ondskabens djævelske køkken' og som 'luder.'

Desuden skal hun have overtrådt forbuddet mod 'bøssepropaganda' og hun trues nu af en bødestraf.

http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/madonna-geldstrafe-drohung-weg...

(Advarsel: Indeholder billede af Madonnas bare ryg)

Ifølge Russia Today inviterer Bjørk nu pussy-pigerne til at optræde med hende på scenen:

http://rt.com/art-and-culture/news/bjork-pussy-riot-prayer-412/

Michael Skaarup

Vi behøver ikke at forstå eller have indblik i russisk, hviderussisk eller ukrainsk politik, livvilkår mv. for at støtte om eller synes godt om div. anti-system gruppers ikke-voldlige aktioner.

Deres budskaber og handlinger siger alt det nødvendige, og det som grupperne ikke selv gør for at få sympati, sørger systemerne i de forskellige lande selv for igennem deres handlinger.

At Madonna bruger henvisninger til pussy riot, er klamt. Da det for hendes vedkommende kun handler om skamløs selvpromovering.

Michael Skaarup.
Uden at være nogen Madonna-kender, har jeg da forstået, at hun jævnligt leverer provokerende budskaber.
For ikke så længe siden fornærmede hun fra scenen den franske højrepolitiker Marine le Pen så meget, at denne truede med sagsanlæg. (Det var noget med et hagekors).

Mascha Madsen

Jeg støtter dem gerne der skal være plads til provokationer og demonstrationer ogdå selv om msn er en gammel KGB-magtsyg russisk præsident der på helt syg mangle på respekt for demokratiet ikke kunne holde sig tilbage for at få skabt sig en tredie præsident periode, selv om der var sat et maksimum på to ...

Og hans bigamistiske adfærd og samtidige symbiose med den russiske othodokse kirke, det er helt til grin, og han virker som en midaldrende mand, der ikke kender sin egen begrænsning , pinligt og helt urimeligt i et land, der skulle have været et folkestyre... Han er nok ikke helt så skudt i låget som Berlusconi, men nærmest, dog mere kølig i sin magtstil, ....0utin i bar overkrop ,Putin med greb om halsen på Sibirisk Tiger Putin trykker præsteFpatriarkerne i Hånden Putin med glorie nærmest giftgrøn .....

Mon ikke Paven kommer på banen snart.

Michael Skaarup

Steen Sohn.

Madonnas udløbsdato er overskredet med mindst 10 år.

Hendes musikalske relevans er ikke eksisterende, og hun holdes kun i live, fordi hun er en af de store pladeselskabers sidste malkeko.

Når hun "provokerer",så er det for at de unge 40+'er stadig skal synes hun er sej og rebelsk. (Det gør de ikke).

Nå, nu har Den lille Havfrue også kastet sig ind kampen:

http://modkraft.dk/artikel/den-lille-havfrue-kalder-til-kusse-opr%C3%B8r