Leder

En velkommen evaluering

Debat
24. august 2012

Onsdag sagde udviklingsminister Christian Friis Bach (R) det åbenlyse: »Det civil-militære samarbejde har været præget af nødløsninger, vi helst havde været foruden, og som med sikkerhed i nogle tilfælde er slået fejl.« Sådan. Udviklingsministeren beklager, at den danske bistandsindsats i Afghanistan har været underlagt militærstrategiske mål og derfor leveret meget små resultater i forhold til prisen.

Formodentlig fordi ministeren kender udviklingsmiljøets kritik af, at dets hjælpeindsats blev politiseret, destabiliseret af krigens skiftende og kortsigtede hensyn og bragt under beskydning fra Taleban, da den blev led i krigsførelsen, understregede Friis Bach i Politiken, at fremtidige forsøg på at skabe civile fremskridt og udkæmpe krig på samme tid »skal være en undtagelse«.

Det skorter ikke på argumenter for den pointe. Lige fra uskyldige skolebørn, der bliver skydeskiver for Taleban, fordi skolerne er vestlige prestigeprojekter – til det gigantiske Kajaki-dæmningsprojekt, beskrevet i Information i går, som Vesten først hældte milliarder i og derefter hældte ud af vinduet efter et militært strategiskift. Men så mente forsvarsminister Nick Hækkerup (S) at have hørt en kritik af danske soldaters »ekstraordinære indsats«.

»Jeg har talt med Christian Friis Bach i dag,« erklærede Hækkerup irettesættende i går, »vi er enige om, at udvikling og sikkerhed skal tænkes sammen.«

Nu har regeringen så annonceret en ny evaluering af den civil-militære indsats. Intet kan være mere velkomment. Regeringsbestilte evalueringer af bistandsindsatser er ganske vist altid publiceret i nysprog og efter taktiske afstemninger med Udenrigsministeriet. Men ingen kan evaluere Afghanistankrigens underordning af bistandsindsatsen til militære formål uden at få øje på de penge, den tankegang har spildt, den forværring af hjælpeorganisationernes kontakt til lokalbefolkning, den har medført, og de menneskeliv, den har bragt i fare.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Som mester så svendene

Kære lfk, er Lasse Ellegaard, Tobias Havmand eller en af de øvrige lejlighedsvise 'dækkere' af syrienssituationen gået på ferie, eller sker der bare ikke noget i disse dage. Er udeladelserne evt. tegn på, at vi afventer Obamas næste ordre? Eller skal der bare dækkes over, at manden er notorisk vægelsindet.

Niels-Holger Nielsen

Hvad bager I på, inden vi vender tilbage til 'facts' om Syrien?

Udvikling og sikkerhed skal tænkes sammen - sammentænkning er kun noget kvinder gør - dette er femi-sprog ...