Leder

Forhåndsforhadt

Debat
18. september 2012

163 års nølen. Det er ganske længe. Siden 1849 har den danske grundlov indeholdt løftet: »Folkekirkens forfatning ordnes ved lov.« Denne lov er endnu ikke kommet. Årsag: Folkekirkens forskellige fløje har frygtet at miste magt ved en forfatning. Derfor har de foretrukket lovløsheden. Den indebærer, at regeringen er bestyrelse for folkekirken og Folketinget repræsentantskab – uanset politikernes trosforhold.

I sit regeringsprogram har SRSF forpligtet sig til at gøre op med denne uorden – ved »et udvalg, som skal komme med forslag til en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken med en en klar ansvarsfordeling for økonomiske og indholdsmæssige forhold.«

Ikke et dramatisk initiativ. Snarere et stilfærdigt forsøg på at fremtidssikre en folkekirke, der stadig har tilslutning fra 80,4 procent af landets befolkning, men trues af medlemssivning. Sidste uge nedsatte kirkeminister Manu Sareen (R) udvalget og gjorde kirkeretsekspert og tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen til formand.

Her begynder balladen. For oppositionen har udnyttet krydspresset fra hhv. forpligtelsen i regeringsprogrammet og fra traditionen for brede politiske forlig om folkekirken. Regeringen har måttet acceptere tre oppositionspolitikere i udvalget, men ingen fra SRSF.

Bemærkelsesværdigt lykkedes det i sidste øjeblik for Dansk Folkeparti at få fhv. folketingsmedlem Jesper Langballe sat ind i udvalget. Hans rolle bliver næppe konstruktiv. DF har på forhånd gjort det klart, at det er imod ændringer i folkekirken, imod udvalget, imod Gammeltoft og imod Manu Sareen. Den kirkelige højrefløj er gået i trykkog. I Berlingske syder kommentatoren Hans Hauge om Manu Sareen og udvalget: »Han ved, at det på sigt vil splitte kirken,« og slutter sit indlæg: »Den eneste trøst er, at Jesper Langballe er med. Vi må håbe, han kan standse ødelæggelsen af folkekirken.«

Der er store forventninger til Jesper Langballe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Tænk at Hans Hauge kan se Jesper Langballe som et håb. Så er der ikke meget håb for ham.
Hans Gammeltoft-Hansen har nærmest fået en uriaspost i det udvalg. Stakkels mand.

Selvfølgelig er målet at opløse folkekirken og produktionen af kristne. Staten er et rige af denne verden, og vil nogen skabe et andet, er det da tilladt, men ikke med statens hjælp.

Man kunne forestille sig den barokke situation, at der ikke var en eneste MF’er, der var medlem af folkekirken, men at man af strategiske grunde ville bevare den, og ærlig talt hvem kan vide, om der overhovedet er en eneste kristen MF’er? Er de ikke alle ateister? Hvordan kan man være sikker?

Det eneste sikre er, om man betaler kirkeskat, men det er jo vidt bekendt, at folkekirkens medlemmer tror på alt muligt mellem himmel og jord. Det er det rene pløre.

Niels Engelsted

Niels-Simon, fair skal være fair, det var Jesper Langballe, der i sin tid, forsøgte at redde universitetets selvstyre. Det er der mange, der ikke har glemt.

Sikke et loppecirkus og så med en enkelt cikade ! Det blir vist god underholdning for alle der ikke har hjerteblod i kirken !

Niels-Simon Larsen

@Niels Engelsted: Selvfølgelig skal jeg ikke gøre skarn uret, og J.L. gør nok ligesom alle os andre lidt godt af og til, men jeg mener ikke, at jeg har trampet på ham. Han er jo selv en hård banan. Jeg kan huske en ordveksling. Journalisten spørger ham, om det er rimeligt, at ateister via skatten tvinges til at betale til folkekirken. ”Ja, selvfølgelig er det”, svarede han brysk. Han er simpelthen så selvretfærdig.