Leder

Humanisme ad bagdøren

Debat
21. september 2012

Det er kutyme, at politikere sælger den del af en politisk aftale, som de finder, vil behage deres vælgere bedst. I går var et særlig bemærkelsesværdigt eksempel, da man nemt kunne komme i tvivl om, hvorvidt det var samme aftale om nye asylregler, justitsminister Morten Bødskov (S) og Dansk Røde Kors talte om.

Hvor Bødskov solgte den nye aftale på, at den skal få flere afviste asylansøgere til at rejse frivilligt hjem og dermed løse et problem for Danmark, var Dansk Røde Kors nærmest overstrømmende positiv. Generalsekretær Anders Ladekarl ser aftalen som et brud med den hidtidige mistillid til flygtninge og jublede på sin twitterprofil: »Regeringen lavet afgørende asylskift … Røde Kors er godt tilfreds med ny asylpolitik præget af medmenneskelighed – støtte og opbygning ikke straf og nedbrydning.«

Aftalen er en ny tilgang til behandlingen af mennesker, der har forladt deres hjemlande for at søge mod en sikrere tilværelse i Danmark. Mens deres sag behandles, skal de efter et halvt år kunne uddanne sig, bo og arbejde uden for asylcentrene, til gengæld skal de samarbejde om eventuel hjemsendelse. Asylansøgere med børn kan, hvis de ikke samarbejder og ikke kan sendes hjem, få lov at bo uden for centrene efter 12 måneder mod 18 måneder i dag. Det sker ud fra den tankegang, at børn ikke skal ødelægges psykisk af deres forældres valg og situation.

Det kan diskuteres, hvor mange flygtninge der i sidste ende vil være interesserede i at benytte sig af de nye regler. Reglerne kræver, at de samarbejder om hjemrejse, og i mange tilfælde vil det betyde hjemrejse til krigsplagede lande. Men afviste asylansøgere får mulighed for at opbygge kompetencer, der gør dem stærkere og muligvis mere motiverede for at rejse hjem. Mens de flygtninge, der får asyl, allerede er på vej til at blive en del af det danske samfund. Det opgør med den borgerlige mistillid kunne Bødskov have fremhævet. I stedet stiller han sig i spidsen for en regering, der ikke tør møde sine vælgere med en mere menneskelig asylpolitik og er nødt til at liste humanismen ind ad bagdøren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her