Leder

Mail til præsten

Debat
11. september 2012

Er det ikke, som om der er kommet mere frisk luft i folkekirken, efter at Manu Sareen er blevet kirkeminister? Først indførte han de såkaldte homovielser, dernæst slog han til lyd for lukning af en række kirker, hvor der alligevel ikke kommer ret mange, og endelig har Kirkeministeriet nu vedtaget, at det skal være lettere at melde sig ud af folkekirken. Man kan bare sende en mail, hvor man tidligere enten skulle sende et brev eller møde personligt op hos præsten eller på kirkekontoret.

Det er naturligvis faldet en del gejstlige for brystet. Således mener biskoppen i Ribe, Elisabeth Dons Christensen, at det er et helt forkert signal at sende ud. Der er ingen alvor i bare at sende en mail.

Helt forkert, kære biskop. Der kan være akkurat lige så megen alvor i en mail som i en kuvert.

Her i landet er man automatisk medlem af folkekirken, hvis man er døbt i en kirke. Der er med andre ord tale om en beslutning, man ikke selv, men ens forældre har taget. Den start på religiøsiteten kan allerede diskuteres, men lad det ligge.

Det er jo meget fint, at man i hvert fald senere kan melde sig ud. Det er en demokratisk frihedsrettighed, og man kan sagtens være kristen på sin egen personlige måde uden at være medlem af ’klubben’ med ret til at bruge ’klubhusets’ faciliteter, som en bedemand engang udtrykte det. De er ofte så bramfri.

Bramfri var også salig Søren Kierkegaard, der afskyede præster, men dog var kristen. Det guddommelige kaldte han altid for Styrelsen. En mail er blot en moderne måde at kommunikere på, og hvis præsten har lyst til en samtale med ’udmelderen’, er det næppe ulovligt at foreslå vedkommende en samtale, men netop foreslå.

Det er bare at trykke på nogle taster, og man behøver ikke lave unødvendige bump på frivillighedens vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"En mail er blot en moderne måde at kommunikere på..."

Så sandt, så sandt, og det er en sms også. Alligevel faldt det en del mennesker for brystet, da danske arbejdsgivere begyndte at fyre folk på 'moderne' vis.

Før vi korsfæster biskoppen for hendes 'umoderne' kommunikationsforestillinger, skulle vi måske spørge os selv, om vi er villige til at 'walk the talk' i andre af livets sammenhænge.

Søren Kristensen

At fyre en medarbejder pr. email tyder i de fleste tilfælde på disrespekt, med mindre mailen er sidste led i en ellers for begge parter rimelig dialog eller vedkommende ikke har været integreret i virksomheden. Omvendt er det ikke nødvendigvis et udtryk for disrespekt overfor kirke eller præst, når én proselyt, som måske aldrig har været integreret, melder sig ud på SMS. Det kan sagten være det modsatte: altså et hensyn i retning af at undgå at såre kirken og dens repræsentant, ved face to face at sige det som det er: - jeg har ikke brug for det du sælger.

Nogle præster har det med at ville opdrage folk mod deres vilje og Elisabeth Dons Christensen er åbenbart en af dem, der ikke kender sin besøgelsestid.

Heinrich R. Jørgensen

Præsters opgave er at opdrage på folk. Samt at føre mandtal, så folk kan klædes af til kjortlen...

Har selv prøvet en præst der ikke var villig til at slippe medlemmer, ligger ca 30år tilbage, jeg måtte meget kraftigt pointere at det alså var mig der bestemte, ganske ubehageligt, blev nærmest bandlyst, hvis der stadig er præster der reagerer sådan er det en god bugervenlig metode der gives her.

Claus Sønderkøge

Det synes i det hele taget som om De Radikale ministre er mere politikere end vi er vant til at ministrene er.

De er vel nærmest kommet i klasse med Per Stig Møller, også en mand som kunne selv.

Bjarne Bisgaard Jensen

At forlade en forening man er tvangsindskrevet bør være så let som overhovedet muligt

@ Bjarne

Det er det da også, og du sparer en del penge.

Det er ikke alle medlemmer af folkekirken der er døbt. Min ven vil udmelde sig. I processen kom det frem at han aldrig er blevet døbt og derfor aldrig skulle have været medlem af folkekirken, og aldrig skulle have betalt kirkeskat. Han har lige fået tilbagebetalt de sidst 10 års kirkeskat. Nok til et safariophold for 2 i Kenya. Det eneste han fortryder er, at han ikke opdagede det for nogle få år siden. Så havde han fået tilbagebetalt kirkeskat for de sidste 15 år og ikke bare 10 år.
Han kan umuligt være den eneste i den situation.

Da jeg kom til DK i 1975 blev jeg også opkrævet kirkeskat selvom jeg er ateist og ikke er døbt. Det var ikke let at komme ud af. Skat meddelte at jeg skulle udmelde mig. Kirken kunne ikke udmelde mig da jeg ikke var meldt ind! Det tog indblanding fra Kirkeministeriet der kontaktede Skat før jeg kunne slippe ude af min ufrivillig 'medlemskab'

Jeg er nok ikke den eneste udlændinge der har oplevet det. Mon ikke der er en del borgere der befinder sig i lignende situationer, som aldrig har opdaget det.

Udmeldelse via e-mail er helt ok og normalt her i 2012. Næsten al kommunikation mellem borgere og det offentlige forventes at foregå digitalt i løbet af ganske få år. Det må også gælde for dette område.

Jeg mener også, at Manu Sareen bringer frisk luft til Kirkeministeriet. Det var på tide.

Bjarne Bisgaard Jensen

Har de ikke engang styr på hvem der bliver døbt og hvem der ikke bliver, men blot opkræver skatten, skide smart

jens peter hansen

Som salig Aksel Larsen sagde:
De radikale vil afskaffe folkekirken og indføre kvindelige bisper. Forstå det hvem der kan.

Man burde kunne melde sig ud med sit nem-id. Måtte selv gribe til cykel, finde printer og dåbsattest samt tage til et andet sogn for at finde en åben administration.

Henning Pedersen

"Jeg vil ikke være med i en forening, der vil have mig som medlem" (frit efter Groucho Marx), og eftersom jeg lige er blevet smidt på efterløn, vil jeg gerne ud af den forening der så gerne vil have mig som medlem, eftersom jeg forstår at man sparer en del penge, hvilket må siges at være en stor fristelse for en efterlønner, så hvis man kan gøre det via mail, vil jeg gerne sende en himmelsk mail, men hvad er mail-adressen?

Henning Pedersen:

Det er dit nærmeste sognekontor. Det var det i hvert fald da jeg meldte mig ud. Det var godt nok før den nuværende regering, men en email korrespondence var nok til at jeg kunne blive udmeldt allerede på daværende tidspunkt.

Arbejderen Kristen Poulsgaard skammede sig over at hedde Kristen.

Er der nogen, der husker årsagen?

Hvis man vil udmelde sig sender man en mail (nu) til den sognepræst som er kirkebogsførende i sognet. Kan findes på kirkens hjemmeside. Husk at vedhæfte en indscannet kopi af din fødsels-attest. Har du ikke en sådan, (altså en fødsels-attest) kan du få den ved at kontakte det sogn, hvor du er døbt.

Nogle gange, måske især i større bysogne, er det kirke-tjeneren, som tager imod udmeldelser - og indmeldelser.

Ang. folk som ikke er døbt i den danske folkekirke og som betaler kirkeskat alligevel er det noget, som er sket inden for de seneste 35-40 år, mener jeg. Mange mennesker kommer til Danmark og sætter måske kryds i rubrikken kristen (eller noget i den stil) - hvis der da findes en sådan -? Og så bliver de opkrævet kirkeskat....

Kun medlemmer af den danske folkekirke skal betale kirkeskatm folk som er døbte i udlandet og som f.eks. tilhører den evangeliske kirke i Tyskland, den angel-saksiske kirke, eller den ortodoks-rumænske kirke skal ikke betale kirkeskat.

Og nu hvor vi er ved det:
Det er på tide kirken, altså den danske folkekirke, lærer at klare sig selv, altså fungerer for de penge, der kommer ind i kirkeskat.

Jens Holger Laursen

Da jeg meldte mig ud af Folkekirken for 15 år siden, måtte igennem meget en laaaang og påtvunget samtale med en præst, jeg aldrig havde set før, der ikke ville acceptere min udmeldelse. Han viste sig selvfølgelig at være indremissionsk. For ham var det helt irrelevant, at jeg var ateist - jeg kunne da ikke bare sådan melde mig ud, for man kan aldrig vide, som sagde han.
Det var først da jeg begyndte at bruge hans egne våben imod ham selv, at "tro er en fælde for tåber, der ikke vil se verden, som den er" og lignede retorik, at han indvilligede i at stemple mig ud.
Så en mere strømlinet process ud af kirken er helt på høje tid.

Kunne vi ikke lave en wikipediaartikel over kendte danske ateister. Det har de i England.