Leder

Politikernes tur

8. september 2012

Det er to år og fire måneder siden, at Grækenland fik sin første hjælpepakke. Siden er eurokrisen gået fra slem til værre til katastrofal. De folkevalgte europæiske politikere har mødtes til topmøde efter topmøde, blevet enige om redningsplaner, betingelser og yderligere finanspolitisk integration, men lige lidt har det hjulpet.

Dommen fra økonomerne: Politikerne har gjort det forkerte, og de har gjort for lidt. Det forkerte, fordi de betingelser, der er fulgt med redningspakkerne, ikke har ført til den lovede økonomiske genrejsning, men blot større ledighed, færre skatteindtægter og dybere recession i programlandene. For lidt fordi de systemiske fejl i den monetære union kræver langt mere omfattende tiltag end de hidtil vedtagne. En løsning kræver en bankunion, euroobligationer, yderligere finanspolitisk integration, en langt større stabiliseringsfond – eller i det mindste nogle af disse.

Årsagen til, at politikerne ikke har truffet de nødvendige valg, er flere, men den tungestvejende hedder Tyskland. Kansler Angela Merkel har sagt nej til det hele.

Men i denne uge var der for første gang én, der sagde nej til Merkel. Direktøren for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, gik stik imod tysk modstand og lancerede en plan om at opkøbe statsobligationer i kriseramte eurolande til gengæld for implementering af ’strenge og effektive’ betingelser. Markederne jubler – men om det holder i længden, vil kun tiden vise.

Det er deprimerende – set fra en demokratisk synvinkel – at der skulle en ikke-folkevalgt centralbankdirektør til at bryde dødvandet. Nu må de europæiske politikere bruge åndehullet, som Draghis plan giver, til at genvinde styringen og vise, at det demokratiske system er stærkt nok til at overkomme en udfordring som eurokrisen, og at det er dem – politikerne - der træffer de store beslutninger om unionens fremtid.rod

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Den tyske kansler siger nej til at betale de andre landes gæld. Hva' er det dog for noget?

Mette Rodgers mener ligefrem, at det er demokratisk deprimerende.
Tja....Angela Merkel er jo valgt i Tyskland, og det er dér hun stiller op til næste valg. Og de tyske vælgere vil altså ikke betale, så.................

Torben Lindegaard, som andre kapitalister vil tyskerne kun have fordelene, men ikke betale prisen for at kunne beholde dem. Dog kan tyskerne dog næppe, som individuelle kapitalister kan, rive sig op med rode og tage de i fællesskab opbyggede værdier og vilkår med sig.

Godt set, Peter Hansen.
Merkel opfører sig omtrent ligesom Helmuth Smitdt gjorde i 80érne, hvor de andre lande, bl.a. Danmark, som var plaget af arbejdsløshed, forsøgte at få Tyskland til at skrue op for investeringer i den tyske infrastruktur og gøre det lettere for tyskerne at købe udenlanske varer, men han ville ikke.