Leder

ROJ's ytringsfrihed

Debat
28. september 2012

Den kurdiske tv-kanal ROJ TV, har fået en delsejr med Radio- og Tv-nævnets afgørelse om, at stationen fratages sin sendetilladelse i to måneder – ikke som følge af »spredning af had«, men fordi ROJ TV har forsømt at indlevere alle optagelser til gennemsyn i nævnet. Der er altså tale om en straf svarende til et klip i kørekortet – stationen kan frit sende fra december. Den blev i januar idømt millionbøder ved Københavns byret for støtte til PKK, det forbudte kurdiske separatistparti, som er på EU’s terrorliste. Den tilsyneladende modsigelse mellem kendelserne skyldes, at nævnet forholder sig til radio- og fjernsynsloven, hvor byretten lagde straffeloven til grund.

Sagerne mod det kurdiske satellit-tv, der kan ses af 25-30 millioner kurdere i hele verden, har været pinagtige for dansk retspleje, da de jo er indgreb mod den ytringsfrihed, der ellers hyldes i alle sammenhænge – jævnfør Jyllands-Postens Muhammed-satire. At sagen, der har været lagt på is siden 2004, blev taget op i 2009, skyldtes ifølge WikiLeaks og den tyrkiske premierminister en lokumsaftale, der skulle fjerne Tyrkiets modstand mod Anders Fogh Rasmussen som NATO-generalsekretær. Har Fogh benægtet, at en sådan aftale blev indgået? Naturligvis.

Ytringsfrihed er for dem, der har magten, terrorisme er de magtesløses forbrydelse. Når præsident Obama signerer droneangreb, der slagter civile i Pakistan og Yemen, lander han ikke på nogen terrorliste. Israels regering godkender ustraffet drab på kvinder og børn i Gaza og Libanon. Tyrkiets generalstabschef, Necdet Özel, ytrer sig om teknikken i luftangreb på irakisk territorium. Når Syriens Bashar al-Assad begår samme forbrydelser fordømmes han med rette. For dem alle gælder det om at slå ihjel uden rettergang. Men når ROJ TV lader de magtesløse komme til orde, er det en sag i byretten. Og i Radio- og Tv-nævnet. Det er jo sådan, det er. e

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her