Leder

Barnlig opførsel

Debat
26. oktober 2012

Filmen er knækket for Zentropas direktør, Peter Aalbæk. Han vil ikke blot sagsøge filmtidsskriftet Ekko for injurier – et sagsanlæg, der i øvrigt mere synes at bunde i, at Ekko har skrevet kritisk om Aalbæk og Zentropa, end i reelle juridiske fakta. Nej, han vil også forhindre bladets anmeldere i at se de film, Zentropa producerer, og som selskabets medejer, Nordisk Film, distribuerer. Faktisk havde Ålen, som han kaldes, forbudt Ekkos anmelder at se Katrine Wiedemanns Zentropa-producerede Viceværten, der har premiere i dag og blev pressevist i mandags.

Men filmens presseagent, Have PR, stoppede ikke Ekkos udsendte medarbejder, hvilket Aalbæk efterfølgende højlydt brokkede sig over.

Højlydt er i det hele taget et gennemgående træk ved Aalbæks angreb på Ekko, som ligner en vendetta. Det er svært at gennemskue, hvad der driver ham, bortset altså fra en udtalt vrede over Ekko og chefredaktør Claus Christensen og et ønske om at »knalde dem big time,« som Aalbæk så poetisk har udtrykt det.

Anmeldere har ingen grundlovssikret ret til at deltage i filmpressevisninger, men at boykotte et medie, fordi man er sur på det, er både et forsøg på at knægte mediets ret til at ytre sig kritisk og direkte barnligt. Konsekvensen kan blive, at den samlede anmelderstand giver igen ved at undlade at anmelde og omtale Zentropas film. Den slags grovheder er åbenbart det eneste, Peter Aalbæk forstår. Og det vil utvivlsomt komme Zentropas film til skade, da mange af dem, f.eks. Viceværten, har brug for omtale.

Den konklusion er Nordisk Films direktør, Allan Hansen, åbenbart også nået til, og han har meldt ud, at han ville forsøge at mægle mellem de stridende parter. Spørgsmålet er så, hvad Aalbæks øvrige bagland mener om sagen. Hvad siger de instruktører og producere, som Aalbæk og hans partner i Zentropa, Lars von Trier, solgte dele af selskabet til for et par år siden? Hvorfor siger de ikke fra i forhold til en direktør, der så indlysende er gået for langt og benytter sig af bøllemetoder for at lukke munden på de dele af pressen, han er uenig med?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Hey Christian
Ekkos anmelder kan vel købe en billet, hvis filmen skal anmeldes. Det kan jeg ikke se noget problem i.
Eller også kan Ekko lade være med at anmelde filmen.

Sten Christensen

ok, hvis Ålen opføre sig barnligt må man vel for at blive i terminologien sige at Ekko og anmeldere opføre sig som forkælede teenagere.
SC
.

"Konsekvensen kan blive, at den samlede anmelderstand giver igen ved at undlade at anmelde og omtale Zentropas film. "

Tænk hvis en samlet journaliststand ku' gøre det samme. F.eks. den gang Fogh blokerede en EB journalist fordi han tillod sig kritisk journalistik ....

Christian Monggaard

Torben. Det kunne Ekkos anmelder godt, men så ville Ekko ikke kunne anmelde filmene til tiden, da bladet kun udkomemr fire gange om året. Desuden handler det om det principielle i sagen, nemlig at Peter Aalbæk vil blokere dem, fordi de skriver kritisk om ham. Det er grimme metoder, og det skal man efter min mening reagere på. Og hvis han kan finde på at blokere et medie, kan han vel også finde på at blokere et andet.

Kan du ikke uddybe den, Sten? Jeg er ikke sikker på, at jeg er med.

Christian Monggaard

Torben. Ps. Jeg mener, det er et overgreb på pressefriheden – jo, et mindre ét af slagsen, men ikke desto mindre et overgreb, og det kan kun føre dårlige ting med sig. Aalbæk tager også sine filminstruktører og skuespillere som gidsler i sagen – de er ikke nødvendigvis interesserede i at boykotte Ekko.

Og endelig har vores journalistik de seneste dage – og i morgen – vist, at Peter Aalbæk slet ikke har noget at lade Ekko høre for. Alligevel fortsætter han sin hetz.

Michael Kongstad Nielsen

På en måde har I rigtig godt af i miljøet at få sådan lidt modstand, selvom modstanden kommer fra miljøet selv.

Men Aalbækken gør ret i at problematisere, selvom hans virksomhed har mange problemer selv at forklare. Penge, penge og atter penge er den helt overordnede drivkraft i alle disse miljøets forhold. Skuespils-pingerne, carsting- arrangørernes, distributørfirmaerne - alle er de interesseret i at tjene penge, koste hvad det vil, åbenbart . Skulle det koste lidt på moralkontoen, så tager de det med.

Umiddelbart ser Ålen ud til at tabe big time, når han vil anlægge sag for injurier mod Ekko.

Til gengæld kan han måske knalde ritzau big time, hvis han ellers har n..... til det - det er tilsyneladende deres pressetjeneste der har hævdet at Zentropa havde beholdt pengene fra castingen.

"Ifølge Information burde Aalbæk måske i virkeligheden være vred på Ritzaus Bureau, der den 5. januar samlede Ekkos historie op. I deres udgave var oplysningen om, at casting-pengene blev indsat på Parwanis konto, nemlig faldet ud. Og overskriften var ændret til: ”Zentropa tjente kvart million på casting.”
http://www.information.dk/315367