Leder

Fanget af egne ord

Debat
31. oktober 2012

Han har selv fremført de helt rigtige argumenter for, at han nu opfører sig helt forkert. Som ny forsvarsminister varslede Nick Hækkerup (S) en grundig oprydning op i den danske fangepolitik. Slut skulle det være med at sende afghanske fanger til fængsler, hvor de risikerer overgreb. Handling bag ordene satte ministeren, da der i maj i år på ny blev rejst anklage om mishandling af fanger i fængslerne Helmand-provinsens hovedstad, Lashkar Gar. Straks suspenderede ministeren udlevering af fremtidige fanger.

»Jeg synes, at den midlertidige suspension viser, at vi tager vores internationale forpligtelser meget alvorligt. Det er jeg meget tilfreds med,« sagde han d. 15. maj i Folketinget.

Ministerens principper er siden blevet indhentet af virkeligheden. I august anholdt de danske styrker således en lokal afghaner, som er mistænkt for at have bygget vejsidebomber.

Hvad stiller Danmark op med en mulig forbryder, når vi ikke kan udlevere ham til de afghanske fængselsmyndigheder? Dilemmaet er ligeså reelt, som det ifølge forsvarsministerens egne standarder bør være nemt at svare på: Danmark udleverer jo ikke fanger, der risikerer mishandling.

Belejligt kom det derfor, at Nick Hækkerup forleden kunne meddele Folketingets forsvarsudvalg, at briterne i det danske område har genoptaget udleveringen af fanger.

Sandt er det, at det britiske forsvarsministerium har truffet en principbeslutning, men de konkrete udleveringer er sat i bero, mens man afventer en række retshøringer i London. Alligevel har de danske styrker i huj og hast overgivet den afholdte afghaner til de lokale fængselsmyndigheder.

Spøgsmålet er nu: Synes Nick Hækkerup fortsat, at hans »midlertidige suspension viser, at vi tager vores internationale forpligtelser meget alvorligt?« Og mener vi andre, at Danmark kan være »meget tilfreds« med en forsvarsminister, der utvivlsomt har haft de bedste intentioner, men ikke kan leve op til sine egne ord?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her