Leder

Plads til straf

Den borgerligt påberåbte sammenhæng om, at øgede straffe er med til at mindske kriminaliteten, som igen i går blev fremført af den konservative retsordfører Tom Benkhe, holder ganske enkelt ikke
Debat
23. oktober 2012

Et »paradigmeskift« kalder regeringen sit nye udspil til Kriminalforsorgens fremtidige økonomi, som Folketinget tog hul på at drøfte i går. Ifølge Politiken ønsker regeringen ikke at hæve straframmerne fremover, med mindre der er økonomi til det. Og det er netop her, opgøret ligger. Under VKO hævede man straframmerne, mens presset på overbelagte fængsler steg i takt med det politiske ønske om at udvise handlekraft.

En opgørelse foretaget af Fængselsforbundet viser, at:

– Den samlede idømte straf er steget med 51 procent, siden VKO tiltrådte i 2001.

– Der er 63 procent flere varetægtsfængslede i 2011 i forhold til 2001.

– I stort set hele perioden har det været målet, at belægningen i Kriminalforsorgen maksimalt måtte komme op på 92 procent. Belægningen har i gennemsnit ligget på 94,5 procent fra 2001 til 2011.

S-R-SF har længe været kritisk over for udviklingen, men det er bemærkelsesværdigt, at SF – ikke Socialdemokraterne – er afsenderen på det ideologisk tonede forslag. Med til historien hører nemlig, at mange VKO-stramninger er gennemført med S-støtte for at imødekomme den afstand mellem befolkningens retsfølelse og de aktuelle straffe, som også Socialdemokraterne mente var problematisk.

Det kan være en farlig vej at koble straf med finansiering. Samtidig virker det økonomiske argument som et ’teknisk fix’, hvis man ikke ønsker at forholde sig til selve spørgsmålet om strafniveauets betydning for retsfølelsen.

Men regeringspartierne skal have ros for at adressere et voksende problem med overbelagte fængsler, pressede indsatte og fængselspersonale samt manglende ressourcer til resocialisering. Den borgerligt påberåbte sammenhæng om, at øgede straffe er med til at mindske kriminaliteten, som igen i går blev fremført af den konservative retsordfører Tom Benkhe, holder ganske enkelt ikke. meth

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Det ville da være skønt med et paradigmeskift, men så kom da med det FAR! Tugt og forbedringshuset har haft sin tid, og det har næsten fra starten været klart, at det ikke virker.

Det er klart at nogle kriminelle er vi nødt til at spærre inde, hvis de er farlige for andre.

Men ellers gælder det, at de enten er for dumme eller af andre grunde ikke har lært at klare sig normalt, socialt og på arbejdsmarkedet. Hver enkelt af dem skal i stedet for indespærring have en flok pædagoger og psykologer på nakken, og en del af dem vil nok opleve det som en frygtelig straf, men målet må være at de lærer det der er forsømt.