Leder

Tæt på teatrets makeup

Debat
9. oktober 2012

Karen-Lise Mynsters eyeliner fylder halvdelen af computerskærmen på videoversionen af teaterforestillingen Tartuffe på Seeatre.com. Det samme gælder Lars Mikkelsens liderlige knæ. Alligevel griner publikum i Grønnegårdsteatret. Det gør tilskueren foran computeren måske også. Men kameraet stiller sig søjleagtigt ind foran tilskueren. Fornemmelsen af scenekunstens nærvær forsvinder i hvert fald. Til trods for at Seeatre.com har valgt en topprofessionel optagemetode med seks-otte kameraer. For live er det tydeligvis ikke.

Giver det et kick at se teater på nettet? Næ, ikke i forhold til en ægte teateroplevelse. Men Seeatre.com er handy, hvis man mangler aftener eller penge eller helbred – eller bor langt væk fra teaterbyerne. Desværre ligner det meste en slags ’tv-teater’. Små intimforestillinger som Kvinde kend din krop klæder skærmen med deres minimale mascaraer. Og musikteaterforestillinger som Tiger Lillies perform Hamlet glider direkte ind i MTV-æstetikken med deres groteske maskeringer.

Men de store, realistiske teaterforestillinger har svært ved at gebærde sig på Seeatre-skærmen. Særligt de klassikere, som sjældnest kommer på turné, og som teaterpublikummet elsker højest. Her sidder man ved computeren og føler, at man går glip af alt det UDEN for skærmbilledet.

På et halvt år har Seeatre.com kun tiltrukket 390 abonnenter. Men de kan hver se ubegrænset teater for bare 94 kroner om måneden; det svarer til to kopper pausekaffe og en økolade i Skuespilhuset. Alligevel vil Seeatre.com antagelig først rykke kunstnerisk, når live-oplevelsen kommer mere med på skærmen. I stil med de direkte ballettransmissioner i biograferne, hvor biografpublikummet kommer til at pifte ad danserne på lærredet i et fiktivt sus af live-oplevelse. Ellers forbliver Seeatre.com nok bare et lækkert dokumentationssite for teaterprofessionelle – og et kultsite for makeup-artists.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her