Leder

Som Thorning siger

Debat
19. oktober 2012

Jagten er gået ind. Har Annette Vilhelmsen tidligere skrevet, sagt eller tænkt noget, der ikke er i vinkel og vater med de akkurate formuleringer i det 71 sider lange regeringsgrundlag?

Selv de mindste forskelle bliver slået stort op, og foreløbig har SF-formanden rettet ind til højre. Senest da Jyllands-Posten forleden noterede, at Annette Vilhelmsen »ikke er tilhænger af det incitament, der handler om, at jo mindre folk får, jo tættere vil de nok komme på arbejdsmarkedet«.

Av, av, var det ikke en kritisk replik til socialminister Mette Frederiksen (S) og hendes forestående reform af kontanthjælpen? Straks tilslørede Annette Vilhelmsen sit ellers klare standpunkt med tågetale om at »se på forholdet mellem de forskellige ydelser«, og derefter var der ikke »yderligere kommentarer«.

Den nye SF-formand lovede medlemmerne en særlig balanceakt: Hun vil udfordre regeringsgrundlaget og samtidig bakke fuldstændig op om det. God fornøjelse, sagde kritikerne. At være i opposition og regering på samme tid kan ikke lade sig gøre. Passer ikke.

Den nyere politiske historie er rig på eksempler, og i går inviterede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) helt fornuftigt SF til at glide ind i den rolle: »Det er ikke nogen konflikt at diskutere det her spørgsmål. Det er en meget vigtig diskussion,« sagde hun.

Annette Vilhelmsen bør omgående tage Helle Thorning-Schmidt på ordet. Selvfølgelig skal SF være et operativt regeringsparti, der forstår at bøje ender i politiske kompromiser. Men alene frygten for at blive modsagt har de seneste dage fået partiet til at pakke politik og principper sammen.

Fortsætter følgagtigheden vil ingen om et halvt eller et helt år kunne se forskel på, om SF er med i regeringen eller ej. I så fald vil SF sidde i regering for magtens skyld. Og det vil hverken regeringen eller SF være tjent med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her