Leder

Caspian viser vejen

Debat
17. november 2012

Sagen om 15-årige Caspian Drumm, der er født som pige, men fik sine bryster fjernet, fordi han hellere ville være en dreng, er en lykkelig historie. Caspian og hans familie er glade for operationen. »Det er et smukt syn i forhold til tidligere,« sagde Caspian sidste år, da historien kom frem. Men sådan ser myndighederne ikke på Caspians operation, og i denne uge udtalte Sundhedsstyrelsens Disciplinærnævn kritik af den private kirurg, der opererede. Derfor bliver Caspians lykke ikke andre unge transkønnede til gode. Sagen betyder nemlig, at andre unge under 18 ikke kan få hjælp til brystoperationer eller hormonbehandlinger, hvis de mener, at de er fanget i den forkerte biologiske krop.

Men biologi er ikke nødvendigvis den faste størrelse, som mange gerne vil gøre den til. Der findes mange variationer, men som det er for øjeblikket, er transkønnedes mulighed for lægebehandling betinget af en psykisk diagnose, hvilket i sig selv er diskriminerende. De transkønnede, deres organisationer og uafhængige eksperter peger desuden på, at det har betydning for de unge transkønnedes velbefindende, at de kommer tidligt i gang med behandlinger med f.eks. hormoner. Men i stedet må de vente, til de bliver 18 og derefter ofte i årevis på udredninger på Sexologisk Klinik. Caspian Drumm havde forsøgt at få hjælp på Sexologisk Klinik, men forgæves.

Der bør være tilbud for seksuelt myndige unge, så de kan blive udredt, eventuelt få hormonbehandling eller få fjernet bryster, mens det afgøres, om det bedste vil være en egentlig kønsskifteoperation, hvor kønsorganerne fjernes. Sundhedsmyndighederne er naturligt konservative i disse spørgsmål, men har samtidig en belastet historie, når det gælder seksuelle minoriteter, for eksempel blev homoseksuelle indtil for tre årtier siden også kategoriserede som psykisk syge. Det er på tide at lytte til de transkønnede selv og give de unge et ordentligt tilbud om hjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her