Leder

Coachingkavalariet

Debat
2. november 2012

I disse år ser vi flere og flere programmer, hvor ganske almindelige mennesker coaches af eksperter til at blive deres overvægt, arbejdsløshed, gæld eller samlivsproblemer kvit. Først med fænomenet var kultursupermagten USA, dernæst fulgte herhjemme de mere kulørte kanaler, og i de seneste år er også DR hoppet med på vognen. Årsagen er simpel – formatet fungerer. Som seer er det svært at zappe væk, når man som fluen på væggen følger hovedpersonen på briksen. Og hovedpersoner vil der være rigeligt af fremover – i følge DR er befolkningen nemlig ikke længere lorne ved at blotte selv de mest intime detaljer i bedste sendetid.

Samtidig giver programmerne DR mulighed for at være en slags socialsystem, der indsætter coaching-kavaleriet og med et quick fix løser problemerne, når samfundet fejler. Centralt i coaching-tvs koreografi ligger nemlig, at hjælpen skal virke og programmet ende godt. Det skulle jo helst være konstruktivt tv. Men når coaching-tv i den grad fokuserer på at løse enkeltpersoners individuelle problemer, baserer det sig utilsigtet på en underliggende præmis om, at man ikke kan regne med samfundets hjælp, når det går galt. Enhver må klare sig selv – med lidt hjælp fra en tv-finansieret coach. Programmerne er i den forstand »neoliberalt tv,« som en professor betegnede det i gårsdagens avis. Samtidig levner formatets individfokus ikke plads til at behandle råddenskab i de grundlæggende samfundsstrukturer, som i al ubemærkethed former vores liv.

Selv nok så kompetente eksperter kan ikke coache og quickfixe sig ud af strukturelle, ansigtsløse problemer, såsom den høje arbejdsløshed eller den massive klasseulighed i vores sundhedssystem. Måske DR i al stilfærdighed bør coaches i ikke at glemme dette i planlægningen af deres fremtidige sendeflade, der kun vil byde på mere coaching-tv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er udmærket at behandle symptomer. Det er endnu bedre at se hvad årsagen er og så forholde sig til den.
Dermed er det både muligt at ændre på årsagen, og når skaden er sket, at bearbejde resultatet af årsagen.