Leder

Det delte Sverige

19. november 2012

Det var ikke en sjov dag, sagde han og så alt andet end glad ud. Faktisk var det en af de værste i hans politiske, ja, måske i hele hans liv, bedyrede Jimmie Åkesson, leder af det nationalkonservative parti Sverigedemokraterna. Han havde ekskluderet medlemmer af partiet før, fordi de havde ytret sig for racistisk for et parti, der sidder i Riksdagen.

Men det var første gang, han blev nødt til at rense ud i den absolutte topledelse. Det skete i sidste uge, da han bad først Erik Almqvist, partiets økomisk-politiske talsmand, siden Kent Ekeroth, retspolitisk talsmand, og til sidst Christian Westling, suppleant i ledelsen for partiets stockholmsafdeling, om at trække sig fra partiet.

De tre medlemmers exit skyldes en video optaget i juni 2010, som formiddagsavisen Expressen har fået fat i. På videoen er Erik Almqvist og de to andre fanget under en bytur, hvor de er tørnet sammen med komikeren Soran Ismail på gaden. De tre Sverigedemokrater råber perker, perker-lover og luder efter Soran Ismail og hans selskab og supplerer med udsagnet: »Det her er mit land.« Siden bevæbner de tre sig med jernrør for at ’forsvare’ sig, som de siger sidst i videosekvensen, der er optaget med Ekeroths egen mobiltelefon.

Så det var en kedelig dag for partileder Jimmie Åkesson, der ihærdigt har forsøgt at gøre Sverigedemokraterna stuerent og strømline partiet i retning af Dansk Folkeparti, siden partiet ved valget i 2010 for første gang kom ind i Riksdagen med 5,7 procent af stemmerne og 20 mandater.

Landsbytosserne er røget ud, skandaleramte ungdomspolitikere med alkoholproblemer ligeså, for som Jimmie Åkesson lovede allerede kort efter valget i 2010, ville han frem til 2014 tredoble partiets vælgerskare. Han ville øge partiets andel af stemmerne fra knap seks procent til mellem 12 og 15 ved at appellere til kvinderne og storbyfolket, som partiet hidtil har haft problemer med at nå.

De seneste meningsmålinger fra før jernrørsepisoden viser en rekordstor tilslutning til partiet. Sverigedemokraterna står til at få 11,2 procent af stemmerne og ville dermed blive Sveriges tredjestørste parti, hvis der var valg i dag. Det er dog ikke kvinder fra storbyen, der står for fremgangen, men flere af partiets kernevælgere – mænd i små og mellemstore kommuner – som partiet har fået et endnu bedre tag i.

Det er derfor tvivlsomt, om sidste uges begivenheder overhovedet får konsekvenser for Jimmie Åkesson, der har fået ros af medieanalytikere for sin hurtige ekskludering af de tre topprofiler. Det er selvfølgelig ærgerligt, at Sverigedemokraterna fremstår mindre stuerent, men for Åkesson og partiet kan det være lige meget, om formiddagsavisen Aftonbladet igen laver twitterkampagner, hvor man kan ytre sig under #dethärärmittland. Det er ligegyldigt, at Mediesverige, politikerne og eliten bliver ved med at påpege, at man med jernrørsepisoden ser Sverigedemokrateras virkelige ansigt. I realiteten kan det være ligegyldigt, at de andre partier i Riksdagen fra højre til venstre bliver ved med at holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse, for det har de hele tiden gjort – Socialdemokraterna har sågar et riksdagsmedlem, der er ansvarlig for ’strategien vedrørende håndteringen af Sverigedemokraterna’.

Hvor man i Danmark har prøvet at overtage debatten om emner, Dansk Folkeparti tidligere havde patent på, ved at inkludere dem i de etablerede partiers politik, har man i Sverige valgt en anden strategi, nemlig at marginalisere SD’s mærkesager. Den polarisering går igen i befolkningen: her tager 40 procent af svenskerne i en ny måling øget afstand fra partiet efter jernrørsvideoen, 33 procent synes, at Åkesson har mistet troværdighed, mens 64 procent af Sverigedemokraterna ikke har ændret deres syn på Jimmie Åkesson. 24 procent siger, at deres tillid til partiet og partilederen er øget.

Det er det vigtige for Jimmie Åkesson, som ikke kan være overrasket over, at Erik Almqvist havde en skyggeside. I 2009 viste et andet videoklip, hvordan Almqvist sang med på og lyttede til sange fra white power-bands, og man mener, at Åkesson længe har kendt til hele forløbet af den fatale bytur i 2010.

Det var en dårlig dag for Jimmie Åkesson. Men så var den heller ikke værre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu