Leder

Kometen lyser stadig

Det var tæt på at mislykkes, og så opnåede Barack Obama alligevel genvalg som USA’s præsident i de næste fire år. Da han først blev sendt til det Hvide Hus i en national glædesrus i 2008, var forhåbningerne knyttet til hans første embedsperiode urealistisk høje...
8. november 2012

Det var tæt på at mislykkes, og så opnåede Barack Obama alligevel genvalg som USA’s præsident i de næste fire år. Da han først blev sendt til det Hvide Hus i en national glædesrus i 2008, var forhåbningerne knyttet til hans første embedsperiode urealistisk høje. Det var derfor, nogle iagttagere sammenlignede ham med kometen, som strejfer over himmelhvævet og herefter brænder ud. Tirsdag demonstrerede den politiske komet Obama, at han stadig brænder for at ændre Amerika og skabe et værdigt historisk eftermæle.

Spørgsmålet er, hvad amerikanerne realistisk kan forvente. Obama er naturligvis ikke den samme som i 2008. Alt andet ville være mærkeligt. Han er dog stadig en idealist i den forstand, at det, der driver ham frem, er et engagement i at forbedre amerikanernes tilværelse og gøre USA til et mere lige og retfærdigt samfund. Landet skal være et eksempel for andre folk og nationer at efterleve.

Men Obama er samtidig pragmatiker. Allerede i 2008 advarede han sine tilhængere om, at »forandringer er svære at gennemføre (change is hard)«. I de forløbne fire år har han begået en del fodfejl og nogle strategiske bommerter. Og han er blevet tildelt en god portion knubs. Sådan er det uvægerligt i amerikansk politik. Præsidentembedet er det vanskeligste hverv i hele verden.

Ligesom Bill Clinton led Obama et svidende nederlag i midtvejsvalget til Kongressen, som fulgte to år efter hans indtræden i Det Hvide Hus. Clinton blev genvalgt i 1996 med en meget større sejrsmargin end Obama i 2012, men hans politiske agenda var langt mindre ambitiøs end Obamas. Clintons vigtigste politiske rådgiver hed Dick Morris. Han er i dag kommentator på konservative Fox News. Obama omgiver sig derimod stadig med rådgivere, som i deres chef øjnede en enestående mulighed for at få en progressiv vision om Amerika virkeliggjort.

Heri ligger en enestående chance. Han er ikke længere tynget af en akut finans- og økonomisk krise, som skulle håndteres med det samme i 2009. Den progressive visions virkeliggørelse afhænger af, hvordan præsidenten formulerer og fremlægger den. Dens succes beror på hans evne og vilje til at mobilisere den folkelige opinion. Det sidste han bør gøre er at gentage fejltrinnet fra 2009-10 – at overlade initiativet til Kongressens to kamre. Obama skal derimod lede som præsident Roosevelt, Kennedy, Johnson og Reagan gjorde. Læg de store initiativer frem, tag på en turné landet rundt og hold debatmøder med vælgerne, få dem til at lægge pres på deres folkevalgte i Kongressen, indkald kongresledere og menige medlemmer til jævnlige møder og selskaber i Det Hvide Hus og sørg for at få medierne med på vognen.

Noget tyder på, at det er denne vej Obama vil tage. I sidste uge lovede han sine tilhængere at komme mere væk fra Det Hvide Hus og inddrage folket – demokrater og republikanere – mere i den demokratiske proces. Det budskab gentog han i sin takketale tirsdag aften i Chicago. Men præsidenten vil også lægge op til store og brede forlig på de syv områder, som vi opremsede i gårsdagens avis. Efter at have løst hårdknuden omkring budgetnedskæringer og skatteforhøjelser inden 1. januar, vil Obama formentlig fremsætte en indvandringsreform i Kongressen. Det er et emne, hvor republikanerne har stærkt behov for at markere sig, hvis de skal gøre sig håb om et vælgercomeback hos latinamerikanske immigranter. Herefter vil følge enten en klimalov eller en beskæftigelsesplan, hvis hovedfokus ligger på at forbedre USA’s infrastruktur, skoler og innovation. Obama vil have mulighed for at udskifte mindst én højesteretsdommer og måske flere, hvilket hindrer en overvægt af konservative dommere. Han vil forsvare kvinders og homoseksuelles rettigheder.

Republikanerne vil give Obama og demokraterne kamp til stregen. Men begge sider vil give indrømmelser. Intet bliver perfekt. Men tingene vil bevæge sig i den rigtige retning. Det er korrekt – som kritikere har påpeget – at Obama ikke har fået et klart politisk mandat, men det er, fordi han bevidst undlod at være for specifik. Han skulle jo vinde. Samtidig sætter det ham fri til at indgå forlig. Mere kunne det ikke blive til, men det er nok til at lade kometen fortsætte til 2016.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu