Leder

Forskerret

Debat
12. december 2012

Tyveknægte har sans for kulturelle værdier eller rettere værdien af kulturgenstande. De stjæler rask væk designermøbler og malerier fra museerne, og de har også i tidens løb haft et godt øje til værdifulde bøger, kort og andre dokumenter på Det Kgl. Bibliotek. Bedst kendt er det store bogtyveri, hvor en forskningsbibliotekar gennem en årrække i al ubemærkethed havde scoret cirka 1.700 titler, som han var begyndt at sælge ud af.

Senest har også Rigsarkivet oplevet tyverier for et par år siden af sjældne frimærker, og også her var det en medarbejder, der stod for selve tyveriet. Lige nu efterforsker politiet en sag om vigtige og uerstattelige dokumenter fra Anden Verdenskrig, der systematisk er blevet stjålet fra læsesalsområdet gennem flere år. To mænd er anholdt og sigtet i sagen.

Rigsantikvar Asbjørn Hellum er »virkelig vred« over tyveriet, som han siger til Berlingske. Han har derfor ud over at lukke de arkivafsnit, der er stjålet fra, dekreteret, at forskerne indtil videre af sikkerhedsgrunde skal sidde lige ved siden af hinanden på læsesalen.

Det er flere forskere til gengæld sure over. De vil ikke overvåge hinanden, og en og anden kan have brug for at sidde lidt for sig selv i koncentrationens navn.

Mens de sidder og forsker, skæver de i smug over brillekanten hen over de gulnede papirer til sidemanden og vice versa. En satirisk forfatter som Hans Scherfig kunne have fået romanstof ud af den situation … hvor det så i sidste ende viser sig, at det er bibliotekaren, der er tyven.

Dog, problemet er ikke lystigt i sig selv, men overvågningen må Rigsarkivet selv klare med omorganiseringer af vagtpersonale og skærpede krav ved udgangen. Desværre. Det kan aldrig være andres opgave. Det har forskerne ret i. De er jo ikke skolebørn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Og hvis de var skolebørn skulle de heller ikke overvåge hinanden.