Leder

Sankt Sandberg

I stedet for lade Brian Sandberg fylde spalterne med falske og plantede udsagn om, hvorfor han forlader en kriminel gruppe til fordel for en anden, kunne det være interessant, hvis kræfterne blev brugt på at afdække kriminaliteten i Danmark
Debat
11. december 2012

Normalt kan man have en vis forventning om, at medierne kun knalder det gule »breaking«-skilt på de elektroniske platforme, når der virkelig er store nyheder på vej, og prioriterer avisforsiderne efter væsentlighedskriterier. Men i løbet af den seneste uge er især formiddagsaviserne kammet helt over i forherligelse af en hårdkogt kriminel.

Brian Sandberg, dømt for narkohandel og vold, er tilsyneladende skiftet fra rockerklubben Hells Angels til den rivaliserende gruppe, Bandidos. Sandberg er senest blevet dømt skyldig i at have bestilt et kølleoverfald, og han har gennem sit 46-årige liv tilbragt et tocifret antal år bag tremmer i danske fængsler.

Men Sandbergs skifte fra en kriminel gruppe til en anden kriminel gruppe bliver i medierne ophøjet til et skifte, der kan sammenlignes med en fodboldspillers skifte fra FC København til Brøndby, eller fra erhvervslivets top, hvis Nils Smedegaard Andersen skiftede Esplanaden ud med Vestas.

Den dømte Sandberg bliver ophøjet til rollemodel, og han bruger de velvillige medier til at iscenesætte sig selv. Bedste eksempel er, da Ekstra Bladet i midten af november fortalte, at Sandberg havde meldt sig ud af Hells Angels. Senere har samme avis – heldigvis ganske ærligt – ladet Sandberg fortælle, hvordan han af Hells Angels var blevet bedt om at lave interviewet med formiddagsavisen.

I stedet for lade Sandberg fylde spalterne med falske og plantede udsagn om, hvorfor han forlader en kriminel gruppe til fordel for en anden, kunne det være interessant, hvis kræfterne blev brugt på at afdække kriminaliteten i Danmark. For der findes mange relevante, journalistiske argumenter for at beskrive den kriminelle verden i Danmark, og vælger man at investere ressourcerne i det, kan det lade sig gøre.

Men det bør ikke ske ved at ophøje toppen af den kriminelle underverden til kendisfigurer på lige fod med Casper Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selv DR1 Orientering har haft et indslag om klubskiftet...

...provinshul.

Sandberg var tæt på Stein Bagger, der igen var tæt på toppen af dansk erhvervsliv; han boede blandt de kendte i den mondæne Waterfront Copenhagen East med egen bådehavn på ruinerne af Tuborg-bryggeriet, ej langt fra Amalienborg og prins Henrik. Hans skifte var som Laudrups (en af de kendte fra Strandvejen) fra Barcelona til Real Madrid. Derfor!!!

Sandbergs klubskifte er en ny udgave af "Dead man walking", hvis vi tager den nuværende spændte situation mellem organiserede kriminelle i betragtning.

Philip B. Johnsen

Jeg kan anbefale genudsendelsen af "Sikke en fest" på DR2 i aften 23:10 hvor ingen bliver stillet til regnskab.

"Men det bør ikke ske ved at ophøje toppen af den kriminelle underverden til kendisfigurer på lige fod med Casper Christensen".

Ak ja, der er ufatteligt mange forhold man med sit- til trods for virkeligheden- naive sind stadig håber pressen tog livtag med.

Det tog er kørt....

"Sladrede om brødre og skiftede side" , " det forrædderiske klubskifte" og "idet han i 2004 faldt samtlige HA'ere i ryggen, da han 'sang' under en narko-retssag"

Man fristes næsten til at tro, at Ekstrabladet journalister gerne selv, vil være store slemme rockere

Hmmm, hvem ved - måske er der mere at sammenligne, end mange gerne vil vide af? ;-)

Kristian Laursen

Han er jo blot én af de vestklædte hverdagshelte som Søren Pind kalder samfundets beskyttere.

De skal da naturligvis have lige så meget opmærksomhed som andre kendte danskere.

Hahaha afdække den organiserede kriminalitet, hvorfor skulle de dog det. Det burde være tydeligt for en hver at lige fra medier, politi og domstole til politikerne på christiansborg har økonomisk og politisk interesser i at have en organiseret kriminalitet.

Medierne har noget højt profileret at skrive om og sælge historier på. Hvis det ikke var for organiseret kriminalitet, skete der jo ikke så meget i danmark. I hvertfald ikke noget der sælger andet end et par kongelige barnedåbe og det sædvanlige polimik.

Politi og domstole har noget at beskæftige sig med, og det lyder trods alt bedre at man kan sige man har buret så og så mange bandemedlemmer inde, eller man har konfiskeret så og så mange våben og stoffer, end at man kan sige at man har brugt så og så mange mandetimer på at patruljerer gaderne uden at kunne fremvise et konkret resultat.

Politikernes interesser må man gætte sig til, men de gør i hvertfald alt for at fremme bandemiljøet, samt nægter at ramme banderne direkte på pengepungen, ved at legaliseret et af de mindst skadelige rusmidler men sjovt nok det er er flest penge i og det banderne primært kæmper om.

Jamen ønsker jer held med at råbe samfundet op, tror bare i mister stemmen før i bliver hørt!

Der er sådan lidt Anni Fønsby over ham der ... ;-)

Jens Overgaard Bjerre

Jeg mener Tyskland har forbudt rockeruniformen og deres symboler. Og i nogen delstater også disse sammenslutninger. Det kunne man jo starte med her i DK. Men ellers er de jo snu nok. Ikke ét nedladende ord om kongehuset eller mord og skyderier i de riges kvarterer. Kun i de fattiges. For ellers ville hammeren falde og slut med rockerbanderne.

P.S.

Norges politi har opdaget, at rockerne er kriminelle bander. Nu mangler vi bare det danske politi.

Jae Jens Overgaard Bjerre : Der skal nok et generationsskifte til i politiet så. 'Rockernes rødder er andet end Blondie-skrammel. Fænomenet er reelt kreeret omkring 1980 af Kristian Mogensen med udgangspunkt i hans sydafrikanske bodyguard, (Kristian Mogensen, som nogen måske husker fra Tamilsagens grå kulisser), med det formål at organisere kriminelle miljøer og udrense 'uartige' elementer. Man husker eksempelvis forsøget på at påprakke Christiania narkosalget (men det blev afvist af de lokale). Det sidder i baghovedet på politiet den dag i dag at rockerne er 'et praktisk redskab'. Omend det har rødder tilbage til rene motorcykel-tumber i tresserne og dirty 70'er-krise-ungdom er uvæsenet i den driftige form en arv fra Ninn-Hansens justits-design.

Flemming Kjeldstrup

Brian Sandberg er sin egen lykkes smed.
De liberale og deres medier ser op til ham.

Sandberg er kun toppen af isbjerget. Medierne sælger det som en god historie, når en decideret forbryder udtaler sig om dette eller hint.
Tag den seneste situation med en auktion over "Bandidos-guld". Formanden for Bandidos går ud og får pressedækning til at udtale, at folk, der kunne finde på at købe effekterne på auktionen, nok ville kunne få nogle problemer.
En ganske utilsløret trussel, som aviserne bringer videre.

Åbent brev til pressens minister
Ingen som danske medier (der modtager 4.6 mia. skattekroner om året) har været med til at forherlige den organiserede kriminalitet.
Jeg synes, vi skal tage pengene fra dem. De synes ikke at have respekt for noget som helst andet.
Med venlig hilsen
Lars Dahl