Leder

Efter Fredericia

Debat
12. januar 2013

Demokratiet kan ikke holde til, at det er nærmest umuligt at fyre magtfuldkomne borgmestre, der uden at skamme sig misbruger såvel vælgernes tillid som kommunale midler.

Når borgmesterkæden er pillet af Fredericias skandaliserede borgmester Thomas Banke, varsler økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) derfor ny lovgivning.

»Jeg forventer, at det i fremtiden bliver nemmere for en kommunalbestyrelse at fjerne en borgmester,« siger ministeren.

At Thomas Banke har misbrugt kommunens kreditkort til private indkøb af vin og benzin er en tilståelsessag. Han har samtidig indrømmet dokumentfalsk ved at opgive falsk navn på en blodprøve, der skulle tjene som godtgørelse for, at han ikke længere var påvirket af euforiserende stoffer.

Alt det ved vi, og alt det gør ham selvsagt uegnet som borgmester. Men vi ved også, at hans forkastelige handlinger tilsyneladende ikke var tilstrækkelige til, at kollegerne i byrådet i Fredericia kunne smide ham på porten. De måtte vente på, at han selv til sidst traf den uomgængelige konsekvens.

Nu er det ikke første gang i danmarkshistorien, at en genstridig borgmester har kørt en sag om embedsmisbrug ud på absurditeternes overdrev. Vi erindrer Rene Milo i Greve og Farums Peter Brixtofte, hvis plattenslageri førte til det kommissionsarbejde, der nu danner forlæg for en arbejdsgruppe under Indenrigsministeriet. Arbejdet er endnu ikke færdiggjort, men ministeren er klar med sin konklusion:

»Jeg synes, at loven er uklar. Der skal være klare retningslinjer for, hvad man gør, hvis en borgmester groft misligholder det, han skal. Men det må ikke være sådan, at man begynder at true med et mistillidsvotum, fordi man bliver politisk uenige,« siger Margrethe Vestager.

Helt enig. Vi må have rene linjer, og ny lovgivning skal der formentlig til, selv om det principielt er uønskeligt at lade jura løse demokratiets udfordringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Den kommunalestyrelseslov er vel ikke så vanskelig at ændre. Her bør der bare indføjes, at der ved fx. et flertal på 80 pct. i byrådet kan en borgmester afsættes.
Det er vigtigt at det skal være et stort flertal så ikke bare en borgmester kan afsættes ved afpresning i politiske sager.

Kurt Loftkjær

Christian Jensen skriver: "Vi må have rene linjer, og ny lovgivning skal der formentlig til, selv om det principielt er uønskeligt at lade jura løse demokratiets udfordringer".

Jeg troede egentlig, at det var princippet i Danmark at løse demokratiets udfordringer med jura.

"Med lov skal man land bygge" står der over byrettet på Nytorv. Citat fra Jyske lov.

Måske kræver det en forklaring fra Christian Jensen.

Lise Lotte Rahbek

Demokratiet kan ikke holde til, at det er nærmest umuligt at fyre magtfuldkomne borgmestre, der uden at skamme sig misbruger såvel vælgernes tillid som kommunale midler.

Det gør ikke nogen forskel, om de skammer sig eller ej.
Ansatte eller folkevalgte, som forgriber sig på offentlige midler, skal have en straf ift lovgivningen og de skal kunne afsættes fra deres embede med hurtig virkning.
Om de skammer sig må blive en sag mellem dem og deres samvittighed.

Esben Maaløe

Det skammer jeg mig ikke over at give Lise Lotte ret i ...