Leder

Uddannelseskasser

4. januar 2013

Uddannelse er porten til en plads på fremtidens arbejdsmarked. Regeringen siger det, statistikkerne siger det, fagbevægelsen siger det. Men hvor det for få år siden også indebar begrebet livslang læring, fokuserer man i forbindelse med det store uddannelsesløft nu på folkeskolen med regeringens stort anlagte skolereform. Reformen er nødvendig og visionær, men hvad med forældregenerationens behov for efteruddannelse?

Den voksne generation på arbejdsmarkedet har ganske vist adgang til efteruddannelse via overenskomster, men for store dele af den ufaglærte og faglærte arbejdsstyrke er det langtfra nok i en tid, hvor konkurrencen om produktionsjob er et globalt hestevæddeløb.

Her sætter socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil fingeren på et ømt punkt med sit nye forslag om uddannelseskasser i stil med de kendte a-kasser, der via opsparing skal betale for, at en voksen kan tage et helt år på skolebænken.

Øget adgang til efteruddannelse var netop en af de gevinster, fagbevægelsen havde udset sig ved de trepartsforhandlinger, der forliste sidste år. Derfor virker det også fattigt, at FOA afviser forslaget om uddannelseskasser med en rituel henvisning til, at arbejdsgiverne ikke kan se behovet for efteruddannelse til ufaglærte.

Rosenkrantz-Theil har ret i sin pointe om, at mere efteruddannelse kræver solidaritet og behov for, at alle parter tænker nyt i forhold til finansieringen af efteruddannelse. I modsat fald vil adgangen til uddannelse yderligere skævvrides til fordel for de grupper, der allerede har en omfattende uddannelse eller har udsigt til at få det.Det kunne være ved at gøre SU på kandidatdelen lånefinansieret, ved at tage efteruddannelse i fritiden eller ved at spare op til mere efteruddannelse.

Men mere efteruddannelse til voksne er ikke kun et spørgsmål om at mindske ulighed i adgangen til uddannelse, men også en sikring af, at der også i fremtiden vil være produktionsjob i Danmark med et højt vidensniveau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu