Leder

Fødselsveer

18. februar 2013

Mange niveauer støder sammen i den debat om børnefødsler og folketal, som fertilitetseksperter har startet i Politiken, og som Information fulgte op på lørdag. Kun én ting er hævet over diskussion: Børn er vidunderlige. At få dem er et under. Så er dét sagt.

Men ellers står alt til debat. Her er input til fortsat refleksion:

• Det er ingen naturlov, at der som nu er 5.602.628 danskere. For 100 år siden var vi halvt så mange. For 200 år siden en femtedel.

• Skal danskerne leve bæredygtigt, i overensstemmelse med vort naturgrundlags bæreevne, skal vi være langt færre end nu, hvis præmissen er at fastholde dagens forbrugsniveau pr. dansker. Vort økologiske fodaftryk er det fjerdestørste i verden, næsten det dobbelte af vort lands biokapacitet. Det bæredygtige folketal er med dagens materielle levefod måske to-tre mio.

• Råbet om at presse fødselsraten op fra den aktuelle på 1,76 – som indebærer faldende folketal – er økonomisk betinget. Får vi ikke flere børn, kan vi angiveligt ikke opretholde den økonomiske vækst, der via øget produktion og forbrug sikrer skatteindtægter til en stadig dyrere offentlig sektor.

• Omvendt ligner faldende fertilitet syg selvregulering i en kapitalistisk vækstøkonomi: Økonomisk produktivitet søges på kort sigt opnået ved at stimulere yngre mænd og kvinder til kompetenceløft, øget arbejdsindsats og velstandsskabelse frem for børnefødsler. Til gengæld sætter væksten langsigtet grænser for sig selv ved at fylde miljøet med stoffer, som ødelægger fertiliteten.

• Det er en ulykke ikke at kunne få børn, hvis man gerne vil. At få to synes naturligt, fordi det reproducerer familien. Måske skal man fokusere på det og til gengæld skrue ned for det forbrug og den jagt på vækst, der på både individuelt og overordnet plan sætter bom for fødslerne?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu