Leder

Ladt i stikken

16. februar 2013

Det kan undre, at forsvarsminister Nick Hækkerup tør løbe risikoen. Tirsdag sagde han til Berlingske, at de danske Afghanistan-styrkers lokalt ansatte tolke ikke vil få samme mulighed som de irakiske tolke, der i 2007 blev evakueret til Danmark og fik asyl. Dengang skete evakueringen efter, at to tolke, der arbejdede for danskerne, var blevet likvideret. Hvis noget lignende skulle ske i Afghanistan, vil Nick Hækkerup stå tilbage som manden, der nægtede tolkene den nødvendige beskyttelse.

På mange måder er problemstillingen i dag den samme som for seks år siden, da de danske styrker skulle hjem fra Irak. Ligesom dengang har flere af de udsendte soldater krævet, at deres tolke får hjælp fra Danmark. Og ligesom dengang viser alt relevant materiale om sagen fra kilder som FN’s Flygtningehøjkommissariat, at tolkene er en særdeles udsat gruppe, der anses for forrædere og efterstræbes på livet af Taleban og andre militser.

I sin tid var de daværende oppositionspartier stærkt kritiske over for VK-regeringen, der i første omgang nægtede at gøre noget for de irakiske tolke. De anklagede regeringspartierne for at lade de tolke i stikken, som havde sat deres liv på spil for at hjælpe danskerne. Og den socialdemokratiske udenrigsordfører Mogens Lykketoft var klar i mælet, da Information året efter spurgte ham om de afghanske tolke: »Når vi engang måtte trække os ud af Afghanistan, må vi forholde os til tolkene på samme måde, som vi gjorde i Irak,« sagde han.

Nick Hækkerup er kommet med flere argumenter for ikke at gøre, som Mogens Lykketoft lovede. Forsvarsministeren sagde onsdag til Information, at de afghanske tolke »ikke tilhører samme lokalområde, som der hvor de tolker, og det vil sige, at de kan være mere inkognito, når de kommer tilbage.« Men spørgsmålet er, om situationen er helt så simpel.

Taleban er et netværk, der forgrener sig over det meste af Afghanistan, og meget tyder på, at tolkene derfor ikke kan vide sig sikre noget sted i landet. I en kommentar i onsdagens Politiken kunne en dansk sprogofficer, der sidste år vendte hjem fra Afghanistan, således fortælle om en lokal tolk, hvis familie var blevet opsøgt og truet af Taleban i hans hjemprovins et andet sted i landet end Helmand-provinsen, hvor tolken arbejdede for danskerne. Og da Mogens Lykketoft tilbage i 2008 udtalte sig om behovet for asyl til de afghanske tolke, gjorde han det i forbindelse med en reportage i Information fra Helmand, hvor en ung afghansk tolk fortalte en lignende historie: Hans far var blevet opsøgt i Kabul af talebanere, der truede ham på grund af sønnens arbejde for de udenlandske soldater langt fra den afghanske hovedstad.

Forsvarsministeren siger da også, at det vægtigste argument for ikke at hjælpe de afghanske tolke er et andet. Over for Information pegede han onsdag på, at de udenlandske styrker i Afghanistan er ved at træne og uddanne de lokale sikkerhedsstyrker: »Forventningen er, at vi, når vi tager hjem, kan efterlade et Afghanistan, hvor man er i stand til at tage vare på sin egen sikkerhed,« mente han derfor.

Det er svært at forestille sig, at ministeren selv tror på sine egne ord. For nuværende er det voldshærgede Afghanistan ifølge Global Peace Index verdens næstfarligste land, kun overgået af Somalia, og de afghanske sikkerhedsstyrker er notorisk infiltreret af Taleban. Forestillingen om, at de lokale myndigheder til næste år, når de danske soldater tager hjem, kan tage vare på en udsat gruppe som tolkenes sikkerhed, forekommer i det lys fornuftsstridig.

Men udtalelsen fra forsvarsministeren antyder måske, hvad der kan være den egentlige årsag til, at han ikke vil hjælpe de afghanske tolke: Det synes magtpåliggende for regeringen at foregive, at de danske styrker forlader et Afghanistan i en god forfatning. Derfor bliver det en politisk nødvendighed at træffe en moralsk forkastelig beslutning. Valgte regeringen at give de afghanske tolke samme mulighed som deres irakiske kolleger, ville det også være en erkendelse af, at de danske og øvrige udenlandske styrker er mislykkedes. At de ikke har været i stand til at stabilisere situationen og efterlade et Afghanistan, der er i stand til at tage vare på sine egne borgeres sikkerhed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Inger Sundsvald
  • Thomas Ryberg
Inger Sundsvald og Thomas Ryberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu