Leder

SU til erhvervslivet

Debat
15. februar 2013

»Det er selvfølgelig i de studerendes interesse, at Danmarks konkurrenceevne bliver genoprettet, og at der kommer gang i jobskabelsen,« lød det torsdag fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i Børsen.

De milliarder, som regeringen skal spare på reformer af f.eks. SU og kontanthjælp, skal ifølge ministeren gå til regeringens kommende konkurrenceevnepakke. Det er altså nu i de studerendes interesse, at der skæres i SU’en, hvis de vil have et arbejde, når de bliver færdige.

Ligesom de mange tusinder af arbejdsløse på kontanthjælp eller helt uden forsørgelse sikkert sagtens kan leve for endnu mindre. Bare der er job forude.

Rationalet bag at tage fra de absolut fattigste og give skatte- og afgiftslettelser til et erhvervsliv, som aflønner nogle af de absolut rigeste, er svært at se. Især når det kommer fra en rød regering, der i stor stil taber vælgere og tidligere har bedyret, at de aldrig kunne drømme om at røre ved SU’en. Vi har endnu til gode at finde ud af, om det er cafépenge, fjumreår eller andet godt, som regeringen vil spare to milliarder på i SU-reformen. Selv om der umiddelbart er bred politisk enighed om, at det nu er slut med de studerendes SU-svir, så kan Dansk Folkeparti dog som medlem af SU-forligskredsen sætte en stopper for regeringens spareplaner frem til næste folketingsvalg.

Regeringens hidtil bedste argument for at skære i støtten til de studerende er, at SU’en er en omvendt Robin Hood-ydelse, som primært går til rige og langsomme akademikerbørn, mens de fattigere faglærtes børn spurter igennem studierne eller slet ikke får nogen uddannelse.

Robin Hood-argumentet fremstår næsten som en dårlig joke set i lyset af gårsdagens udmelding fra uddannelsesministeren om, at det nu er de studerende, der skal betale for erhvervslivets skattelettelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Nielsen

Lige bortset fra at den røde regering er blåsort.