Leder

EU’s pinlige problembarn

13. marts 2013

Hvordan kan et diktatur opstå midt i det fredelige Europa, der angiveligt skulle være en oase af politisk frihed, liberalt demokrati og rodfæstede borgerrettigheder? Det er dette penible spørgsmål, der i stigende grad presser sig på, når man skæver til den politiske udvikling i Ungarn.

Mandag vedtog det ungarske parlament, der domineres af Orbáns højrepopulistiske parti Fidesz med et afgørende forfatningsflertal på to tredjedele, en række kontroversielle forfatningsændringer, der har udløst fornyet international bekymring for demokratiets tilstand i Ungarn.

Med forfatningsændringerne kan Orbán gennemtrumfe en række juridiske tiltag, der inkluderer både bøde- og fængselsstraffe til hjemløse, forslag om forbud mod tv-reklamer fra politiske modstandere, som landets højesteretsdommere og internationale kritikere tidligere har afvist som forfatningsstridige.

Selv hævder Orbán og Fidesz, at forfatningsændringerne, der især indsnævrer spillerummet for Orbáns hjemlige opposition, er nødvendige for at markere et absolut brud med de mest uheldige rester fra Ungarns kommunistiske forfatning. At overlade forfatningen til sig selv, hævder Orbán, vil være det samme som at åbne en dør på klem for en eventuel kommunistisk revolte. Dermed fortsætter Orbán sin samvittighedsløse udhuling af det ungarske demokrati, mens det omgivende Europa ser både rådvild og magtesløs til.

Kritikere anfører, at de seneste forslag til forfatningsændringer reelt er sat i verden for at styrke Orbáns, kontrol med justitsvæsnet i en grad, der rykker alvorligt ved magtens tredeling: Eksempelvis skal ungarske domstole ifølge forfatningstillægget ikke længere have mulighed for at gøre indsigelser mod lovforslag, der er vedtaget med afgørende flertal på to tredjedele i det ungarske parlament. Et andet forslag giver parlamentet mulighed for at anvende eksempelvis religion til at definere grupperettigheder. Et tredje tillæg giver forfatningsmæssigt belæg for et forbud mod homoægteskaber. Orbáns forfatningsændringer ligner dermed i mindre grad et opgør med kommunistiske, men snarere en samvittighedsløs og opportunistisk overskridelse af de fundamentale demokratiske principper om magtens tredeling og forestillinger om individets ukrænkelighed.

Ganske vist har både USA, EU og den ungarske opposition peget på forfatningsændringerne som et led i Orbáns tiltagende antidemokratiske bestræbelser på at centrere magten og kvæle politisk kritik. Bruxelles har gentagne gange kritiseret udviklingen i Ungarn, men Orbán frygter tilsyneladende ikke de utallige høflige henstillinger og tilsyneladende virkningsløse trusler om sanktioner.

Ungarns politiske udvikling i retning af en diktaturstat bliver dermed ikke kun et problem for de ungarske romaer, jøder, medier og opposition samt andre minoritetsgrupper, der dagligt mærker konsekvenserne af den voksende xenofobi i Ungarn

Ungarns problem er i lige så høj grad et problem for selve ideen om det demokratiske Europa. Trods bred international bekymring har EU endnu ikke formået at bringe Ungarn et hak tættere på Europa. I fredags meddelte EU-kommissionsformand José Barroso, at man har sendt endnu en henstilling til Orbán om at implementere de ønskede forfatningsændringer efter EU’s principper og retningslinjer. Orbán forsikrede kort efter Barroso om, at EU ingen grund har til bekymring. Forfatningsændringerne vil finde sted i overensstemmelse med europæiske krav.

Der er dog ingen grund til at tro på Orbán. Ministerpræsidenten har for vane at tale sine kritikere efter munden, mens han fortsætter sin vante kurs. Politiske uenigheder om vejen ud af eurokrisen har forhindret en rettidig og effektiv EU-indsats mod Orbán. Som konsekvens af denne forsømmelse må EU nu døje med en medlemsstat, der langsomt, men sikkert er ved at antage konturerne af en diktaturstat af netop den type, som det europæiske samarbejde antageligt skulle forhindre.Orbáns Ungarn er et slag i ansigtet på selve ideen om den europæiske union som garanti for fred, demokrati og stabilitet. Det er på tide, at Europas ledere viser beslutsomhed i omgangen med Ungarn under Orbán.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Palle Pendul
Palle Pendul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er det nu vi skal gyse?

Udviklingen i Ungarn er et helt naturligt resultatet af den omfattende privatisering og markedsgørelse af den ungarske økonomi og det ungarske civilsamfund - en udvikling der kræver en tilstrækelig stærk Stat, for blandt andet at dæmme op for korruption og magtfordrejning, international kriminalitet, jobdumping m.m.

Den korporative stat rammer også Danmark - vær vis på det. Vi har en del at lære endnu. Det værste vi kan gøre er naivt at tro vi kan bevare den åbne skandinaviske velfærdsmodel - desværre.

Men en korporativistisk stat behøver ikke være usolidarisk overfor de svageste i samfundet - den tendens stammer fra de "nationale" politikere, der hopper og danser for den globale kapitalisme.