Leder

Moderne universitetsledelse

Debat
26. marts 2013

Videnskaben er afmonteret, og universiteterne ved at degradere til producenter af tekniske løsninger, innovation og studenterårsværk. Det var budskabet fra filosoffen og den tidligere embedsmand i Videnskabsministeriet, David Budtz Pedersen, i weekendens Information.

Afmonteringen af videnskaben skyldes flere udefrakommende faktorer, men tendensen er ifølge Budtz Pedersen hjulpet godt på vej af de seneste 15 års forskningspolitik i Danmark.

Med andre ord kan vi godt gøre noget for at ændre den uheldige udvikling og finde tilbage til videnskaben – det kræver imidlertid et politisk flertal for en ny ledelsesstruktur på universiteterne.

I dag ledes universiteterne ud fra en model, som er kendt fra industrisamfundet, men den fungerer ikke i et videnssamfund. Der er brug for frihed og tillid, hvis stor forskning skal skabes – ikke New Public Management, benchmarking og kontrol, bedst illustreret ved det hovedløse fokus på publikationer i internationale tidsskrifter.

En kontrollerende og topstyret ledelsesform skaber ikke god videnskab. Den skaber med Budtz Pedersen ord kun god performance.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender i weekendens Information, at 00’ernes overdrevne fokus på produktion og anvendelsesmuligheder har slået fejl.

Ministeren er i en speciel situation, fordi hans parti ikke er en del af den gældende universitetslov, som de konservative, Venstre og Socialdemokraterne står bag. Hvis videnskaben på de danske universiteter skal sikres, kræver det, at et eller flere af disse partier opnår samme indsigt – og er villige til at skabe en ny kultur på universiteterne.

Og frem for alt kræver det, at de har modet til at sige til befolkningen, at god videnskab kræver frie rammer – og at vi derfor ikke kan forvente at føre detaljeret kontrol med hver enkelt af de 20 milliarder skattekroner, der hvert år bruges på forskning. 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Keativitet og innovation kræver frihed og mod. Vi skal have mod til at skabe fremtiden, ikke til at gentage fortiden. Vore uddannelser bruger undervisningen som er det en vejledning i at leve livet som det var og er beskrevet, historisk.