Leder

Statsministerens politiske mod

11. marts 2013

Det borgerlige Danmark er blevet fans af statsministeren. Venstres folketingsmedlemmer erklærer sig misundelige på regeringens vækstpakke og roser både kontanthjælpsreform og selskabsskattelettelser. Til gengæld har reformerne efterladt både det folkesocialistiske og socialdemokratiske bagland på randen af mytteri. Friske tal fra Gallup viser, at opbakningen til S i dag er på historisk lave 17 procent.

Helle Thorning-Schmidt (S) er langtfra den første socialdemokratiske regeringsleder, der brænder fingrene på at gennemføre upopulære arbejdsmarkedsreformer. Hun er heller ikke den første socialdemokratiske regeringsleder i Europa, der hyldes af borgerlige kommentatorer og politikere som den eneste med det påkrævede mod til at gennemføre reformer, der måske nok anses for at være nødvendige, men som samtidig er særdeles upopulære blandt egne vælgere.

Da socialdemokraten Gerhard Schröder i 1998 overtog kanslerembedet fra Helmut Kohl iværksatte han kort efter en række vidtgående reformer af det tyske arbejdsmarked og den tyske økonomi, der i slutningen af 1990’erne var hårdt mærket af en uventet dyr genforening, høje lønninger, stagnerende vækst og afhængighed af en skrøbelig eksportøkonomi.

Under navnet Hartz IV indførte Schröder i løberne af nullerne – med accept fra store dele af fagbevægelsen – en ny incitamentstruktur på arbejdsmarkedet. Nøjagtig som med regeringens vækstplan blev Schröders Agenda 2010, der reducerede de sociale ydelser og skærpede kravene til arbejdsløse, præsenteret som en økonomisk nødvendighed og hyldet af borgerlige som et opgør med krævementaliteten.

’Agenda 2010’ blev – overfladisk betragtet – en teknokratisk succes. I dag roses Schröder af Angela Merkel for at deregulere det stive tyske arbejdsmarked og dermed sikre Tyskland en unik konkurrencefordel i forhold til de øvrige eurozonemedlemmer, da finans- og eurokriserne ramte kontinentet.

Gerhard Schröder formåede dog ikke at forene økonomisk effektivitet med social retfærdighed. Reformerne førte til øget ulighed og udvidelse af den tyske lavtlønssektor med vælgerflugt og dannelsen af protestpartiet Die Linke som direkte konsekvens.

Baggrunden for den danske regerings reformer er grundlæggende anderledes. Mens Schröders reformer søgte at geare tysk økonomi til den eksisterende efterspørgsel, har eurokrisen som en indirekte konsekvens af tysk satsning på eksport medvirket til at indsnævre de nationale regeringers råderum over de nationale budgetter på et tidspunkt med vigende efterspørgsel i eurozonemarkedet. Med finanspagten er sparepolitikken blevet ophøjet til en uomgængelig finanspolitisk doktrin, der giver kommissionen mulighed for at straffe lande, der ikke holder det nationale budgetunderskud under tre procent af BNP. Finansmarkederne kræver med andre ord en bestemt økonomisk politik, og kansler Angela Merkel understreger behovet for at udvikle »det markedskonforme demokrati«.

Det er denne økonomiske virkelighed, der ligger til grund for den danske regerings vækstpakke.

»Læren er, at hvor vi tidligere kunne tillade os at have et mål om langsigtet økonomisk holdbarhed og en høj belåning, er vi nu nødt til at skærme os mod pengemarkedernes lunefuldhed med økonomisk overholdbarhed og lavere låntagning,« skrev finansminister Bjarne Corydon, gruppeformand Henrik Sass Larsen og andre ledende socialdemokrater i en kronik i august som forberedelse til kommende reformer.

Regeringen er nødt til at handle, som den gør, lyder budskabet, der udløser ros og lovsange om politisk mod fra det borgerlige Danmark. Borgerlige klakører overser imidlertid, at politisk mod næppe viser sig ved at følge i Gerhard Schröders fodspor og følge resten af eurozonen på vejen mod velfærdsbesparelser, dereguleringer og skattelettelser og andre ledsagefænomener til det markedskonforme demokrati. En statsminister med reelt politisk mod ville i stedet kaste sig ind i et helhjertet opgør med både finanssektoren og den finanspolitiske sparedoktrin, der i løbet af den europæiske krise har fået status af mainstream.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lau Dam Mortensen
 • n n
 • Lars Dahl
 • Peter Gordy
 • Jarl Artild
 • Jette Abildgaard
 • morten Hansen
 • Tove Lodal
 • Inger Sundsvald
 • Marianne Christensen
 • Lone Christensen
 • Kirsten Andersen
 • Morten Lind
 • Martin Karlsson Pedersen
 • Benny Larsen
 • Anders Kristensen
 • Torben K L Jensen
 • Henrik Darlie
 • Rasmus Kongshøj
 • Lise Lotte Rahbek
 • Steffen Gliese
 • HC Grau Nielsen
 • Ole Henriksen
Lau Dam Mortensen, n n, Lars Dahl, Peter Gordy, Jarl Artild, Jette Abildgaard, morten Hansen, Tove Lodal, Inger Sundsvald, Marianne Christensen, Lone Christensen, Kirsten Andersen, Morten Lind, Martin Karlsson Pedersen, Benny Larsen, Anders Kristensen, Torben K L Jensen, Henrik Darlie, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, HC Grau Nielsen og Ole Henriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Øllgaard

Med denne politik og ligeledes den omsiggribende indblanding i arbejdsmarkedets forhandlinger betaler Thorning blot prisen for den milliard hun fik i rabat fra EU.
Hele hendes virke er rettet mod at bringe DK helhjertet ind i Eu med euro og hele pivetøjet.

n n, Daniel Mikkelsen, Lene Christensen, morten Hansen, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, lars abildgaard, Henrik Jensen, Lykke Johansen, Rasmus Kongshøj, Per Torbensen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

"Tag dig nu sammen og bliv mere højreorienteret."

Under demokratur er politisk journalistik en karrikatur. Man diskuterer ikke længere forskellige ideologier, men udelukkende hvordan man får de dumme vælgere til at acceptere de "smertefulde men nødvendige reformer".

Formentlig inspireret af rygestop-kampagnerne (der er ikke længere tvivl om, hvilken politik, der er den rette - det gælder bare om at få folk til at acceptere den - for der er ikke noget alternativ).

Kongen skulle blot have sikret sig samme kontrol over pressen som de borgerlige har i dag.

Så havde enevælden levet i bedste velgående.

lone bording, Peter Gordy, Bjarne Nielsen, Steffen Gliese, Daniel Mikkelsen, Lene Christensen, morten Hansen, Eddie Pier, Bo Johansen, Anton Weye Tranberg, Anders Reinholdt, Katrine Visby, Alan Strandbygaard, Jan Kønig, Merete Jung-Jensen, Dennis Berg, Martin Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Helle T er ved at afmontere demokratiet, siger et før valget, gør modsat efter valget.
Er det politisk mod?
Har stemt ved samtlige valg/afstemninger jeg har kunnet deltage i, overvejer seriøst at blive sofavælger, hvis vi har demokrati i dagens DK, bliver nogle vist nok fristet til at afsøge andre mulighedder. Ved godt S/SF ikke har flertal, men at føre en politik dr er værre end den under de "ti forbande år" med VCo flertal, det er sgu for meget.
Der er kun en tynd skille linie mellem mod og dumhed, mener regeringen har overskredet til den dumme side.

n n, Peter Gordy, Carsten Mortensen, Daniel Mikkelsen, Lene Christensen, morten Hansen, Eddie Pier, Anton Weye Tranberg, Marianne Christensen, Katrine Visby, Anders Lund, Christian Pedersen, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Lykke Johansen, Kim Houmøller, Martin Hansen , lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Steffen Gliese, Gry Wagner og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Overhovedet at bruge udtrykket:

"Det er denne økonomiske virkelighed"

Forsøger at fortrænge, at økonomi er politisk prioritering - og at politisk prioritering helt banalt er at:

"Det er vigtigere at JEG har det godt end at DU har det godt".

Pressen og dens demagoger - herunder lederskribenten - er ikke længere den 4-de statsmagt - det er den eneste statsmagt.

n n, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Lykke Johansen, Martin Hansen , Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Gry Wagner anbefalede denne kommentar

Bizart som hensynsløshed og fuldkommen negligering af sit eget regeringsgrundlag samt tilsidesættelse af de ting man gik til valg på bliver tryllet om til politisk "mod".

S,SF,R gør sig skyldig i afviklingen af vores demokrati og i at folk ender med politikerlede.

Det mener jeg ikke er modigt men direkte dumt og kyniskt.

Peter Gordy, Jarl Artild, morten Hansen, Inger Sundsvald, Anton Weye Tranberg, Marianne Christensen, Lise Lotte Rahbek, Christian Pedersen, Alan Strandbygaard, Anders Kristensen, Lykke Johansen, lars abildgaard, Steffen Gliese og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Det vil alligevel ikke virke økonomisk. Tyskland lavede deres "reformer", mens resten af Europa oplevede en højkonjunktur. Det er ingenlunde tilfældet nu, hvor alle prøver at spare, og trykke lønnen. Det udmønter sig bare i et race to the bottom. Tyskland havde bare first mover advantage, mens boblen skjulte problemerne. Samme medicin vil ikke virke nu. Men det er på ingen måde en nyhed, Keynes kaldte det "the paradox of thrift"

n n, Peter Gordy, Daniel Mikkelsen, Philip B. Johnsen, morten Hansen, Anders Reinholdt, Christian Pedersen, Torben K L Jensen, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj, jan petri, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Nielsen

Det virker mere og mere som om, at den eneste dagsorden Helle Thorning har, er at bevise over for EU, at hun godt tør tage fra de udsatte, studerende og arbejdsløse og give til de dem der har i forvejene ...
Så hun kan få sig et "fedt ben" at tygge på, når hun ikke længere er Statsminister ..

Se lidt tyske nyheder og lær lidt om hvad Hartz IV er, og konsekvenserne af samme = større ulighed !

Peter Gordy, Bjarne Nielsen, morten Hansen, Anders Feder, Rune Petersen, Lykke Johansen, Kim Houmøller, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj, Rune Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er en efterspørgselskrise, og den kan ikke løses under kapitalismen og markedet! Alle producerer mere, end der kan omsættes, og det vil kun blive mere og mere udbredt. Man bør i stedet samarbejde lande imellem, så alle bidrager, og alle modtager.

n n, Peter Gordy, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, Lykke Johansen, Torben K L Jensen, Toke Andersen, Rasmus Kongshøj, Benny Larsen og Rune Aagaard anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

"En statsminister med reelt politisk mod ville i stedet kaste sig ind i et helhjertet opgør med både finanssektoren og den finanspolitiske sparedoktrin"
Nemlig.

n n, Peter Gordy, Bjarne Nielsen, morten Hansen, Mads Kjærgård, Lone Christensen, Alan Strandbygaard, Henrik Rude Hvid, Rune Petersen, lars abildgaard, Lykke Johansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"der måske nok anses for at være nødvendige, men som samtidig er særdeles upopulære blandt egne vælgere."

Information, Berlingske m.fl. publicerede ellers artikler som viser, at befolkningen støtter reformen!?

------------------------

Regeringen er løftebryder par excellence, og hverken lærerhetzen eller kontanthjælpsreformen vil virke overhovedet, da dette er kortsigtet visionsløs sparken nedad. Der er ingen realøkonomiske gevinster, kun flere penge på færre hænder, som ikke bliver investeret i arbejdsstillinger i DK..

Det vil ikke virke, for hele systemet skal omstruktureres, og bankerne falder i en dominosekvens i disse dage, mens man bruger skattepenge på at redde disse uansvarlige ludomaner i finansverdenen, og almindelige mennesker betaler for dette.

Hvor er de reelle job?

Jeg forudser også revolution i hele Europa.

Har ofte tænkt på, om der bliver penge nok til, at Blackwaters lejemordere inc. kan beskytte regeringen, når mennesker finder ud af, at Titanic er ved at synke, og at man fejlagtigt har smidt tusinder af mennesker og børn overbords i håb om at skibet ville holde sig flydende, for at redde staten, etaten og finans-oligarkerne på de øverste dæk, som trods alt har en betragtelig del af ansvaret for hullet i skroget på Titanic in the first place. Utænkeligt?

Blackwater lejemordere/lejesoldater er nu hyret af den Græske regering som beskyttelse, da den græske hær har udtalt, at den ikke vil intervenere i tilfælde af civil opstand (og hele gildet er finansieret af EU)
https://www.google.dk/search?q=rt.com+blackwater+greece&ie=utf-8&oe=utf-...

Keld Sandkvist, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Brian Knudsen, Søren Johannesen, Katrine Visby, Henrik Rude Hvid, Rune Petersen, Niels Mosbak, Lykke Johansen, Dennis Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Hvad er ligheden mellem duer og 'socialdemokrater'?

- Når de er nede på jorden, spiser de af din hånd, men når de kommer op at flyve, skider de på dig.

Man kan altid regne med at det tidligere socialdemokrati vil sende regningen for overklassens luksusforbrug til arbejderklassen.

Olav Bo Hessellund, n n, Peter Gordy, Per Andersen, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Lykke Johansen, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Toke Andersen, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Rune Aagaard anbefalede denne kommentar

Regeringen er løftebryder par excellence, og hverken lærerhetzen eller kontanthjælpsreformen vil virke overhovedet, da dette er kortsigtet visionsløs sparken nedad. Der er ingen realøkonomiske gevinster, kun flere penge på færre hænder, som ikke bliver investeret i arbejdsstillinger i DK..

Det vil ikke virke, for hele systemet skal omstruktureres, og bankerne falder i en dominosekvens i disse dage, mens man bruger skattepenge på at redde disse uansvarlige ludomaner i finansverdenen, og almindelige mennesker betaler for dette.

Hvor er de reelle job?

Torben Nielsen

Hylekoret er på banen. Negative superlativer fyger gennem luften. Jagten er igang! Men det er for let. Meget af debatten virker lidt, som om man ønsker blokpolitikken tilbage, men naturligvis med modsat fortegn! Det er ubehagelige ting der sker for tiden, men politik er ikke statisk. Da meget få grupper vil nøjed med mindre må vi tage den sure økonomiske medicin. Virker den kan vi vel droppe den senere.

Thorning kunne have givet et socialdemokratisk fingeraftryk, på en hård politisk tid, istedet satte hun et fodaftryk, som tegn på foragt og nedgørelse, af folk der ikke er de heldigste/dygtiste i dette land.
Men thihi hvor er hun populær i Davos og hos ceposnederisterne.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Alan Strandbygaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop nu har Thomas Blachman haft held til at tvinge både Dennis Kristensen og Pernille Rosenkranz-Theil ind i en debat om nedsættelse af arbejdstiden - og de tør ikke engang sige nej! :-)
Torben Nielsen, der er rigtig mange, der ville have godt af at få en hel del mindre.

Rasmus Kongshøj, Marianne Christensen, Alan Strandbygaard, Anders Reinholdt, Lone Christensen, Per Torbensen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Torben Nielsen, ja ok vi giver de børn der nu bliver stigmatiseret af fattigdom, pga nedskæringer, en ny barndom i 2050.

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Steffen Gliese og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

"markedskonforme demokrati" - hvorfor ikke demokratikonforme marked?

Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Mod? Mod!!!!

Det var ikke "modigt" af generalerne under 1. verdenskrig at sende tusinder af unge mænd ud for at dø. De - officererne - risikerede jo ikke deres egen røv.

Og Helle Thorning vil vel heller ikke selv blive ramt ret hårdt af kontanthjælpsreformen. Så "modig"....det er ikke det adjektiv, jeg ville hæfte på hende.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Eddie Pier, Marianne Christensen, Lise Lotte Rahbek, Alan Strandbygaard, Anders Reinholdt, Katrine Visby, Per Torbensen, Steffen Gliese, Henrik Rude Hvid, Rune Petersen, lars abildgaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Efter en hver sætning en venstre politikker M/K, udtalte i VKO tiden, startede Helle med, at sige hun var enig i det hele, eller meget af, hvad der blev sagt, men i valgkampen mente Helle intet, af det hun sagde, det må vælgerne forholde sig til næste valg.

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Tja, PASOK, der jo er en slags græsk socialdemokrati, er fra at have haft regeringsmagten i Grækenland, nu reduceret til et parti der kan tiltrække 6% af vælgerne.
Samme kurs har Socialdemokratiet i Danmark nu indledt - og retningen mod bunden er velfortjent og den går stærkt.

Olav Bo Hessellund, Peter Gordy, Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Inger Sundsvald, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek, Henrik Jensen, Per Torbensen, Lykke Johansen, Philip B. Johnsen, Henrik Rude Hvid, Steffen Gliese og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Er det ikke kun i et borgerligt perspektiv, at Die Linke er et protestparti?

Carsten Mortensen, Marianne Christensen, Alan Strandbygaard, Anders Reinholdt, Steffen Gliese og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Var det i øvrigt ikke Schrøders Hartz IV, der skulle snuppe eksport-Tyskland en fordel og øge deres handelsoverskud, som knækkede ryggen på det solidariske Europa med voldsomme handelsunderskud og massearbejdsløshed til følge?

n n, Peter Gordy, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Alan Strandbygaard, Anders Reinholdt, Per Torbensen, Niels Mosbak, Rune Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Statsministerens politiske mod" står der i rubrikken, som var det et allerede fastslået faktum. Men så vidt jeg kan læse mig til, er det ikke hverken hvad Information eller hvad artiklens forfatter mener, men er derimod – som det angives i artiklen – en opfattelse blandt "borgerlige kommentatorer og politikere" samt "borgerlige klakører".

Så hvorfor den rubrik? Skulle der ikke i det mindste have været tilføjet et spørgsmålstegn?

Bjarne Nielsen, Lykke Johansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nick Mogensen

Det er også mod at kaste sig ud fra en bro.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Brian Knudsen, Lykke Johansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Regeringen vil tækkes det globale pengemarked for at undgå at skulle låne til høje renter - og det går jo ganske godt - 200.000 kr. kommer der ind - hvert minut - på vores betalingsbalance:
http://www.information.dk/telegram/454031

Imidlertid skaber dette hverken arbejdspladser eller rimelige lønninger.
Her søger regeringen så at tækkes det private erhvervsliv med skattelettelser, men det synes bredt erkendt, at dette ikke rigtig skaber jobs.

Hvis regeringen i stedet investerede i f.x. offentligt ejede vindmøller på land, ville hver mølle give et årligt overskud på 3 - 5 millioner kr. (Kilde: Nordisk Center for Vedvarende Energi).
Pengene til investeringerne kunne være let omsættelige offentlige folkeaktier, som meget nemt ville kunne konkurrere med bankernes indlånsrenter.

Og der er jo masser af penge i det danske samfund - blot ikke i de offentlige kasser, der alene lever af skatter og afgifter - det er blot sådan, at ingen tør bruge dem - pengene ;-)

Bjarne Nielsen, Alan Strandbygaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Engelsted:

"Er det ikke kun i et borgerligt perspektiv, at Die Linke er et protestparti?"

1) Jo - eller i et EU-perspektiv. Problemet her er, at Troels Heeger - og så mange andre danske journalister og akademikere - faktisk har fået penge fra EU, at det ikke er til at vide, hvornår de siger tak for kaffe.

2) Artiklen her er direkte manipulerende i sin fortielse af et par punkter, som alle, der kender til Tyskland, har hørt om:

A) 12,4 mio tyskere er truet af fattigdom. Tyskland har fået millioner af såkaldte "working poor", mennesker der er tvunget til at få socialhjælp - selv om de arbejder fuldtids.Lønnen er simpelthen for ringe (Og med de sydeuropæiske unges flugt til de tyske storbyer, bliver kampen om de billige jobs værre end nogensinde).

B) I sidste uge offentliggjorde Tysklands arbejdsminister Urzula von der Leyen sin regerings nyeste fattigfomsrapport: Den viser, at de indkomstudviklingen bliver mere g mere skæv og at de laveste indkomster står stille - mens de rigestes indkomster skyder i vejret...

Sætningen "Während die Lohnentwicklung im oberen Bereich positiv steigend war, sind die unteren Löhne in den vergangenen zehn Jahren preisbereinigt gesunken." blev helt strøget fra rapporten - efter krav fra den liberale regeringspartner FDP.

DET havde en ærlig journalist så skrevet.....i stedet for at lege apologet for Merkel og EU.

Olav Bo Hessellund, Rasmus Kongshøj, Brian Knudsen, Torben Kjeldsen, Alan Strandbygaard, Niels Mosbak, Per Torbensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Er et markedskonformt demokrati en styreform, hvor 1$ er lig med 1 stemme, fordi der findes allerede udtryk for den slags. Plutokrati m.m.

Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Niels Engelsted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

Når jeg læser de fleste kommentarer her får jeg kraftigt på fornemmelsen af at folk ikke har læst artiklen til ende....

"Regeringen er nødt til at handle, som den gør, lyder budskabet, der udløser ros og lovsange om politisk mod fra det borgerlige Danmark. Borgerlige klakører overser imidlertid, at politisk mod næppe viser sig ved at følge i Gerhard Schröders fodspor og følge resten af eurozonen på vejen mod velfærdsbesparelser, dereguleringer og skattelettelser og andre ledsagefænomener til det markedskonforme demokrati. En statsminister med reelt politisk mod ville i stedet kaste sig ind i et helhjertet opgør med både finanssektoren og den finanspolitiske sparedoktrin, der i løbet af den europæiske krise har fået status af mainstream."

n n, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Ole Henriksen, Kim Houmøller, Alan Strandbygaard, Lone Christensen, Steffen Gliese, Nick Mogensen, Steen Sohn, Philip B. Johnsen, Rune Aagaard og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Chefen for vodafon i Tyskland fik lige ca 40 mill euro for en aftale om salg og afgang-sådan er det jo-viva la revolution.

Katrine Visby

Hvis det er modigt at være kynisk og fej, så ja. Stram skruen en ekstra tand, og sænk indtægterne til de laveste indkomster.
Så er det godt klaret af Teflon-Helle, der kommer med sit smørede smil lige meget hvad hun bliver spurgt om.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Lene Christensen, Lykke Johansen, Alan Strandbygaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nick Mogensen

Uanset lejligheden, er det fjollet at tale om mod i dansk politik. Det svarer til at fremhæve og bønfalde, de to unge, Eric Harris og Dylan Klebold, der brutal dræbte en masse unge på Columbine Highschool, for deres skydetalenter. Jeg er sikker på, at de fleste ville ønske, at de to unge mænd, hverken kunne skyde eller havde haft adgang til våben.

Jeg synes enhver omtale af mod i dansk politik er en skævvridning af begrebet.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Brian Knudsen, Steffen Gliese, Lykke Johansen og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Helle gør kun hvad hun får besked på fra EU. Havde beskeden heddet ekspansiv finanspolitik for fuld skure og en større offentlig sektor, jamen så havde vi fået det.
Det er ikke mod, det er ligegyldighed!

Nu mangler vi blot, at der kommer en VSR regering og så selvfølgelig nogle ordentlige besparelser på de offentlige udgifter i kombination med sænkninger af skatter og afgifter.

Søren Johannesen

..... jeg foreslår at folk gør præcis det de finder passende! :-)
(sorry Nick, men du linede selv keglerne op - det er venligt ment)

Alt dette har INTET med politik, økonomi eller arbejdsmarkedsreformer at gøre. Det har at gøre med pengeinteresser. Det er ganske rystende så lidt politikere, økonomer etc. reelt ved om de indre mekanismer i det vi kalder "økonomien".

Denne "økonomi" og de tilhørende regler og mekanismer har lige så lidt med virkeligheden at gøre, som reglerne i brætspillet Matador. Faktisk vile jeg foretrække at nogle af "vore" regler var mere fair, som i Matador :-)

I DK har vi kendt til dette "Boom/Bust" fænomen (så vidt jeg ved) siden ca. 1250-1330 hvor DK oplevede sin første Statsbankerot (Kilde: Saxo Eoconomicus, De ansvarlige mænd). Det der sker nu ER MENINGEN, det konsoliderer pengene hos et fåtal af spillere. Mekanismen er GÆLD. Pengeinteresserne pumper billige lån ud i systemet, alle går amok i forbrug, udlånerne trækker pengene tilbage ved enten at undlade at forny lån, ikke udstede nye lån eller at hæve renten så meget at det bliver uintteressant/umuligt at låne.

Det betyder at de mindste/svagest virksomheder og banker må lukke. (lige nu spiller Finansielstabilitet hårdt pumpet muskelmand for de store banker ved at lukke de små på stribe, til hurtig indlemning i de størrer. Samme kriterier ville have vælte Danske Bank også, men sådan gik det jo ikke. For aktionærer er IKKE ens, forstås).

At det er lykkedes disse pengeinteresser at overbevise (true) hele EU til en kæmpe omgang "hungersnød" det er dog det vildeste. Det næste der kommer til at ske i DK er, Bilboblen, hvis Vismændende får held med deres projekt med at halvere registreringsafgiften. Så kommer privatiseringbølgen, Landbrugsgældsboblen ..... fødevarer er jo det nye guld, se på stoledansen i Afrika.

Et lille sjovt eksempel fra den virkeligverden:
Penge = Gæld
udviklingen i pengemængden +/- = vækst eller krise
DK gæld fra 2001-2008, blev reduceret med 300 mia. DKK
Det kunne KUN ske uden katastrofale følger fordi?
Fordi de private husstande gældsatte sig til op over stratospfæren, i dag ca. 300% af den disponible inkomst, men da priserne fladede ud i løbet af 2006 og begyndte at falde i 2007, så stivnede smilet tror jeg nok.

Milton Friedman har ved flere lejligheder slået fast, at den primære årsag til den efterfølgende lange krise i USA efter krakket i 1929 var, at The Federal Reserve (en privat bank forøvrigt) bevidst og vedholdende trak penge/gæld ud af markedet!!

Og så er vi ikke en gang begyndt at kigget på selve pengeudstedelsen endnu - så falder kæden fuldstændig af - vi har foræret KONTROLLEN væk til private banken - og INGEN aner at det forholder sig sådan .......

"Whoever controls the volume of money in any country is absolute master of all industry and commerce." — James A. Garfield, President of the United States
... det sidste citat er mest til Nick ;-)

Rasmus Kongshøj, Dan Geisler, Torben Nielsen, Nick Mogensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Først og fremmest en god artikel. Interessant er det om denne regerings zigzag-kurs, at de i reformiveren med hård hånd har reformeret - læs nedskæringer - de såkaldte automatiske stabilisatorer under dansk økonomi - såsom dagpengesystemet samt overførselsindkomsterne generelt - som langsomt, men dog sikkert hjælper økonomien. Effekten af de stabiliserende faktor kan politikerne ikke tage æren af, og det frarøver dem muligheden for at vise, at de tager krisen alvorligt. Og handler. At regulere på de automatiske stabiliserende faktor, handler på jævnt dansk ikke om mod, men er den letteste af alle veje, at vælge, når det kommer til, at vise ansvarlighed. At den er forkert er så en helt anden, og længere diskussion. Men kort fortalt. Det grundlæggende problem med reformiver som lægges for dagen er da også, at denne tager sit udgangspunkt i den nyklassiske økonomis magi, hvor den private ejendomsret og markedets egeninteresse har overtaget posten som øverstkommanderende, og regeringen fungerer da også i dag alene som et våben i kapitalens tjeneste - hvilket også er det underliggende budskab i artiklen. Reformpolitikken som føres handler jo ikke om at investere i mennesker som eksempelvis var kernen i Marx revolutionære prakasis, men er tværtimod en organisk del af den herskende incitaments-teori. Sådan er det jo.

Dermed sagt.

Den moralske maksime som lægges for dagen efter regeringsskiftet er intet andet end pureste egoisme, en misantropi tenderende til selviskhed, for det eneste område hvor man ikke handler, er omkring boligbeskatningsspørgsmålet, dette på trods, at spørgsmålet, hvis man skal anvende sprogblomsten krævementalitet, er mere relevant, end nogensinde. Reformretorikken i sig selv grænser da også til den rene merkantilisme - så når regeringen siger de vil gøre det nødvendige, også selv om det er svært, så modbevises dette af boligbeskatningsspørgsmålet – for denne vej, vil blive en dans med ulve, og den mest farbare vej hvis man skal udvise ansvarlighed, og skabe omfordelende stabilisering.

Når det så er sagt.

Når det kommer til konkurrenceevnepakken som den præsenteres er den et politisk makværk, målt på sine egne præmisser. For der er ingen dokumenteret sammenhæng mellem afgiftslempelser, lavere erhvervsafgifter, lavere selskabsskat og øgede investeringer og vækst i produktiviteten. Det fremgår af planens egne tal og grafer.

Det havde da også været mere relevant at diskutere konkurrenceevne i 2009 og 2010, fordi det var i de år man kunne se at konkurrenceevnen var blevet forværret op til krisen. Det er da også ifølge artiklen ‘Vismænd kritiserer debat om konkurrenceevne‘ fra 2013, forfejlet når politikerne giver dårlig konkurrenceevne skylden for lavt forbrug og tabte arbejdspladser. For den danske konkurrenceevne er ifølge overskriften ‘LO: Svag konkurrenceevne er en myte’ bedre end sit rygte - for det går den rigtige vej.

Henrik Herløv Lund skriver som sammenligning blandt andet indledningsvist i artiklen ’Erhvervsskattelettelser finansieret af lavere offentligt forbrug koster job’ fra februar 2013: Krisen er ikke en indtjenings- og konkurrenceevnekrise, men en afsætnings- og efterspørgselskrise. Erhvervsskattelettelser er de ringeste virkemidler overhovedet til at skabe vækst og beskæftigelse. Og finansieret gennem ringere offentligt forbrug til velfærd vil de koste betydeligt flere offentlige jobs end de skaber i den private sektor.

Mange udtalelser på trods, hvis der er noget politikerne kan blive enige om for tiden er det, at Danmarks konkurrenceevne er elendig og katastrofal. Kikker man i forhold til udfordringen nøgternt på det, er det hverken dårligt eller ikke attraktivt at investere i Danmark, dette fremgår af utallige internationale undersøgelser.

Man kan naturligvis ikke afvise, at der er lidt galt med konkurrenceevnen, men det er isoleret set ikke selskabsskatten som er hovedproblemet, en nedsættelse er snarere ifølge tidligere overvismand Christen Sørensen ”et kapløb mod bunden”.

Interessant er det i forhold til Christen Sørensens kommentar, at Paul Krugman i 1994 sagde, at nationalstaterne i stigende grad tænkte som virksomheder i konkurrence med hinanden, hvorfor han kritiserede ’myten om nationers konkurrenceevne’ som en falsk myte. Det klinger da også hult når eksempelvis Finansminister Bjarne Corydon (S) forleden dag sagde, at vi er i konkurrence med Sverige, så hvis de sætter selskabsskatten ned, bliver vi også nød til det.

Alan Strandbygaard

Helle har ikke længere har et stabilt bagland.
Meningsmålingerne er katastrofale.
SF stormer mod spærregrænsen.
Kommunalvalget bliver en katastrofe.
De gamle socialdemokrater går i flæsket på hende.
Konflikten med lærerne breder sig.
Og nu skyder de skylden på Ø for fuld udblæsning.

Der spilles poker som aldrig før. Man forsvarer sig med både arme og ben. Ser vi en regering der vakler?

Michael Borregaard

Under overfladen af overskriften, altså selve teksten fremgår det tydeligt, at overskriften lige så godt kunne være: Statsministerens politiske rod.

Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Der er ingen tvivl om, at Bjarne Corydon er den bedste finansminister Venstre har haft mens de sidder i opposition.

Rasmus Kongshøj, Henrik Jensen, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Steffen Gliese, Nick Mogensen, Alan Strandbygaard og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jeg tror at Corydon er den bedste skyggestatsminister Venstre har haft mens de sad i opposition. Tror ikke at Helle T foretager sig meget uden lige at spørge ham først, hvad der skal menes eller ikke menes! Helle T ville være den første kvindelige statsminister, resten rager hende en høstblomst! Læg mærke til, at hun jo aldrig kommer med noget konkret! Aldrig en dybedegående analyse af danske økonomi fx., det er altid "vi har verdens bedste velfærd og den skal vi bevare, men for at bevare den så......." Siger hun andet?

Rasmus Kongshøj, Bjarne Nielsen, Jørgen Rygaard, Lene Christensen og Michael Borregaard anbefalede denne kommentar

Måske er hun virkelig modig. Og laver den britiske Labour->New Labour.
Det ser sådan ud.

Ved næste valg vil dette så se ud om et valg mellem ....................

Michael Borregaard

Lad os hurtigt kikke nøgternt på tal og fakta:

I Danmark er der en tradition for en meget høj beskæftigelsesfrekvens internationalt set. Faktisk har Danmark siden 60’erne ligget helt i front, på trods af de høje offentlige ydelser man får adgang til, hvis man eksempelvis bliver arbejdsløs. Selvsamme fleksibilitet på det danske arbejdsmarked er medvirkende årsag til, at den danske konkurrenceevne ligger højst, sammenlignet med landene omkring os. Netop af denne grund, giver det ikke nogen mening, at regulere i de automatiske stabilisatorer.

Den høje danske arbejdsløshedsunderstøttelse mindsker heller ikke danskernes lyst til at arbejde. Analogien er forkert. Tværtimod bidrager det sociale sikkerhedsnets tryghed til højere konkurrenceevne.

Hvad så med konkurrenceevnen? I den danske debat er der meget fokus på vores skatter og afgifter, som efter sigende skulle være meget høje, og dermed være en hæmsko for vores konkurrenceevne. Samlet set ligger Danmark på en 12. plads hvad angår konkurrenceevnen, men under dette ligger der 12 parametre, som til sammen definerer det enkelte lands konkurrencedygtighed.

Skatteniveauet ligger under kategorien ’Goods Market Efficiency.’ For den samlede kategori ligger Danmark placeret som nummer 19 ud af de 142 lande der er med, men det bliver værre, hvis man kigger nærmere på skatteniveauet isoleret set. Her ligger vi nemlig helt nede på en 26. plads ud af de i alt 142. lande. Det skal dog bemærkes, at vi er gået frem fra 29. pladsen siden 2011, men alligevel må pladsen siges at være ærgerlig alt taget i betragtning. Eller hvad? – kigger man lisen igennem over de lande, der ligger over Danmark, er det ikke umiddelbart lande, som vi i den øvrige debat sammenligner os med. Over os ligger hverken Sverige, Tyskland eller England på listen. Kikker man på de lande som ligger over Danmark ifølge The Global Competivitveness Report 2012-2013, finder du lande som Timor-Leste på førstepladsen og så ned efter: Makedonien, Namibia, Qatar, De Forenede Arabiske Emirater, Saudi Arabien, Zambia, Bahrain, Kuwait, Lesotho, Georgien, Brunei, Botswana, Luxembourg, Oman, Montenegro, Cambodia, Hong Kong, Cypern, Mongoliet, Bosnien, Chile, Mauritius, Irland, Singapore og Danmark på en 26. plads., er ovenstående lande vi ellers sammenligner os med når vi skat diskuteres?

Nej vel.

Når det så er sagt. Der hvor kæden for alvor hopper af herhjemme er, at det hedder sig, at det handler det ikke om at sende regningen videre til en enkelt gruppe eller udpege syndebukke, men derimod om at alle danskere, både almindelige lønmodtagere, samfundets allerrigeste og erhvervslivet, skal bidrage til, at der igen bliver ligevægt mellem samfundets indtægter og udgifter.

Derfor springer kæden også helt af, når regeringen inden for de samme 14 dage agiterer for skattelettelser til erhvervslivet, men afviser en skat på finansielle transaktioner. Når man på den ene sparer på kontanthjælp og SU og på den anden side ikke samtidig stiller krav til erhvervslivet om at oprette flere praktikpladser, er dette hvad man kan definere som at byrderne bliver rimeligt fordelt!

Nej vel.

Sidst men ikke mindst, i sig selv er det interessant, at de reformer, der skal sikre balance i statens indtægter og udgifter på lang sigt, nu ifølge Venstre skal bruges til at give skattelettelser. Sådan hed det sig ikke før. Hvor er sammenhængskraften?

Børge Rahbech Jensen

Poul Nyrup Rasmussen gjorde det samme, som Gerhard Schröder omtales for. Han mistede vist regeringsmagten, fordi han indførte en reform af efterløn efter at have lovet ikke at røre ved samme efterløn. Helle Thorning-Schmidt er bare gået længere i forhold til at gøre noget, hun angiveligt var imod, da hun var i opposition.

Noget helt andet, der kan undre, er, at pressen ikke forholder sig mere kritisk til påstande om reformers vigtighed. Der stilles ingen spørgsmål de grundlæggende præmisser om, at beskæftigelsen bestemmes af udbuddet af arbejdskraft, og kun indkomsten har betydning som motivationsfaktor for lønmodtagere. Det tages også for givet, at alle lønmodtagere i den private sektor bidrager positivt til arbejdsgivernes indtjening.

Rasmus Kongshøj, Lene Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Esben Maaløe

HARZ medførte ikke bare "en udvidet lavtlønssektor" - ej heller synes jeg det er fair som en kommentar oven over gør at sige at de virkede fordi de kom under boblen.

HARZ medførte at millioner går på fuldtidsarbejde og alligevel ikke har til dagen og vejen - det kan man ikke kalde en politik der "virker" - i hvert fald ikke fra et "rødt" eller bare "humant" standpunkt

Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg synes faktisk - som øjensynligt den eneste i Danmark :-) - at Thorning og hendes regering er meget modige. Det er i hvert fald første gang i meget lang tid, at en dansk regering gennemfører lovgivning, som de på forhånd ved, vil koste dem point i meningsmålingerne.
Og så burde journalisten måske sætte sig lidt bedre ind i BASEL 3 og dens meget ekspeditte opfølgning i EU!

@ Esben Maaløe

Jeg går ud fra, at det er mig du refererer til mht kommentaren om Harz virker eller ej.

Det kommer selvfølgelig an på definitionen af "virker" (de fungerer godt som klassekamp ovenfra), men det var absolut ikke min intention at antyde, at reformerne var hverken humane eller røde på nogen måde. Jeg har meget lidt godt at sige om dem. Det jeg mente var nærmere, at boblerne i de omkringliggende europæiske lande, specielt de sydeuropæiske, medvirkede til at skjule den fundamentalt usunde europæiske økonomiske situation, der gjorde sig gældende som følge af eurozonens arkitektur(fungerer lidt som guldstandarten i 30'erne). Harz reformerne medførte, at en i forvejen eksport-orienteret tysk økonomi bevægede sig endnu mere i den retning, og de sydeuropæiske lande blev i højere grad modtagere af tysk eksport. Faktisk er betalingsbalanceunderskuddet mellem syd og nord Europa relativt set større end det noget mere omtalte mellem USA og Kina. Så den "gode" tyske økonomi var på sin vis på bekostning af sydeuropæerne - i hvert fald i det lange løb. Nogen økonomer kalder det en form for "beggar thy neighbour" politik http://en.wikipedia.org/wiki/Beggar_thy_neighbour

Men det eneste jeg egentligt ville sige var at, hvad end man så måtte tænke om Harz, så er der ikke det store, der tyder på at det skulle kunne bringe os ud af krisen i den pågældende situation.

Anyway det blev temmeligt komprimeret, og sikkert også usammenhængende, men jeg orker ikke lige at gøre mere ved det.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Mod
er ikke at sige og gøre det dem der har magten vil have man ska sige og gøre...

mod
er at gøre det rigtige, uanset hvilke konsekvenser det måtte have for én selv...

Rasmus Kongshøj, Jette Abildgaard og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Sider