Leder

Bonde er ligeså nøgen

Debat
20. april 2013

Kejserinden har ikke noget tøj på, skriver idræt- og kønsforsker Hans Bonde om Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nye bog Fordi du fortjener det – fra feminisme til favorisme. Thorning er nøgen i den forstand, at hun som politiker er båret frem til sin statsministerpost, fordi hun er kvinde. Ikke på grund af sine evner, men fordi hun som oppositionsleder gav Socialdemokraterne det nødvendige progressive image, de sådan savnede, efter kedelige, men kompetente Lykketoft tabte til Fogh, lyder hans argument.

Det er ikke kun Thorning, Bonde i sin bog anklager for at være kommet til tops alene på grund af sit køn. Adskillige andre danske, kvindelige politikere og erhvervslivspersonligheder er, ifølge Bonde, ligeledes endt i front på grund af en indgroet, udemokratisk kvotetænkning, der takket være polemiske feminister har forankret sig i den danske mentalitet.

At Thorning er demokratisk valgt som formand for sit parti, beskæftiger Bonde sig ikke med. Påstanden om en klar sammenhæng mellem Lene Espersens (K) uduelige håndtering af banksektorens krise – og det faktum, at hun er favoriseret som kvinde til stillingen, finder Bonde heller ikke nødvendig at uddybe.

Bondes hule påstande bliver for alvor forstyrrende, når forfatteren længere inde i sin bog begynder at rejse reelle kritikker. Bonde forklarer, hvordan Hjerteforeningens kampagne fejlagtigt argumenterede for, at det var bedre at være mand end kvinde, hvis man fik en hjertelidelse. Den påstand er tvivlsom, og her blotlægger Bonde pludseligt sagligt foreningens selektive tilgang til data i deres vinkling af kampagnen.

Og hvis Bonde ikke selv fremstod så frygtelig afklædt, som en kvinde foran Blachman, i sine anklager mod kvindelige politikere, forskere og direktører, ville man måske rent faktisk lytte efter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Bo Johansen

Bondes pointe i forhold til Thorning er jo først og fremmest at man aldrig har set en socialdemokratisk leder med så smal en erfaring fra erhvervsliv og politik: Hun har i det væsentlige kun lavet to ting i sit liv, gået i skole og været et par år i EU-politik, før hun blev valgt som formand. Ville en mand med et CV der er tilnærmelsesvist så smalt som Thornings blive valgt som formand for Socialdemokratiet og dermed statsministerkandidat? Frank Jensen, hvis CV dog er noget bredere, blev jo i hvert fald ikke valgt. Det er svært at sige om det er Thornings manglende erfaring der er skyld i at hun nu er i fuld gang med at køre et hæderkronet gammelt parti fuldstændig i sænk (15,6% i seneste meningsmåling), men tanken er nærliggende.

Her er Thornings CV (fra Statsministeriets hjemmeside):

-------------------------
Født 14. december 1966
Gift med Stephen Kinnock, 2 børn
Cand.scient.pol. Københavns Universitet, 1994

Karriere
2011- Statsminister
2005- Formand for Socialdemokraterne
2005- Medlem af Folketinget
1999 - 2004 Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne
1997 - 1999 EU-konsulent i LO
1994 - 1997 Sekretariatsleder for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet
-------------------