Leder

Det fortrolige rum

13. april 2013

De argumenterer for en lov, de ikke selv kender konsekvenserne af. Sammen med den nyudsprungne socialdemokrat, Jesper Petersen, forsøger Venstres Jan E. Jørgensen at berolige alle kritikere af den nye offentlighedslov.

Sniksnak, siger de og justitsminister Morten Bødskov (S), når kritikerne påpeger, at den nye lov giver lovgiverne mulighed for at holde offentligheden i uvidenhed om grundlaget for de regler og love, vi alle skal overholde.

I et moderne demokrati er det nødvendigt med et såkaldt fortroligt rum mellem ministre og embedsmænd, lyder argumentet. Men det betyder ikke, at den politiske magt lukker sig om sig selv i mørklagte ministerier på Slotsholmen, forsikres det.

For at feje enhver kritik og tvivl af vejen, besvarede Jesper Petersen og Jan E. Jørgensen forleden i Deadline følgende spørgsmål med et klart ja:

Vil offentligheden også med den nye offentlighedslov kunne få adgang til eksempelvis Beskæftigelsesministeriets skøn over antallet af danskere, der vil miste dagpenge som konsekvens af den forkortede dagpengeperiode.

»Det min påstand, at det vil du stadig kunne få oplysninger om med den nye offentlighedslov,« lød det fra Venstre-politikeren.

Men nej, påstanden holder ikke, og ganske paradoksalt tilrettevises lovforslagets tro forsvarere af lovforslagets ophavsmand.

»Det er efter min mening helt naturligt, at der er et fortroligt rum, hvor ministre kan få rådgivning af deres embedsmænd,« sagde således Morten Bødskov (S) torsdag under et samråd i Folketinget.

Nu har justitsministeren gjort os klogere på formålet med det fortrolige rum: At tilbageholde oplysninger, der er relevante for borgerne, men ubekvemme for politikerne. Det er alt andet end betryggende.

I dagens avis erkender Jan E. Jørgensen, at han har taget fejl. Det skal være ham undskyldt. Vanskeligt er det dog at undskylde, at tilhængerne tilsyneladende ikke vil tage konsekvensen af et lovforslag, de ikke har forstået konsekvenserne af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Feder
  • Steen Sohn
  • Stig Bøg
Anders Feder, Steen Sohn og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mangeårig politisk reporter Kaare R. Skou påpeger meget præcist at styrelserne i dag er organiseret som selvstændige, faglige enheder. Det er en del af fundamentet for at vi i dag kan have en nogenlunde saglig debat. Den nye lov vil så og sige lukke den saglighed ned. Vi vil ikke længere kunne få indsigt i styrelsernes faglige vurderinger - de vil nu skulle gennem departementet, ministeriets politiske ledelse, først.

Med andre ord vil styrelsernes nøgterne og uafhængige rapporter fremover helt uvægerligt og betingelsesløst blive politiseret og spinnet til ministerens fordel.

http://www.dr.dk/tv/se/deadline-22-30/deadline-22-30-68#!/24:00

Kurt Loftkjær

Støt underskriftindsamlingen "NEJ tak til den nye offentlighedslov"

På netsiden http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_den_nye_offentlighedslov er der en borger, Susanne Jespersen, som har startet en underskriftindsamling mod det fremlagte lovforslag til ny Offentlighedslov. Jeg kan anbefale, at man støtter underskriftindsamlingen.

Netop nu d. 18. april 2013 kl. 21.52 er der siden d. 10. marts indsamlet 49.444 underskrifter, hvilket må siges at være et overraskende stort antal for et umiddelbart meget abstrakt emne for mange.

Kurt Loftkjær