Leder

Skattemoral

Debat
9. april 2013

Skattesvig er ikke et marginalt problem. I Frankrig har temaet domineret det første år af François Hollandes præsidentperiode. Først meddelte rigmænd som skuespilleren Gérard Depardieu, at de ville forlade landet som følge af den socialistiske regerings millionærskat. Og nu har budgetminister Jérôme Cahuzac efter afsløringer i webavisen Mediapart måttet indrømme, at han i 1992 åbnede en schweizisk bankkonto for at undgå at blive beskattet i hjemlandet. Hollande har forsøgt at isolere sagen ved at udtale, at ministeren har begået »personlige, moralske fejltagelser«.

Men oplysningerne om tusindvis af konti i skattely, som International Consortium of Investigative Journalists har bearbejdet og publiceret i bl.a. Information, peger på et mere generelt problem. Ifølge Den Internationale Valutafond svarer det beløb, som passerer gennem lande med lemfældig kontrol og systematisk hemmelighedskræmmeri, til en tredjedel af verdensøkonomien: »Så snart penge krydser landegrænser, hersker jungleloven,« hævder den franske undersøgelsesdommer Renaud Van Ruymbeke.

De sociale problemer, som skatteunddragelsen medfører, er indlysende: Regeringerne bliver tvunget til at beskatte de almindelige borgere hårdere for at kompensere for manglende indtægter. I krisetider bliver dette problem kun større. Muligheden for at skjule store formuer indebærer også en risiko for sammenblanding af legale og illegale midler og dermed for politisk korruption. Skatteunddragelse er selve forudsætningen for at skabe de formuer, der kan anvendes til bestikkelse af politikere. Så uden en effektiv kamp mod skattesvig og oversøiske skattely, som velhavere og virksomheder anvender systematisk, giver en progressiv socialpolitik ingen mening. Derfor er skatteunddragelse ikke blot et moralsk problem, men også et centralt og globalt samfundsproblem. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Enorme summer som danskere har skjult i udlandet er på vej tilbage til Danmark og dermed til beskatning. De mange skatteål benytter sig af den danske amnestiordningen for at slippe for fængselsstraf. Det betyder at de mange penge skal beskattes på normal vis og så får skatteålene en bøde på 60% for skatte svindel - Velkommen hjem til nationen.

HC Grau Nielsen, Steffen Gliese og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Ja, så mangler vi kun at diskutere lidt nærmere, hvad skattepengene bliver brugt til! :-)
(et ikke uvæsentligt, men ofte overset punkt)

Kristian Rikard

Pengene går vel i statskassen som alle vore andres personskatter (A- eller B skat). Og så kan de jo gå til bedre ældrepleje eller skoler eller veje eller ind i den enorme pulje, der hedder overførselsindkomster.
Men de skal nok få ben at gå på :-)

Steffen Gliese

Den danske stat bør udvikle et virksomhedsbeskatningssystem, der er lige så effektivt som kildeskatten. Med tiden vil kildeskatten reelt kunne afskaffes og alene virksomhederne - der jo hævder at være landets eneste kilde til velstand - beskattes. På den måde kan vi måske endda lade private beholde produktionsapparatet... måske, sagde jeg.