Leder

Gamle fortællinger i nye rapporter

8. maj 2013

»Vi skal bruge vores sunde fornuft, når vi ser på au pair-ordningen frem for at bruge en masse konsulentkroner på at gennemtrawle hele området,« sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i 2011. Derpå fik hun SFI til at interviewe au pairs og værtsfamilier og analysere statistik. Nu har SFI så i en rapport offentliggjort tirsdag – vel til ingens store overraskelse – konkluderet, at au pair-ordningen ikke primært er drevet af ønsket om ’kulturudveksling’. For værtsfamilierne handler det ofte om, at livet bliver besværligt efter barn nr. to eller tre.

Til rådighed har de dels en fortælling om, at lønarbejde er mere væsentligt og værdifuldt end arbejdet i hjemmet. Og dels en fortælling om at det arbejde, folk fra tredjelande udfører, per definition er mindre værd, og når lønningerne i Filippinerne er usammenligneligt lavere end i Danmark, er det ok at få en filippiner til at arbejde 30 timer om ugen (eller mere) til månedlige ’lommepenge’ på 3.200 kroner.

For au pairs – hvoraf 80 procent i dag er fra Filippinerne – handler det om, at de ofte end ikke med en kandidatgrad kan skabe en bedre økonomisk fremtid i hjemlandet. Til rådighed har de en fortælling om, at hvis de vil skaffe fremdrift for sig selv, deres familie og deres hjemland, må de rejse ud i verden. Og bide det eventuelle statusfald, det måtte medføre, i sig.

Både når en familie i Danmark ansætter en au pair, og når en kvinde i Filippinerne forlader sin familie, sin uddannelse og sit job for at være au pair i Danmark, handler det om individuelle strategier til at forbedre sit liv. Men strategierne er indlejret i globale og historiske uligheder, som former den enkeltes valgmuligheder.

I 2008 udarbejdede migrationsforsker Helle Stenum FOA-rapporten Au pair i Danmark: Billig arbejdskraft eller kulturel udveksling? Svaret var – og er – ret entydigt det første.

Det er au pairs i fuld gang med at handle på selv, bl.a. ved at organisere sig. Hvordan den socialdemokratiske beskæftigelsesminister har tænkt sig at handle på det, nu hvor hun endnu en gang har fået syn for sagen, har vi til gode at se.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu