Leder

Hjem til Somalia

29. maj 2013

Justitsministeriet udsendte i går en af den slags pressemeddelelser, der skal vise, at regeringen ikke er blød på udlændingepolitikken. Under overskriften »Afviste somaliere skal rejse hjem« oplyste ministeriet om en praksisændring, der betyder, at somaliske asylansøgere ikke længere kan få asyl alene med henvisning til den generelle situation i deres voldshærgede hjemland.

Bødskovs vinkel på sagen var klar. Han blev i pressemeddelelsen citeret for følgende: »Flygtningenævnets praksisændring betyder, at der nu igen gives afslag på asyl ud fra en konkret vurdering. Det gælder for somaliere, som for andre afviste asylansøgere, at de skal udrejse frivilligt af landet efter endeligt afslag på asyl. Hvis de ikke rejser hjem frivilligt, så vil de blive udsendt tvangsmæssigt.«

Ministerens interesse i den fremtidige sagsbehandling forekommer med andre ord centreret om at få givet nogle afslag og udsendt nogle mennesker.

Bag fraserne gemmer sig en vigtig sag. I sommeren 2011 medførte en principiel dom fra Menneskerettighedsdomstolen, at de danske myndigheder har måttet give ophold over en bred kam til næsten alle somaliske asylansøgere fra det sydlige og centrale Somalia på grund af den eskalerende vold i området. Nu har Flygtningenævnet imidlertid vurderet, at sikkerhedssituationen er forbedret, og at myndighederne igen kan behandle sagerne individuelt. Denne normalisering af sagsbehandlingen er positiv. Alt tyder på, at den er baseret på et sagligt grundlag, og formentlig vil myndighederne også fremover give asyl til en stor del af de somaliske ansøgere. Men netop derfor er justitsministerens politiseren af sagen ubetimelig.

Det havde klædt ham at understrege, at sagsbehandlingen også fremover vil tage den fortsat alvorlige situation i Somalia og Menneskerettighedsdomstolens afgørelse i betragtning. I stedet vælger han budskabet om, at nu skal somalierne sendes hjem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu