Leder

Den rette beslutning

23. maj 2013

Det er det rigtige at gøre, hvad et politisk flertal bag aftalen om afghanske tolke nu har besluttet. Partierne tager det moralske ansvar på sig, selv om Danmark belejligt har undgået et juridisk ansvar for tolkene ved formelt at lade dem være ansat af britiske styrker og blot være udlånt til danskerne.

Tolkene får mulighed for at komme til Danmark og søge asyl, hvis de efter en individuel vurdering menes at være i fare. Og hvis ikke de er i umiddelbar risiko for forfølgelse, kan de få hjælp til at flytte til en anden provins end der, hvor de har arbejdet for danskerne.

Retssikkerhedsmæssigt er løsningen muligvis ikke perfekt. Reelt vil tolkenes skæbne blive afgjort, når de danske myndigheder rejser til Afghanistan og vurderer, om de kan få lov at komme til Danmark og søge asyl.

Hvis tolkene får denne mulighed, vil de også få asyl. At sende nogle af dem tilbage vil være en politisk umulighed. Men hvis tolkene ikke vurderes at have behov for at komme til Danmark, vil de i realiteten få afslag uden at kunne anke til en øvre instans, sådan som det er muligt ved asylsagsbehandlingen i Danmark.

Alligevel fortjener det anerkendelse, at de danske politikere er gået markant længere end deres britiske kolleger, der også netop har besluttet at lade enkelte tolke få asyl, men på langt skrappere betingelser.

Ærgerligt er det dog, at så uskønt et forløb er gået forud for den danske beslutning. Først afviste forsvarsminister Nick Hækkerup (S), at asyl til tolkene var en mulighed.

Så kom det frem, at ministeren og hans ministerium var kommet med forkerte oplysninger i sagen og havde hemmeligholdt informationer om blandt andet trusler mod tolkene. Men lykkeligvis var det antageligt afdækningen af disse fejl, takket være pressen og kritiske politikere, der fik ministeren til at skifte kurs.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu