Leder

Socialdemokratisk apati

Debat
27. maj 2013

Det burde efterhånden være tydeligt for enhver, at nedskæringer, strukturreformer og budgetdisciplin ikke har ført til sydeuropæisk vækst. Ungdomsarbejdsløsheden vokser i hele eurozonen, og kontinentet befinder sig for sjette kvartal i recession.

Alligevel har de tyske socialdemokrater – trods sporadiske og hurtigt nedskudte udmeldinger om fælleseuropæiske statsobligationer – indtil videre ikke formået at pege overbevisende på, hvordan en socialdemokratisk ledet krisestyring vil adskille sig fra Angela Merkels.

For en udenforstående betragtning ser det ganske enkelt ud, som om SPD har opgivet at føre valgkamp på tidens store politiske spørgsmål: Hvordan reddes Europa ud af krisen?

Når en gruppe tyske venstrefløjs-socialdemokrater og unge socialdemokrater sammen med en række venstrefløjsstemmer fra Italien, Frankrig og Østrig forsøger at forene Europas venstrefløjspartier under overskriften »Europa geht Anders« (se Information 21. maj), sker det derfor ud fra en berettiget forventning om, at SPD ikke har tænkt sig at diske op med klare alternativer til Merkels krisepolitik.

De tyske vælgere, og ikke mindst de tyske fagforeninger, frygter en overførselsunion, og et luvslidt SPD frygter vælgernes dom og ønsker forud for efterårets valg ikke at bidrage til forestillingen om, at partiet prioriterer spanske og græske arbejdsløse over tyske lønmodtagere.

Mens Sydeuropa brænder, forsamler tyske skeptikere i nye partidannelser som det borgerlige ’Alternative für Deutschland’, der taler for græsk udtrædelse af EU. På det seneste er også venstrefløjspartiet Die Linke begyndt at flirte med euromodstand. Alene derfor burde der være grundlag for et socialdemokratisk formuleret alternativ til trojkaens politik.

Hvad enten der er tale om idéforladthed eller angst for de tyske vælgeres dom, genspejler den socialdemokratiske apati således et af eurokrisens fundamentale problemer: At nationale interesser igen og igen kolliderer med de europæiske og dermed blokerer for virksomme, langsigtede løsningsforslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her