Leder

Det syrisk-israelske spin

Debat
1. juni 2013

Bashar al-Assad, der stadig er Syriens præsident, har tilstået den libanesiske propagandasender for Hizbollah, tv-stationen Al Manar, et ’interview’. Dels for at takke Syriens shiitiske brødre for deres militære støtte i grænsebyen Qusair, hvor kampe raser på anden uge, og hvor Hizbollah lider betydelige tab, dels for at aflevere en advarsel til Israel: Næste gang, israelske fly angriber syriske mål – som de har gjort tre gange i den senere tid, senest for tre uger siden – vil han ’reagere strategisk’. Al-Assad antyder, at han allerede har modtaget en forsendelse af S-300-antiluftmissiler fra sine venner i Moskva.

Det er spin. Ifølge flere russiske kilder vil Syrien ikke modtage de i 2010 bestilte og betalte missiler før tidligst i andet kvartal af 2014, hvorefter der vil gå yderligere et halvt år med uddannelse af personel, der kan betjene det højteknologiske våbensystem.

Men Bashars spin, som den israelske efterretningstjeneste utvivlsomt har tjek på, fik ifølge den israelske tv-station, Kanal 10, Benjamin Netanyahu, den israelske premierminister, til at dekretere gasmasker til alle israelere, da der ’foreligger betydelig øget risiko for et ukonventionelt angreb’ og set i lyset af ’de nylige beviser for anvendelse af kemisk krigsførelse i Syrien’.

Gasmasker er Netanyahus gamle trick. Under den første Golfkrig i 1991, da Iraks Saddam Hussein sendte sine udrangerede Scud-missiler mod Tel Aviv – i øvrigt med konventionelle sprænghoveder – arrangerede den daværende unge viceudenrigsminister Netanyahu, at en falsk luftalarm gik i gang, netop som han blev interviewet på CNN: Til lyden af de hylende sirener tog han sin gasmaske på foran det globale livekamera.

Denne gang er det så det syriske regimes verbale trusler, der skal holde Netanyahus vælgere vågne, og at såvel regimet som oprørerne råder over kemiske våben, er evident. Gårsdagens opsigtsvækkende nyhed var den tyrkiske sikkerhedstjenestes arrestation af i alt 19 militante fra den al Qaeda-relaterede Jabhat al-Nusra-milits, der formelt kæmper på den syriske oppositions side.

Syv blev anholdt i en lejlighed i Adana (nær NATO-basen Incerlik) i besiddelse af to kilo saringas, som også regimet beskyldes for at anvende. I Adana opdagede politiet desuden en bil lastet, sprængstoffer af den type, der 11. maj dræbte 52 civile og sårede 100 i grænsebyen Reyhanli.

Den franske avis, Le Monde, har rapporteret om gasangreb på oprørsstillinger nær Damaskus, men mur- og nagelfaste beviser mangler stadig, bl.a. fordi regimet har hindret den særlige FN-ekspertgruppe, der skal tjekke de påståede gerningssteder, i at rejse ind i Syrien.

Så ja, der foreligger da en mulighed for, at israelerne skal tage Bashar alvorligt – han kan som Saddam Hussein i 1991 se en interesse i at åbne en front i Golan-højderne ud fra tesen om, at israelerne altid er en bekvem hovedfjende, og at en regional storskalakrig vil redde hans skind. Men det kan ikke udelukkes, at løsgående oprørsgrupper finder på at operere på hans vegne, jævnfør ovennævnte tyrkiske eksempler. Den syriske krise er endt i et kaos af modsætninger, som ingen har et samlet overblik over – slet ikke EUs udenrigsministre, der i mandags traf en ikkebeslutning om at ignorere forbuddet mod våbeneksport til de ’moderate’ syriske oprørere ved simpelt hen at forlænge 21 sanktioner mod regimet og sløjfe det 22. punkt om våbenembargoen.

Russerne svarede straks med meldingen om levering af S-300-missilerne. Hvilket beskriver den reelle tilstand: Hver gang den syriske opposition får en luns af Vesten, forsyner Bashar al-Assads venner ham med mere isenkram. At denne dødelige spiral spolerer bestræbelsen på at finde en politisk løsning ved den ’Geneve II’-fredskonference, amerikanerne og russerne arbejder på, er ikke uventet.

Det lå i kortene, at når al-Assad sagde ja til at deltage, sagde den splittede oppositionskoalition nej. Hvad der i øvrigt er uden betydning, da oprørsgrupperne inde i Syrien har meddelt, at koalitionen ikke repræsenterer dem.

Hvem den repræsenterer, står hen – er det mon i sidste ende Bashar al-Assad? Eller hvorfor ikke Israel?

I hvert fald er det ikke den syriske civilbefolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Det må være det man forstår ved en ikke-leder.

Niels-Holger Nielsen

Velbekomme.

Niels Jespersen

Lasse skriver at Syrien har hindret den særlige kommission fra FN der skulle undersøge de helt friske informationer fra le Monde om gasangreb på en lokalitet besat af oprørere nær Damaskus. Jamen den har da ikke hindret den anden FN kommission der har været i syrien genem længere tid i at arbejde. Den konkluderer at oprørerne har brugt giftgas med sikkerhed men ikke regimet. Offentliggjort for flere uger siden!

Den info man fik fra le Mondes journalister (tilsyneladende) kom sidste uge og angik en hændelse i April! Hvorfor man venter med at komme med denne flere måneder gamle begivenhed lige nu når Frankrig sammen med UK vil ophæve våbenembargo mv. i EU regi kan man jo atid undre sig over.....

Som sædvanlig er det nok spin med giftgas fra regimets side. Det vil slet ikke have nogen ineresse i at bruge det som flere veteraner siger (Patrick Seale, Robert Fisk, etc.) - men modstanderne er jo trængte så de vil jo sikkert gøre hvad somhelst for at få søtte og intervention ved at få spinnet til at se ud som om regimet bruger giftgas. Den vinkel synes jeg angler i artiklen.

Den med S300 raketterne og Asads udtalelser - ja ifølge PressTV var det en forhåndsannoncering af interviewet i den linbanesiske TVstatiom med forbindelser til Hizbollah som bragte nyheden om at S300 raketterne var ankommet ifølge Assad. Men i selve interviewet er der ikke noget om dette. Så hvem spinner mon hvem her? Assad kan det jo kke være..

Helt rigtigt at oprørerne ikke repræsenterer den syriske civilbefolkning, som overvejende gerne ser krigen stoppet og heller vil gå vejen med Assad og hans reformer med brug af ikkevoldelige aktioner og politiske kompromiser end den aldeles dræbende vej man er inde på nu.Den tjener jo kun Israels ineresser....

Lasse skriver:

og nagelfaste beviser mangler stadig, bl.a. fordi regimet har hindret den særlige FN-ekspertgruppe, der skal tjekke de påståede gerningssteder, i at rejse ind i Syrien.

På RT kunne man læse:
Almost a month ago, the Syrian Deputy Foreign Minister Faisal Muqdad said that Damascus was ready to have the UN investigation team look into alleged chemical weapons use in Syria.
“We were ready and we are always ready, right now, to receive the delegation that was set up by [UN Secretary-General] Ban Ki-moon to investigate what happened in Khan al-Assal,” Muqdad said, referring to the March 19 incident near Aleppo.
Syrian rebels are accused of using a rocket with a chemical warhead, killing 25 people and injuring 86, according to SANA news agency.
Meanwhile, the US and Germany spoke to Russia on the perils of sending Assad any sort of support, arguing it would prolong the war and jeopardize efforts to bring the warring parties to the negotiating table.
En anden gang nægtedes adgang til Syrien, fordi Rusland ikke måtte deltage, hvilket er meget forståeligt.
På det felt hersker åbenbart stor uenighed.

Der er en FN-undersøgelses-kommission i gang med undersøgelser af konflikt i Syrien - med mandat:

"To investigate all alleged violations of international human rights law since March 2011 in the Syrian Arab Republic, and to establish the facts and circumstances that may amount to such violations and of the crimes perpetrated..."

FN-undersøgelses-kommission i Syrien er ledet af Sergio Pinheiro (fra Brasilien) Carla del Ponte (fra Schweiz) Karen Koning AbuZayd (fra USA) og vitit Muntarbhorn (fra Thailand):

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/IICISyria/Pages/IndependentInternat...

De har interviewet vidner om konflikt i Syrien fra marts 2011 - og med rapporter/udtalelser om konflikt - med datoer: dec.-11, marts-12, juni-12, sept.-12 og feb.-13, marts 13 og ny rapport/udtalelse den 4. juni-13:

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/IICISyria/Pages/Statements.aspx

Senest den 6. maj var der pressekonference om resultat af FN-undersøgelse indtil nu - ved Carla del Ponte - hun fortæller, at vidner til konflikt i Syrien beretter til FN-undersøgere, at oprørere har brugt kemiske våben i konflikt - ikke syrisk regering:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188

Avisen Le Monde's beretning om påstået regeringsangreb på oprørere med giftgas er kun bevidnet ved oprørere med gasmasker, kaldende på flere gasmasker - ikke ved vidneudsagn ved uvildige vidner på sted - og ved observation af de påstået ramte på sygehuse - som i FN-undersøgelse med pressekonference den 6. maj:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22425058

"France’s daily Le Monde published an ‘exclusive’ report on the 27th of May 2013 which claimed to have ‘proof’ that the Syrian government was using chemical weapons ‘against its own people’. However, the report simply relied on statements by ‘activists’ and ‘rebels’, who most serious commentators have described as unreliable sources of information."

http://www.globalresearch.ca/turkish-police-find-chemical-weapons-in-the...

Niels-Holger Nielsen og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen
Niels-Holger Nielsen

Patrick Cockburn, frisk til søndagens morgenkrydder

'The explanation for the actions of the Western states may be that they do not want the war to end except as a victory for their allies. This certainly is the view of many in the Middle East, such as Mowaffak al-Rubaie, the former Iraqi National Security Adviser, who told me the civil war "is the best option for the West and Israel because it knocks out Syria as an opponent of their policies and keeps Iran busy. Hezbollah is preoccupied by Syria and not with Israel. Turkey's idea of a new Ottoman empire is gone with the wind."

This is a cynical but probably correct explanation for why the US, Britain, France and the Sunni monarchies do not want the war to end until they can declare victory.'

Just who has the most to gain if the killing in Syria goes on?