Leder

Usagligt

Debat
17. maj 2013

Et nyt argument er blevet bragt ind i debatten om de afghanske tolke.

Som beskrevet i Information advarede den afghanske præsident, Hamid Karzai, for nylig i en skrivelse til de tyske myndigheder om, at NATO-landene vil gøre sig skyldige i såkaldt brain drain af det afghanske samfund, hvis de giver asyl til deres lokalt ansatte tolke i Afghanistan. Muligheden for at genopbygge Afghanistan vil blive forringet, forklarede Karzai med henvisning til, at de engelsktalende tolke typisk har en høj uddannelse.

Karzai fik i onsdagens avis opbakning fra forsvarsminister Nick Hækkerup, der efter først at have afvist at give tolkene asyl siden har åbnet for, at enkelte af dem alligevel vil kunne få hjælp fra Danmark i den ene eller anden form. Den danske minister kan godt forstå, »at Afghanistan gerne vil holde på de veluddannede, som har forudsætninger for at være med til at genopbygge landet.« Ifølge Hækkerup er Karzai således kommet med et »relevant« og »sagligt argument, som man også må tage hensyn til«, og som bør »indgå i overvejelserne« om, hvad der skal ske med de afghanske tolke i dansk tjeneste.

Forsvarsministerens udtalelser afslører en grundlæggende mangel på forståelse af principperne om at yde international beskyttelse til mennesker i fare. Frygten for brain drain i Afghanistan er ikke noget sagligt og relevant argument imod at give tolkene asyl, og det bør ikke indgå i de danske overvejelser. Når Danmark giver asyl til udlændinge, er det fordi, de vurderes at være i fare for forfølgelse eller overgreb og ikke menes at kunne få den nødvendige beskyttelse i deres hjemland. Om de pågældende har en høj uddannelse bør ikke stille dem hverken bedre eller dårligere i forhold til at opnå beskyttelse. Det afgørende er hensynet til de enkelte individer – ikke til det land, de flygter fra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nemlig!