Leder

En historisk fejl

Debat
3. juni 2013

I dag ventes Folketinget at lægge sidste hånd på forsvarsminister Nick Hækkerups (S) forslag om at sammenlægge Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. Det er af flere grunde et historisk forslag:

For det første, fordi sammenlægningen er en historisk idé. Ministerens ønske om at få hånd i hanke med forsvarsledelsen er måske nok forståelig, men ikke desto mindre skidt for demokratiet. En sammenlægning vil uden tvivl øge sammenspistheden mellem regeringen og forsvarstoppen, f.eks. når der skal træffes beslutninger om at sende nationen i krig, eller hvis parterne får brug for at forhindre oplysninger om ubehagelige hændelser i at slippe ud.

Sammenlægningen vil desuden forhindre medierne og offentligheden i at få aktindsigt i, hvad der foregår mellem de to instanser.

For det andeter det historisk, at en regering gennemfører et så vidtrækkende lovforslag uden et bredt flertal i Folketinget. Kun Enhedslistens stemmer redder ministeren igennem, selv om sammenlægningen går stik imod partiets traditionelle forsvarsidealer om offentlig indsigt i den politiske beslutningsproces.

Det er svært at se, hvad Enhedslisten får ud af sit ja til sammenlægningen, udover at redde ministeren fra et ydmygende nederlag i Folketinget.

For det tredje tyder alt på, at sammen lægningen bliver en dyr affære. Dels er begge institutioner nødt til at flytte for at muliggøre fusionen. Og dels har Konservative allerede, før blækket er tørt, meddelt, at det første, en ny regering vil gøre, er at skille de to institutioner ad igen. Ifølge Hækkerup kan der spares op mod 100 millioner kroner på sammenlægningen, men hvor mange er der mon tilbage, når det dobbelte flytteri er overstået?

Sidst Forsvarskommandoen flyttede fra Vedbæk til Holmen var regningen på 235 millioner kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her