Leder

Lappeløsning

Debat
29. juni 2013

Næsten hver fjerde europæer under 25 år står i øjeblikket uden job. I lande som Grækenland og Spanien er tallet langt over 50 procent. I nogle regioner er det over 70 procent. At kalde denne arv efter den fortsatte økonomiske krise for en katastrofe vil være en underdrivelse. En af konsekvenserne er – ifølge en ny OECD-rapport – at flere og flere af Europas unge – især i det kriseramte Syd – forlader hjemlandene i jagten på et job andre steder i Unionen.

Netop øget jobmobilitet blev imidlertid fremhævet som en af løsningerne på denne sørgelige europæiske virkelighed, som EU’s stats- og regeringschefer de foregående to dage har diskuteret i Bruxelles. Flere penge – i alt 45 mia. kr. – skal over de kommende to år bruges på et »ungdomsbeskæftigelsesinitiativ«. Udover netop at fremme mobiliteten blandt unge jobsøgere, skal pengene sikre, at alle unge under 25 modtager tilbuddet om et job, uddannelse eller en læreplads inden for fire måneder efter afsluttet uddannelse eller afskedigelse.

Flere penge, mere idéudveksling, bedre koordinering er alt sammen fint. Ikke at foretage sig disse ting i lyset af situationens alvor ville nærmest være kriminelt. Imidlertid er der kun én ting, der for alvor kan ændre udsigten for Europas i alt 26 millioner ledige: En afslutning på krisen.

Alt andet vil være lappeløsninger. Som økonomen André Sapir udtrykker det: »Hvis Europa er seriøs i forhold til at forhindre en tabt generation af jobløse unge, så må det handle snart og med langt mere potente redskaber end en ungdomsgaranti.«

For nogle af EU’s 7,5 mio. unge ledige vil det nye initiativ dog ændre deres fremtidsudsigter. Men mange andre har allerede talt med deres fødder. Det kan i mange tilfælde være positivt både for den enkelte, hjemlandet og modtagerlandet. Men valget bør træffes af lyst, ikke af nød.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvad nu hvis denne krise ikke bare er en overgang,
men den 'nye normal', den nye tilstand, som de respektive nationalstater og EU i særdeleshed bør indstille sig på og tilpasse sig?

Der kommer ikke noget økonomisk opsving, som ikke er en boble.
Der bliver ikke mere lønarbejde.
Indret samfundet på den nuværende tilstand,
istedet for at leve i en fremtid, hvor det hele bliver meget bedre og der bliver arbejde til alle. Det gør der ikke. Det er slut.
Tænk nyt.