Leder

Nordisk bjørnetjeneste

20. juni 2013

Public service betyder, at man skal være meget for mange og ikke bare noget for alle. Det er derfor blandt andet besluttet fra politisk sted, at DR skal spille en rolle i arbejdet for at forbedre den nordiske sprogforståelse, som ifølge flere undersøgelser har det dårligt.

I det ellers prisværdige forsøg på at nå så mange børn som muligt, svigter kanalen for små børn, DR Ramasjang, denne forpligtelse.

Det er afgørende for børns sprogforståelse, at de møder fremmedssprog som små. Evnen til at lære sprog falder drastisk, når de bliver 10-12 år gamle. Men som dagens artikel i Film&Fjernsyn om eftersynkronisering viser, så praler DR Ramasjang i DR’s årlige public service-redegørelse af, at »stort set alle udenlandske programmer eftersynkroniseres til dansk.«

DR Ramasjang-chef Kirstine Vinderskov fortæller, at seertallene stiger, når de sender eftersynkroniserede programmer. Flere børn får glæde af dem, og det er det vigtigste, lyder det.

Men DR’s forpligtelse er ikke formuleret for at tilfredsstille sprogforskere eller nordiske ministre, den er faktisk formuleret for seernes skyld. Det er børnenes ret at møde de nordiske sprog, og ikke bare den eftersynkroniserede version af deres eget, som lige meget hvor dygtigt det er lavet, altid vil være mere kunstigt.

Dertil kommer, at man undervurderer børns forståelsesevne, hvis man tror, den begrænser sig til det talte ord. Man skaber betydning med alle sanser, og fjernsynet er som bekendt et audiovisuelt medie.

Det er ikke et bagstræberisk udtryk for nostalgi, når voksne tv-seere længes efter Jesper Christensens fortællerstemme, når de ser Emil fra Lønneberg med dansk tale. Her kunne man både fornemme det svenske sprog og få historien fortalt på dansk.

Men denne metode er gammeldags, og henvender sig kun til de meget små børn, siger Vinderskov. DR Ramasjangs seermålgruppe er de 3-6 årige. Fåes de mindre?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu