Leder

Er vi rigtig kloge?

Debat
10. juni 2013

Det er vores hjerner, vi skal leve af fremover. Derfor laver politikere gerne målsætninger for, hvor mange procent af en årgang, der skal have en kort, en lang og en rigtig lang uddannelse.

Samtidig bruges der kræfter på at reformere folkeskoler, gymnasier og universiteter – alt sammen i håbet om at højne uddannelsesniveauet. Det giver god mening, men man burde også sætte ind et andet sted – nemlig i skabelsen af vores børns hjerner.

Når vi har svært ved at opfylde de mange målsætninger for uddannelsesniveauet, så skyldes det muligvis, at der slet ikke er 95 procent af en årgang, der er kvikke nok til at tage en ungdomsuddannelse.

Og det kan man faktisk gøre noget ved. Som beskrevet i weekendens Information har ældre søskende generelt en højere IQ end de yngre i flokken – formentlig fordi de er blevet stimuleret mere som børn. Det er ikke altid velset i pædagogiske kredse, men måske skulle man overveje at starte – om ikke med undervisning – så i hvert fald med målrettet sproglig stimulering langt tidligere, end vi gør i dag.

Et andet oplagt sted at sætte ind er forurening. Man ved med sikkerhed, at bly, kviksølv og pesticider har indflydelse på børns hjerneudvikling og deres IQ som voksne. I dag er grænseværdierne for eksempelvis kviksølv langt højere i Danmark end i USA, hvor man stort set ikke tolererer stoffet. Og vi udsætter stadig børn for blyforurening på legepladser og gravide for pesticider i madvarer.

Det er brain drain i en uhyggeligt konkret forstand. På kort sigt er det dyrt og besværligt at gøre noget ved forureningen, men på lang sigt er det en god investering, viser beregninger. Et enkelt IQ-point er omtrent 160.000 kroner værd i øget livsindtægt. Og forskere mener, at et land kan fordoble sit bruttonationalprodukt, hvis den gennemsnitlige IQ kan forhøjes med 10 point.

Ud over de økonomiske argumenter kommer de etiske. Vores IQ er afgørende for, hvordan det i det hele taget går os i livet – ikke kun økonomisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels P Sønderskov

Man er lige ved at tro man er synsk. Konklusionen, som Villesen her kommer frem til har jeg lige udtrykt i en kommentar til en af de tidligere artikler.

Henrik Darlie

Og så det om undervisning:
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&I...
det er nok det klogeste.

Lise Oxenbøll Huggler

Villesen bør sendes på et kursus i slutninger ud fra statistiske data. Så vidt jeg har forstået ud fra Informations dækning i lørdags, har en norsk undersøgelse af tests i forbindelse med session vist, at de ældste børn har en tendens til lidt større IQ end deres yngre søskende. Dette forklarer han så ved, at de ældste børn får størst opmærksomhed fra forældrene, at de bliver sprogligt stimuleret i højere grad end deres søskende.
Hertil vil jeg bemærke tre ting: for det første, hvorfra ved han, at der er en sammenhæng mellem forældres formodede store sproglige samkvem med deres førsteføding og dennes IQ?
For det andet, værnepligten i Norge omfatter kun mænd - kvinder har ret til at melde sig til session ligesom i Danmark - så den norske undersøgelse kan i sig selv kun sige noget om norske mænd, statistisk set.
IQ tests måler, for det tredje, kun færdigheder, som nogle mennesker på et tidspunkt har fundet vigtige, frem for alt logisk tænkning. Men menneskelig tænkning går sandt for dyden hinsides logiske slutninger (det var allerede Aristoteles klar over) - man kan få en ide til noget, og det er der mange, der får, mere eller vellykket. Mao. Indsigt i logiske slutninger kan spare en for meget vrøvl, men det kan ikke erstatte nysgerrighed eller gode ideer, som er værd at undersøge.

Slettet Bruger

At sidestille høj intelligens med lykke virker lidt forhastet men dog nært beslægtet med tankegangen hos landets politikere, som er besatte af at ville konkurrere med kinesere, og øjensynligt ønsker at piratkopiere deres systemer, bl.a. skolen med længere dage og flere tests, uanset de mange artikler om ulykkelige kinesiske børn – eller planke den kinesiske version med lavere omkostninger (for nogle udvalgte naturligvis), hvilket vil sige lave lønningerne eller ditto skatter, med mere arbejd arbejd, højere disciplin osv. For så bliver vi lykkelige, for penge og lykke er jo næsten det samme? Nu er det så intelligens der sættes ind i ligningen.

http://www.information.dk/109316

Skummel leder. Uagtet at en indsats mod skadelige miljøstoffer vil være helt på sin plads af mange årsager, så er der ingen påviselig sammenhæng mellem høj intelligens og evnen til at leve et meningsfyldt (lykkeligt?) liv - men som Henrik Wagner påpeger, så er det helt i tråd med tankerne i både regeringskontorerne og de nærliggende oppositionskontorer. Det brager ikke ligefrem af indsigt og høj tænksomhed.

Men man kan jo heller ikke lægge puslespil med flere brikker end man har fået tildelt, vel?

Niels P Sønderskov

Hvorfra har Kim at der ikke er nogen påviselig sammenhæng mellem høj intelligens og evnen til at leve et meningsfuldt (lykkeligt) liv?

Niels P Sønderskov

Mon ikke det er Lise Huggler, der trænger til et kursus?

Jørgen Garp

I Information fredag 7/6 om det højreekstremistiske Gyldent daggrys fremmarch i Grækenland, som tilsvarende i Ungarn og andre steder, hedder det:
"Gyldent Daggry er ikke opstået i et vakuum, siger idéhistoriker Spyros Marchetos, men må forstås i sammenhæng med en stadig mere udbredt accept af højreorienterede værdier i Europa inden for de seneste 20 år. Ligesom i Ungarn er dele af medierne gået foran i Grækenland. Voldsomme angreb på ’politisk korrekthed’ og krav om at turde fortælle ’sandheden’ om indvandringen har rokket ved grænserne."
At denne 'pest' breder sig som en steppebrand over det ganske Europa til snart sagt ethvert hjørne af det politisk/kulturelle spektrum, kan man forvisse sig om, når en artikel som 'Kampen om de klogeste i verden' (Moderne tider 8-9/6-13) går nærmest uredigeret igennem også på Information, således at Tatu Vanhanens åbenlyst racistiske synspunkter blot omtales med det neutrale 'kontroversielle synspunkter'!
Hvorefter avisen med Vanhanen m.fl. tager udgangspunkt i den såkaldte IQ måling/test, som enhver ’idiot’ i dag burde vide, hvis ikke reaktionen også her havde taget over, i sig selv, og helt modsat hvad der påståes i artiklen, i høj grad er kulturelt bestemt, som den højere vestlige (og siden også asiatiske!) middel- og overklasses version af og definition på intelligens.
Heraf ses let, som det hed i fortidens matematik timer, at nationer som Zimbabwe er uintelligente sammenlignet med vestlige og asiatiske lande, og at hvide og gule racer er de sorte og formodentlig røde (abe?) racer langt overlegne! OG tilføjer vor ven Vanhanens: »Den øgede immigration fra lande med lav IQ har en negativ effekt på den gennemsnitlige IQ i Danmarks befolkning,«!
Forbeholdet overfor ”Hitlers forstyrrede racedoktriner” kan man tage sig helt let, også al den stund hundredvis eller nærmere tusinder af ’Vanhanen og psykolog konsorter’ befolkede hele Europa og USA i starten af forrige århundrede, og hvor nazister og racister svømmede som fisk i vandet og traf de absurde men logisk mulige konklusioner heraf, som spydspidsen på den generelle og dominerende racistiske snak og holdning i Europa og USA, født og næret af den vestlige kolonisering, slaveri, folkemord og imperialisme, som ’den hvide mands byrde af indfødte idioter’ – og som nu står overfor sin renæssance, også i Information!?
Rendyrket racisme snak er, hvad det er, pakket ind i pseudovidenskab og garneret med miljøpåvirkningers bly og kviksølvs 40% indflydelse, hvor også det sociale aspekt forputter sig, reduceret til den nødvendige ’stimulering af børn’, mod genetikkens 60%, som i realiteten blot er et fuldstændigt vilkårligt, udokumenteret, pseudovidenskabeligt og racistisk betinget postulat.
At Information måske aner, der her er ugler i mosen, kan vel tydes af, at lederen af Kristian Villesen dagen efter (10/6) KUN omtaler den miljømæssige 40% (sic!) bly, kviksølv og børnestimulering som anbefalet politisk aktion, men helt fortrænger det racistiske 60%’s grundlag hele den såkaldte pseudoanalyse er inficeret af og hviler center tungt på!
Historisk – igen, igen, samtidig med man så helt uafhængigt heraf udsteder advarsler fra Grækenland og Ungarn om fascismens marcheren og hærgen hos og i disse vel også relativt uintelligente og ’sortsmudskede’ folkeslag og nationer!