Leder

Hizbollah-syntesen

Debat
23. juli 2013

Da de 28 europæiske udenrigsministre i går satte Hizbollahs ’militære fløj’ på EU’s terrorliste, var det endnu et eksempel på fraværet af en sammenhængende udenrigspolitik. Hizbollah er medlem af Libanons regering og parlament.

Der er ikke nogen ’militær fløj’, da partiet er en religiøs, social, politisk og militær enhed med chefen Hassan Nasrallah som øverste præst, politiker og kriger. At udskille en ’militær fløj’ lader sig altså ikke gøre.

Beslutningen er en syntese, de 28 lande kunne enes om efter intenst britisk pres for at sortliste hele partiet – og ikke kun fordi fem israelere blev dræbt af terror i Bulgarien (som Sofia-regeringen siger, Hizbollah stod bag, men uden at dokumentere det) – men også fordi David Cameron og William Hague ikke kan få flertal i Underhuset for ønsket om at bevæbne den syriske opposition til tænderne. Og da Hizbollahs militante kæmper på præsident Bashar al-Assads side, håber briterne, at sortlistning af partiet vil svække al-Assad.

Men resultatet er, at EU underminerer Libanons i forvejen vaklende stabilitet. Det shi’itiske parti repræsenterer landets største religiøse gruppe og kaldes med en vis ræson ’den eneste stat i ikke-staten’. Hvorfor det bliver umuligt at opretholde den politiske dialog, EU-ministrene siger, de vil fastholde, uden at Hizbollah inddrages. Hvilket Libanons fungerende udenrigsminister, Adnan Mansour, har gjort EU opmærksom på i et brev i torsdags.

Det er da rigtigt, at Guds Parti ikke hører til Guds mest fredelige børn. Men at isolere dem vil kun føre til mere ufred, akkurat som det var tilfældet med palæstinensiske Hamas, som kom på EU’s terrorliste til skade for den fredsproces, EU arbejder for. EU prioriterer også en politisk løsning i Syrien, i hvert fald udadtil. At sortliste Hizbollah modarbejder den ambition. Også derfor synes beslutningen helt hovedløs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Så kom den dag, hvor vi kunne blive enige om næsten en hel leder! Jeg kunne dog godt tænke mig, at du uddybede denne: 'EU prioriterer også en politisk løsning i Syrien, i hvert fald udadtil.'

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MID-04-230713.html

"As a graphic illustration of utter EU cluelessness - some might say stupidity - Britain, the Netherlands and France, especially, followed by the others, have just branded the organization that is fighting jihadis on the ground in Syria/Lebanon "terrorists", while the jihadis themselves get away with it. So much for European ignorance/arrogance."

Nu er jeg ret så sikker på at det er arrogance frem for ignorance!

Per Holm Knudsen

Hvornår kommer Israel på terrorlisten?