Leder

(Hurra)

Debat
5. juli 2013

Det var et knapt hørligt ’hurra’, der lød fra grønne ngo’er, virksomheder og europaparlamentarikere efter Europa-Parlamentets vedtagelse i går af forslaget om at tillade klimakommissær Connie Hedegaard at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af EU’s paralyserede kvotesystem.

»Ikke meget at fejre,« sagde Greenpeace. »Kunstigt åndedræt,« sagde Det Økologiske Råd. »En katastrofe afværget,« sagde S-parlamentarikeren Britta Thomsen. »Kun første skridt,« sagde Dansk Energi.

Glæden er behersket, fordi forslaget nu skal videre til såkaldt trialog-forhandling med EU-Kommissionen og Ministerrådet, hvor bl.a. Tysklands holdning fortsat er usikker og næppe afklares inden valget i september, hvorfor en kvotetilbagetrækning i bedste fald først kan ventes om et år. Og behersket, fordi selve forslaget alene handler om en midlertidig tilbagetrækning af en begrænset kvotemængde.

Analysevirksomheden Point Carbon vurderer, at tilbagetrækningen i givet fald kan bringe kvoteprisen op fra dagens ca. fire euro pr. ton CO2 til 6,5 euro som gennemsnit for tiden frem til 2020 – en ubetydelig prisstigning i forhold til de 30 euro, som prisen nåede i 2008, og som skønnes nødvendig for at give et mærkbart incitament til investeringer i grøn energi i EU’s erhvervsliv.

Når der alligevel blev hvisket ’hurra’ i grønne kredse, er det, fordi alternativet ville have været et fuldstændigt sammenbrud for EU’s klimapolitik. At Connie Hedegaards beskedne og af Parlamentet udvandede kvoteforslag stadig lever, og selve kvotesystemet dermed kan fastholdes på life support, sikrer, at der kan forhandles videre om næste fase af EU’s klimapolitik: målene og indsatsen frem til 2030.

Dansk Industri (DI) og paraplyorganisationen Business Europe har ført intens lobbykampagne mod Hedegaards forslag. I går græd DI krokodilletårer over forslagets godkendelse i Parlamentet – vel vidende, at det fastholder industriens ret til at CO2-forurene til en latterlig lav pris. Dansk Industri skulle skamme sig.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her